Škromach naznačil rozkol a trochu jiný puč v ČSSD. A přišly ohlasy

04.03.2014 10:09

Že by ČSSD nestačila krize po Lánské schůzce? Senátor Zdeněk Škromach se v médiích vytasil s nelichotivou prognózou budoucnosti strany: Prý půjde Sobotkovi po krku Dienstbier. Poslanci tvrdí, že názorové rozdíly si mohou vyříkat hned v polovině března na programové konferenci.

Škromach naznačil rozkol a trochu jiný puč v ČSSD. A přišly ohlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Senátor Zdeněk Škromach, který se stal terčem kritiky po tajné schůzce v Lánech a rezignoval na pozici místopředsedy strany, dnes varuje před dalším ohrožením jednoty ČSSD. „Sobotka a Dienstbier nezastávají jeden, ale dva mocensko – názorové proudy v sociální demokracii a časem se střetnou,“ uvedl poslanec Zdeněk Škromach pro časopis Týden. Poslanci, které oslovily ParlamentníListy.cz, ale vidí situaci trochu jinak. „Názorové proudy v rámci sociální demokracie byly vždycky a záleží to na tom, o jakou jde záležitost, protože každý může mít svůj názor. Vím, že v polovině března má být první diskuzní fórum, které má řešit některé problémy, ať už programové nebo organizační v rámci sociální demokracie. Uvidíme, co proběhne na fóru v březnu, určitě tam zazní i názory, kam se má dál ubírat sociální demokracie,“ uvedl poslanec Antonín Seďa.

Na konferenci si ČSSD vyříká problémy

Poslanec Petr Kořenek věří, že právě diskuze pomůže odstranit pochybnosti nebo spekulace o možných názorových rozkolech ve straně. „Na programové konferenci v březnu budou mít možnost členové spolu hovořit. Je to snaha více diskutovat s členskou základnou. Já bych považoval za naprosto nezdravé, kdyby všichni mluvili jedním hlasem. Musíme se občas potkat a pohádat. Pokud bychom všechno odkývali, tak bychom byli stranou, která by byla řízená jen úzkou skupinou lidí. Pokud lidé spolu diskutují a dokáží se i pohádat, tak pak je to pro dobro věci,“ tvrdí Kořenek, který ale připouští, že věcí k diskuzi je v ČSSD dost. „Je potřeba řešit věci programové i obsahové. Věřím, že cíl, ke kterému jdeme, je společný, jen názorové cesty se mohou lišit,“ dodal.

Otázkou zůstává, zda se ČSSD bude vracet k výsledkům parlamentních voleb, které podle tehdejšího očekávání měly dopadnout pro oranžové lépe. „Kdo byl realista a chodil mezi lidi, tak nemohl očekávat zisk třiceti procent. Pro mě to až tak velké překvapení nebylo. Problém je spíš v tom, kam má směřovat česká politika, protože do obliby se dostávají populistické strany. Diskuze čeká určitě uvnitř i sociální demokracii,“ upozornil Seďa.

Byla podpora Sobotky spontánní?

Pachuť Lánské schůzky ale zřejmě tak rychle, jak by si někteří členové ČSSD přáli, nevyprchá. Zdeněk Škromach vyslovil v tisku podezření, že demonstrace lidí v Sobotkův prospěch nemusely být spontánní. Je dokonce přesvědčen, že „puč" chystala druhá strana, tedy Sobotkovci. „Skupina Slávka Sobotky se připravovala na nedobrý výsledek a připravovala výzvu k našemu odchodu z vedení strany stejně. Chtěli to zdůvodnit tím, že za špatný výsledek může názorová nejednotnost.... Očekávalo se totiž, že Michal Hašek preferencemi přeskočí Slávka Sobotku," uvedl Škromach v Týdnu.

Anketa

Jaká strana, aktuálně pod 5 procent, je Vám nejblíž?

11%
23%
hlasovalo: 3943 lidí
„Když jsem viděl demonstranty s transparenty natištěnými v barvách volební kampaně, došlo mi, že se to neodehrálo spontánně,“ dodal místopředseda Senátu.

V této věci pochybnosti vyslovil i poslanec Jiří Zimola. „Musím se jen ptát, zda má pan Sobotka v silně pravicové Praze skutečně tolik příznivců, kolik ho chodilo podporovat a zda to byli příznivci jeho nebo sociální demokracie. To je s otazníkem a nehodlám to komentovat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Zimola.

ČSSD bude mít horší pozici při obhajování slibů voličům

To, co ale z ČSSD zaznívá otevřeně, je kritika, že dnes kromě Ministerstva průmyslu nemá vítěz voleb žádné hospodářské ministerstvo. „Slyším hlasy komunálních politiků, starostů, kteří potřebují pro svou práci být v kontaktu s ministerstvy, která jsou zaměřená na rozvoj jejich obcí, ať už je to Ministerstvo pro místní rozvoj, životního prostředí nebo dopravy. Žádné z nich není dnes řízeno žádným nominantem za sociální demokracii. Pro starosty je to obtížná situace a obávají se, že jejich požadavky budou vždycky až na druhém místě za požadavky starostů nebo sympatizantů z jiných politických stran. Z tohoto pohledu jsem zaslechl určitou nespokojenost mezi komunálními politiky. Otázka je, nakolik autorita premiéra a jeho pokyny směrem k jednotlivým ministrům to dokáží zmírnit,“ uvedl Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…