Šéf ČNB vystoupil před poslanci. Podívejte se, co nastalo ve sněmovně

19.09.2014 11:03

Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer dnes poslancům sdělil fakta ke zprávě ČNB o inflaci z letošního července a také jim sdělil podrobnosti o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2013 a přednesl zprávu o finanční stabilitě v letech 2013 a 2014. Při tom kromě jiného uvedl, že se růst domácí ekonomiky příznivě projeví i na trhu práce. Počet lidí bez práce by měl klesat a růst mezd v podnikatelské sféře by měl dále výrazně zrychlovat, zdůraznil Singer, jehož slova poslanci pozorně sledovali.

Šéf ČNB vystoupil před poslanci. Podívejte se, co nastalo ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Víceguvernér ČNB Miroslav Singer

„Pan guvernér má vzácnou moc, protože takto nebylo ve sněmovně ticho, nevím, kdy naposledy,“ poznamenal předsedající schůze Petr Gazdík, když se guvernér Miroslav Singer dostavil za debatní pultík v dolní komoře, aby poslancům sdělil některá ekonomická fakta kolem inflace v ČR a také kolem dohledu nad finančním trhem.

„Musím říct, že mně se to také stalo poprvé, to bude nějaká náhoda,“ vtipkoval Singer, jehož domovská banka, tedy ČNB, loni intervenovala a následné oslabila korunu vůči euru a tak se nyní česká koruna obchoduje v kurzu 28 Kč za euro.

Co se týče zprávy o inflaci z letošního července, pak guvernér ČNB připomněl, že se na trhu práce projevují jasné známky pozitivního obratu ekonomiky. Například se přestaly zkracovat pracovní úvazky a zaměstnanost pomalu roste, řekl.

Ekonomika navíc letos podle odhadu centrální banky vzroste o téměř tři procenta a táhnout ji budou hlavně fixní investice, které budou odrážet rostoucí zahraniční poptávku. Porostou podle něj i vládní investice a spotřeba domácností.

 Více na: http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/singer-rust-ekonomiky-se-priznive-projevi-na-trhu-prace-1120135#utm_source=zpravy&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Vývoz bude stagnovat

K růstu hrubého domácího produktu bude podle Singera přispívat i čistý vývoz, i když bude stagnovat, protože se začínají zvyšovat dovozy kvůli uskutečňovaným zahraničním investicím v tuzemsku.

K současnému konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a jeho dopadu na ekonomiku Singer zdůraznil, že do Ruska směřují asi čtyři procenta českého vývozu a na Ukrajinu necelé jedno procento. Přímý dopad přes vývozy by tak podle něj nebyl dramatický.

Bankovní sektor je zdravý a ziskový

Ve zprávě o dohledu ČNB nad finančním trhem se guvernér mimo jiné zmínil o dohledu nad bankami. Tady byla podle Singera věnována velká pozornost vývoji kvality úvěrových portfolií, tvorbě opravných položek, dostatečnosti kapitálu, likviditě a celkovému hospodaření.

„Výsledky zátěžových testů a celé výsledky naší dohledové činnosti potvrdily dobrou odolnost bankovního sektoru. Naopak v sektoru družstevních záložen jsme se zaměřili na základnější věci, kategorizace úvěrového portfolia, dostatečnost tvorby opravných položek, financování ekonomicky spjatých skupin, dodržování regulatorních limitů a původu kapitálu družstevních záložen,“ zmínil Singer.

V oblasti pojišťovnictví bylo dle něj potvrzeno, že sektor pojišťoven jako celek je dostatečně kapitálově vybaven. Působnost ČNB v rámci dohledu nad dodržováním pravidel ochrany spotřebitele se soustředila podle něj především na segment pojišťovnictví a úvěrových institucí.

„Finanční trh České republiky jako celek byl v roce 2013 stabilní, dosahoval dobrých hospodářských výsledků. Krize na mezinárodních finančních trzích neohrozila stabilitu tuzemského finančního trhu. Bankovní sektor je zdravý, dostatečně kapitálově vybavený, ziskový, disponuje dostatečnými zdroji, a nemá problém v oblasti likvidity. Naopak hospodaření sektoru družstevních záložen jako celku se v daném roce zhoršilo. Sektor pojišťoven je ziskový, stabilizovaný, a v roce 2013 dosáhl mírného růstu předepsaného pojistného,“ dodal Singer.

Ve zprávě o finanční stabilitě se Singer kupříkladu rozpovídal o úvěrovém riziku v bankovních bilancích.

„Podíváme-li se na rizika pro budoucí finanční stability, hodnotíme je jako převážně nízká. Na straně druhé úvěrové riziko v bankovních bilancích hodnotíme i přes dílčí zlepšení jako nadále zvýšené a neočekáváme v nejbližší době jeho nějaký významnější pokles. Je to dáno opět stavem ekonomiky, a tím, že se stále ještě nezlepšuje nějak výrazně schopnost rezidentů i podniků snižovat problémové úvěry,“ řekl s tím, že se ale zhoršuje celkový obrázek segment úvěrů poskytovaných nerezidentům, u kterých došlo k razantnímu nárůstu podílu úvěrů v selhání.

Neuspokojivé družstevní záložny

„Naštěstí je třeba říct, že se jedná primárně o úvěry nerezidentům z Ruska, a jedná se o omezený problém rozměrem. Nárůst je v tomto specifický,“ poznamenal.

„Jako uspokojivý hodnotíme vývoj v oblasti nabídky úvěrů a úvěrové dynamiky. Ta se vyvíjí vcelku příznivě. Pokud se podívám na jiné sektory, samozřejmě musím opět konstatovat, že neuspokojivou situaci jsme konstatovali v segmentu družstevních záložen, kde navíc identifikujeme v některých případech vysokou koncentraci poskytnutých úvěrů na malou skupinu dlužníků. Opět ale musím uvést, že celý segment představuje asi jedno procento českého finančního sektoru, a tudíž jeho význam pro systém jako takový není velký,“ doplnil k tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…