Šéf ODS se bouřil ve Sněmovně: Pokud veze Sobotka na Hrad demisi nějakého ministra, pak je omluven. Ale jinak...

12.02.2016 11:03

Poslanci dopoledne diskutovali o migrační krizi. K ničemu uchopitelnému se ale prozatím nedostali. Ráno přednesl usnesení Sněmovny k této věci jen předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. To ale kritizovala opozice, zejména zástupci ODS. Někdejší poslanec Úsvitu Tomio Okamura pak zmínil, že pokud bude ČR pod diktátem EU, tak vláda nic nevyřeší. „Bude jen řečnit a na víc nemá odvahu,“ řekl. Poslanci nakonec svou schůzi k migraci opětovně přerušili.

Šéf ODS se bouřil ve Sněmovně: Pokud veze Sobotka na Hrad demisi nějakého ministra, pak je omluven. Ale jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Migraci se poslanci věnují na nynější řádné schůzi už několik měsíců. Loni na podzim poslanci odmítli myšlenky na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Podpořili také opatření, jež povedou k lepší ochraně vnější hranice Unie, navracení lidí bez práva na udělení azylu nebo zásahům proti pašerákům lidí.

Návrh usnesení, který předložil dnes dolní komoře předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola, zdůrazňuje kupříkladu nutnost zajištění kontroly vnější hranice Unie a humanitární pomoc běžencům mimo území osmadvacítky. Sněmovna by měla podobně jako loni na podzim opět odmítnout stálý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Sněmovna by v něm taky označila dosavadní kroky české vlády k řešení přílivu běženců za odpovědné. Zároveň by ale „vyjádřila znepokojení“ nad tím, že se Unii ve spolupráci s dalšími zeměmi „nedaří migrační toky efektivně kontrolovat a zásadním způsobem omezit“.

Slova Miholy se ale vůbec nelíbila ODS, kritiku sklidilo usnesení i ze strany komunistů a také od poslance Tomia Okamury.  Návrh usnesení je podle Miholy dílem vládních lidovců a sociálních demokratů a opoziční TOP 09.

„Občané čekají nejen politické prohlášení, ale že se dozvědí konkrétnější kroky, které vláda připravuje,“ uvedl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Než se rozhodnu, jak budu hlasovat, tak bych rád slyšel ta střeva... konkrétní opatření, která jsou připravovaná ze strany vlády,“ řekl Kováčik.

Miroslava Němcová z ODS soudí, že návrh hezkým jazykem neříká nic. „Nezlobte se na mě, že to řeknu poněkud obhrouble, je to mlácení prázdné slámy. Nic nového nepřinášíme, žádné zklidnění do veřejnosti nevysíláme, protože to, o čem se mluví rok, a situace se nelepší, ale zhoršuje, nemůžeme posunout někam tím, že to budeme pouze tady opakovat,“ připomněla Němcová a rozhovořila se i o nárůstu extremistických hnutí v Evropě.

„Chceme od Sobotky vědět, jak jedná vláda o požadavku Velké Británie a zda Británii podpoří... Vadí nám ta obecnost, která budou zohledňovat opatření EU,“ poznamenala Němcová.

Tomio Okamura (SPD) zdůraznil, že pokud bude Česko pod diktátem EU, tak vláda nic nevyřeší. „Bude jen řečnit a na víc nemá odvahu,“ uvedl na konto vlády. „Zamítli jste nám referendum na vystoupení z EU a také jste nám zamítli petici, kde takové referendum chtěli občané,“ zdůraznil. Podle něj žádná společná ochrana hranic není a spolupráce s Tureckem je iluze. Okamura také volal po tom, aby se žádní migranti nepřijímali.

"Já už jsem vás tady minule žádal, abychom přestali používat ten termín uprchlíci. Jsou to ilegální, tedy nezákonní imigranti do Evropy. Žádní uprchlíci, jsou to nezákonní imigranti a takto je k tomu potřeba přistupovat," poznamenal také Okamura.

