Šéf seniorů o jejich volbě: S Kalouskem jsme skončili. Ale Babiš zapůsobil

26.10.2013 14:00

Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes ještě před otevřením volebních místností prozradil, koho senioři asi nevolili. „Otevřená doporučení jsme nedávali, ale jedno jsme jasně řekli. Doufáme totiž, že se k vládě již nevrátí strany bývalé vládní koalice, které za tři roky způsobily seniorům mnoho zla a utrpení,“ řekl Pernes ParlamentnímListům.cz. Jeho sympatie ale má kupodivu jiná pravicová strana...

Šéf seniorů o jejich volbě: S Kalouskem jsme skončili. Ale Babiš zapůsobil
Foto: Martin Kovář
Popisek: Zdeněk Pernes

Kdo by si myslel, že všichni důchodci v minulých dnech pouze pasivně naslouchali slibům politiků v televizních debatách, ten by se mýlil. Mnoho penzistů se totiž aktivně zúčastňovalo akcí, které připravuje pravidelně Rada seniorů ČR.

„V posledních týdnech jsme v rámci oslav Mezinárodního dne seniorů objížděli kraje a zorganizovali jsme v pěti krajích navíc i pět velkých debat v rámci předvolebních kulatých stolů. Tam někdy bylo až osm zástupců politických stran, někdy sice jen čtyři, ale i tak jsme dobře zjistili, kdo to s důchodci myslí dobře,“ prozradil v rozhovoru ParlamentnímListům.cz předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Nedokáže prý sice posoudit náladu mezi důchodci na konkrétní politickou stranu, či to, zda se penzisté chystají ve velkém k volebním urnám, ale i tak lze z jeho slov odpovědi vyčíst. Pernes totiž odkázal na webovou stránku rady, kde je uvedeno:

„Rada seniorů ČR vyzývá české seniorky a seniory ke splnění občanské povinnosti a ke správné volbě. Běžte prosím všichni k volbám 25. a 26. října a volte správně.“

Slovem „správně“ je pak prý myšleno to, ať penzisté zhodnotí, co dobrého za tři roky učinila pravicová vláda Petra Nečase.

Za 19 let jsem toto nezažil...

„Já mám tu čest sloužit seniorům 19 let, ale toto jsem ještě nezažil, co bylo a stalo se v posledních třech letech. Museli jsme dokonce s velkou lítostí udělat seniorskou demonstraci a seniorský pochod...S ODS a TOP 09 jsme zkrátka skončili! Pokud budou oni ve vládě, tak se my budeme mít zle. Oni to ale od nás vědí – jsme s nimi zkrátka na kordy,“ poznamenal k tomu Pernes.

„My sice vyzýváme seniory, aby splnili svou občanskou povinnost a s ohledem na to, že bývalé strany vládní koalice způsobily seniorům mnoho utrpení, doporučujeme, aby uvážili jejich případnou volbu, ale to je jen takové naše ´volební klišé´. Nemůžeme přímo doporučovat nějakou konkrétní stranu, to ne. O tom, koho volit, si totiž lidé musí rozhodnout sami,“ zmínil dále Pernes.

„Jaká utrpení vládní koalice způsobila seniorské populaci? Kupříkladu podstatným způsobem změnila legislativu, již třetím rokem klesá reálná kupní síla starobních penzí, byly zrušeny slevy na dani pracujícím důchodcům, není zajištěno sociální bydlení pro seniory, je i nedokonalý mechanismus valorizace penzí,“ sečetl rychle Pernes „vládní“ hříchy.

Kalousek se asi pomátl

Již v září se ParlamentnímListům.cz svěřil s tím, že důchodci ze shora uvedených důvodů pak rozhodně nefandí Miroslavu Kalouskovi, tedy ani potažmo TOP 09.

„Podle mne se asi Miroslav Kalousek pomátl, když na hlavu prezidenta Miloše Zemana metá jeden negativní výrok za druhým. My bychom si přáli, aby nebyl opětovně zvolen,“ řekl tehdy na adresu místopředsedy „topky“ a to hlavně proto, že penzistům sebral valorizace důchodů.

