Škromach toto řekl o Romech, přistěhovalcích a gayích a toto nastalo v ČSSD

24.06.2014 12:05

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že by se ČSSD neměla soustředit na obhajobu menšin typu Romů, homosexuálů a imigrantů, ale měla by bránit své tradiční voliče typu zaměstnanců, drobných živnostníků, rodin s dětmi a podobně. Přílišná tolerance k menšinám a imigrantům dle něho vede k růstu podpory krajní pravice, která odebírá hlasy sociálním demokratům u nás i v Evropě. Imigrace z Afriky je dle něho hrozbou. Co na to říkají ostatní sociální demokraté?

Škromach toto řekl o Romech, přistěhovalcích a gayích a toto nastalo v ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Škromach na mítinku v Olomouci

„Začíná převažovat názor, že je potřeba se vrátit ke kořenům, ke klasické sociální demokracii, která bude reprezentovat skupiny, jež nás vždy volily. Tedy zaměstnance, drobné živnostníky, lidi práce, rodiny s dětmi, seniory. Pokud sečtu tyto skupiny a podaří se nám oslovit aspoň polovinu těchto lidí, tak by ČSSD neměla mít do budoucna problém... Pokud se ČSSD soustředí na různé menšiny, bude podporovat pozitivní diskriminaci Romů a bude zavírat oči před tím, že problém v této minoritě existuje, pokud bude ČSSD řešit osvojování dětí pro gaye a lesbičky, tak s tím se volby nevyhrávají,“ řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

A vyjádřil se i k problémům imigrace, etnických menšin a voličským náladám: „Sociální demokracie v rámci Evropy spíše ztrácí a otevírá prostor radikálnějším skupinám. Miloš Zeman kdysi říkal, že jsme převzali voliče bývalých Sládkových republikánů jako zdivočelé sociální demokraty. Tak dnes mám obavu, že jsme tyto lidi ztratili a oni odešli k Okamurovi či k radikálnějším skupinám.“

Předáci ČSSD často mlčeli

ParlamentníListy.cz oslovily velké množství politiků ČSSD: Premiéra, ministry, poslance, senátory, hejtmany, europoslance, členy ÚVV, pražské zastupitele s dotazem, co si myslí o Škromachových vyjádřeních. Zdá se ale, že kontroverzní témata zvednutá Škromachem jsou v sociální demokracii tabu, protože odpověděl jenom malý zlomek oslovených zástupců ČSSD.

Na dotaz nereagovali kupříkladu premiér Bohuslav Sobotka, šéf poslanců Roman Sklenák, šéf senátorů Petr Vícha, ministr školství Marcel Chládek, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček či předseda Senátu Milan Štěch.

ČSSD stojí na principu humanity

Témata, která nadnesl Škromach, jsou vlastně opakem toho, co podporuje ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Dienstbier podporuje volební právo pro cizince, pozitivní diskriminaci Romů či adopci dětí homosexuály. Někteří členové ČSSD a politici zvolení za tuto stranu se k tématu přece jen vyjádřili.

„Sociální demokracie byla vždycky a měla by zůstat stranou, která stála a stojí na principu humanity. Jistě, že musíme vytvářet dobré podmínky pro naše občany, zaměstnance i živnostníky, podporovat rodiny, zajistit právo a rovné šance pro všechny slušné a poctivé lidi,“ reagovala první místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„ČSSD vždy hájila, hájí a bude hájit lidi práce. Ať jsou to zaměstnanci, úředníci, učitelé, zdravotníci či živnostníci. Naskakovat na xenofobní či nacionální kartu sice může přinést krátkodobý zisk preferencí, ale problémy v soužití to nevyřeší. ČSSD musí najít takové řešení, které základní problémy v soužití nejen vyřeší, ale které bude většinová komunita považovat i za spravedlivé. Co se týká uprchlíků, je to spíše humanitární problém než problém bezpečnostní. A to ještě spíše jižních států EU než České republiky. Naše země má jiné a závažnější problémy, které tíží naše občany,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Dienstbier diskriminuje většinu a zvýhodňuje menšiny

„Stále věřím tomu, že naprostá většina členů ČSSD nepodporuje horečné vymýšlení neopodstatněných výhod menšin na úkor většiny. Vedení by si mělo uvědomit ztrátu sympatií i hlasů a růst sociálního napětí, které taková politika nutně přináší. Kolega Škromach problém pojmenoval přesně. Chrlení nápadů na zvýhodňování menšin má zřejmě příslušný ministr v popisu práce a každý další nápad překonává ten předcházející neuvěřitelností a diskriminací většinové populace. S obavami očekávám jeho další nápady,“ zkritizoval ministra pro lidská práva člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda.