Omlouvá ho jen demise, kterou veze na Hrad

Předseda ODS Petr Fiala si pak povzdechnul, že ve Sněmovně není premiér. „Nicméně samozřejmě chápu, že jsou některé aktuální politické důvody, proč tu pan premiér není. A pokud třeba veze na Hrad demisi některého z ministrů, tak jeho nepřítomnost samozřejmě rád omlouvám,“ ironizoval Fiala dění posledních dní kolem Libanonce Alího Fajáda.

Fiala připomněl projev premiéra Bohuslava Sobotky z  21. ledna, v němž prý skutečné informace o migrační krizi zamlčel.

"Musím konstatovat, že vláda ne tak úplně otevřeně mluví o tom, co se v souvislosti s migrační krizí na evropské úrovni odehrává. A právě projev pana premiéra Sobotky z 21. ledna nám to potvrdil. Premiér nás tady zaplavil čísly, statistikami a podrobným popisem současné situace, věcmi, které koneckonců každý, kdo se o tu otázku zajímá, zná z médií a nepotřebuje se to samé dozvědět od premiéra české vlády. Ale skutečné informace, které jsou podstatné, nám pan premiér zamlčel," pronesl k tomu.

"Nemáme informace, jak se to bude řešit a jaká je pozice vlády... Jsme svědky konce schengenského prostoru, ale kde mají občané záruku, že vláda nepřijme trvalé, relokační kvóty?“ tázal se také předseda ODS.

Vystoupil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ovšem podle opozice v dlouhém svém projevu prý neřekl nic konkrétního.

„Jsem rád, že tady mohu vystoupit, měl bych být na cestě do Mnichova,“ poznamenal pro začátek Zaorálek.

„My jsme vlastně země, která žádnou vnější schengenskou hranici nemá. My jsme ochranu té vnější hranice postoupili ostatním zemím a s výjimkou ruzyňského letiště k nám nikdo schengenskou hranici nepřekračuje,“ sdělil kromě jiného poslancům Zaorálek. Podle něj je cílem Česka ochrana schengenské spolupráce a volného pohybu osob a neměly by být žádné úvahy o tom, že z toho budeme ustupovat.

„Že se budeme smiřovat s nějakými minischengeny, nějakými kompromisy. Chceme naopak co nejdříve obnovit stav, ve kterém nebude třeba to suplovat nějakými vnitřními hranicemi, o které se někteří pokoušejí, takže toto je princip, který my sledujeme,“ uvedl Zaorálek.

Z jeho dalších slov vyplývá, že pro tyto dny je nejdůležitější readmisní dohoda mezi Řeckem a Tureckem k tomu, aby Řecko mohlo vracet uprchlíky do Turecka.

„Pokud přijmeme dohody s Tureckem, tak je bude plnit,“ zdůraznil k tomu ministr zahraničí.

Vyslovil se i k aktivitám NATO.

„Zaslechl jsem tady větu, že lodě NATO budou vracet uprchlíky do Turecka. Chtěl bych upozornit, aby nevznikal falešný dojem. Tak to není,“ zdůraznil ministr s tím, že mise NATO v boji proti převaděčům v Egejském moři bude jen monitorovací.

Komunista Zdeněk Ondráček ale po ministrově téměř padesátiminutovém projevu zalitoval, že Zaorálek okamžitě poté, co domluvil, ze Sněmovny také odjel.

„Pan ministr by tady řekl tu podstatu za pět minut, ale on v několika desítkách minut v podstatě neřekl nic a obhajuje jen impotentní politiku EU. Pane ministře, styďte se! Neřekl jste vůbec nic, jak to budete řešit. Hájíte neobhajitelné,“ ironizoval ministrova slova Ondráček.

Mihola v usnesení ale uvedl, že od podzimního usnesení Sněmovny k migrační krizi se situace změnila k horšímu, vlna neklesá a hrozí naopak její nárůst. „Evropská unie nemá situaci pod kontrolou,“ řekl. Mihola dokonce varoval před narušením sociálního, politického i právního systému Evropy. Cílem je podle něho podpořit kabinet a dát silný mandát premiérovi Sobotkovi pro jednání v Evropské radě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…