„Nevím, jak to nazvat, ale 46 korun valorizace u průměrné penze na příští rok je naprostý výsměch seniorům. A protože ceny rostou, tak s tím klesá i kupní síla penzistů... Je to devastující a neodpovědné, ať se pan Kalousek stydí,“ uvedl k tomu dnes, i když na druhou stranu zdůraznil, že v den voleb už není slušné spílat na jednu jedinou stranu, či na jednoho politika.

„Zopakuji to takto: ODS a TOP 09 nás nezajímá. Oni předvedli, co umí, ale s nimi jsme skončili. Jen se třemi politickými stranami máme dohodu o spolupráci, jsou naše partnerské politické strany. Jde o ČSSD, KSČM a lidovce. Musím ale říci, že se k nám doposud chovali slušně i babišovci a také pan Okamura si to u nás nijak nepolepil...Jak se tyto nové strany vybarví a zda budou mít slušný politický výsledek, to se uvidí,“ zmínil překvapivě Pernes.

Babišovci byli vždy připravení, ale...

Zástupci ANO Andreje Babiše podle něj totiž chodili poctivě na předvolební stoly Rady seniorů. Je to prý pro důchodce sice strana nečitelná, ale jejich kandidáti podle Pernese prý byli vždy připraveni a dokonce měli s sebou i materiály jak k penzijnímu systému, tak i k valorizaci penzí a také ke druhému pilíři.

„Babišovci tak na nás zapůsobili vcelku důvěryhodně a profesně zdatně. Pokud se týká ale jejich volebního programu, tak nám vadí, že chtějí druhý pilíř zavést povinně. To by ale pro nás byl velký problém, neboť by se vyvedly prostředky z průběžného penzijního účtu. S ostatními věcmi z jejich programu ovšem nemáme problémy. Kupříkladu chtějí - jako většina ostatních stran - navrátit plnohodnotnou valorizaci penzí, chtějí také penze zastropovat - od roku 2035 budeme mít totiž neomezený důchodový věk, ale oni jej chtějí zastropovat - a zavést i další, pro nás vcelku akceptovatelné věci,“ vysvětlil Pernes.

„Já jsem s Andrejem Babišem sice jednal osobně jen jednou, on je samozřejmě velký podnikatel, což se s funkcí poslance srovnat nedá, ale když si přeje být poslancem, tak může být možná i dobrým poslancem. Dokonce lepším, nežli mnoho jiných, co tam dosud v dolní komoře bylo. Má přehled, má okolo sebe chytré lidi a je podle mne schopen se ledacos naučit,“ dodal Pernes na konto lídra hnutí ANO.

Hloupý národ, že těm komunistům nadává!

Média a někdy také veřejnost pak podle něj zcela neoprávněně řadí mezi „rozporuplné“ strany i KSČM. Podle jeho názoru ovšem ti, co na komunisty láteří, by si měli mnohé uvědomit.

„Je to hloupý národ, že jim nadává....já sice neobhajuji komunisty, ale vztah k nim bych vyjádřil takto: jednáme s každým, kdo je schopen prosadit naše zájmy, takže jednáme i s komunisty....No a takový Miloš Zeman na Pražském hradě? K němu jsme se vyjadřovali už v minulosti. Pokud se ptáte na to, zda se se Zemanem takzvaně blýská na lepší časy, tak bych řekl, že v rámci kompetencí určitě. My jsme jej také v prezidentské volbě volili. Podle nás právě on svrhl vládu, která seniorům způsobila mnoho zla a utrpení,“ prozradil Pernes.

Hrůzně stoupají exekuce na penze

Nakonec zopakoval, že senioři doufají, že tyto volby budou klíčové nejenom pro vývoj země, ale klíčové i v pozitivním slova smyslu; odejde totiž ta koalice, která brala lidem "dobrou náladu".

"Od voleb očekáváme konec zla a utrpení pro seniory. Jen třeba vezměte v potaz, jak narůstají mezi penzisty exekuce. Jen loni jich bylo hrůzných 68 tisíc a propočty ukazují, že jich koncem letošního roku bude až sto tisíc. Jsou to ale exekuce nejenom na starobní penze, přičemž průměrná exekuce na důchod je 50 tisíc. Proto tak v poslední době sledujeme se zájmem aktivity ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka, který chce podle našich požadavků změnit mechanismus valorizace penzí. Víte, senioři chtějí jen důstojně žít a politici jsou dobře placeni za to, aby jim to zajistili,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Pernes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…