„Souhlasím s kolegou Škromachem! Jsem na jednání Rady Evropy ve Štrasburku a i na tomto jednání se budeme zabývat příjezdem velkého počtu nelegálních imigrantů do italských pobřežních oblastí. Tento problém přesunu migrantů dál do Evropy by mohl být problémem i České republiky,“ míní místopředsedkyně senátorského klubu ČSSD Eva Richtrová.

„Škromachův názor je mi bližší,“ reagoval stručně poslanec Stanislav Huml.

„Zdeněk Škromach přesně vystihl i můj názor. ČSSD musí ve své politice a programu oslovit především lidi žijící ze mzdy. Politika sociální demokracie musí zásadně prosazovat potřeby zaměstnanců, důchodců stejně jako i malých a středních podnikatelů. ČSSD je strana, která prosazuje funkční stát, nikoli mantru vyrovnaného rozpočtu na úkor veřejných služeb, vzdělání, zdravotnictví a bezpečnosti,“ říká poslanec Jaroslav Foldyna.

Nekontrolovaná imigrace z Afriky bude v Evropě stále větší problém

„Není dobré členit společnost na menšiny a většiny či podle národnostních identit a podobně a současně tím vyvolávat dojem, že některé politické strany jsou zaměřeny třeba jen na podnikatele, jiné na zaměstnance, jiné na důchodce či na národnostní menšinu. To je podle mě špatně takto to členit a sociální demokracie by neměla takovému pojetí podléhat. ČSSD by podle mě měla být zaměřena na všechny vrstvy obyvatel bez ohledu na jejich sociální postavení a současně i na menšiny i většiny. Čili svými idejemi oslovit co nejvíce lidí ze širokého spektra. Takovéto dělení na slabší a silnější by tu podle mě nemělo být. Pokud se určité strany zaměří na určité sociální skupiny, vyvolává to pak umělou rivalitu a nesnášenlivost mezi těmi skupinami. Boj politických stran se pak přenáší i na tyto skupiny občanů. Když bude nějaká strana zaměřená na důchodce, jiná zase na mladé lidi, tak to vyvolá mezi nimi rivalitu. To se bohužel už projevuje. Považuji za nešťastné se vyjadřovat, že se na někoho zaměříme,“ řekl redakci senátor František Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Podle bývalého europoslance ČSSD Libora Roučka bude nekontrolovaná imigrace z Afriky v Evropě stále větší problém: „Před třiceti lety žilo v Africe 500 milionů lidí, dnes je to miliarda. Za třicet let to budou dvě miliardy. Není žádným tajemstvím, že většina z nich chce jít za lepším, to znamená do Evropy. Žádná evropská země sama tento problém nevyřeší, proto je spolupráce v rámci EU v našem životním zájmu. U nás však máme imigranty především z východní Evropy. Drtivá většina z nich je plně integrována, přispívá svojí prací k naší ekonomice, jejich děti chodí do našich škol a cítí se u nás doma. Mělo by být naší morální povinností i být v našem vlastním zájmu těmto lidem pomoci, například snadnějším získáním českého občanství. Pomoc při integraci menšin není v žádném rozporu s podporou zaměstnanců, živnostníků či tradičních rodin. Naopak. Nejbohatší, nejvýkonnější i sociálně nejspravedlivější země na světě, jako jsou třeba Německo, Rakousko či Švédsko, i jejich sociálně demokratické strany toto dělají."

„ČSSD by se dle mého měla zaměřit na to, že chce pomáhat všem občanům, a neselektovat je podle jakýchkoli kritérií,“ míní pražský zastupitel Roman Petrus.

Za třicet let Evropu nepoznáme

V roce 2008 se k zeleným kartám a imigraci vyjádřil i Lubomír Zaorálek. „Je třeba, abychom si uvědomili, co z toho bude za pár let. Za pár let tady budeme mít ghetta, která jsou dnes jedním z největších problémů Evropy. Podívejte se, já jsem ve Spojených státech narazil na knížku, kterou napsal Huntington a která se jmenuje `Kam směřuješ, Ameriko?`. Když to zjednoduším, tak Huntington tam píše o tom, že dnes ve Spojených státech amerických žije stále menší množství toho původního obyvatelstva, těch řekněme bílých protestantů, kteří vlastně Spojené státy zakládali. Je tam obrovský příval lidí z Karibiku a odjinud. Dokonce si Američané stěžují, že to snižuje úroveň řemeslné práce, ten `american standard` toho, co je v Americe uděláno. Je to otázka identity Spojených států do budoucna. V Americe je to velké téma. A stejné téma to dneska začíná být v Evropě. Četl jsem nedávno práci jednoho Francouze, který říká, že Evropa se během 30-50 let promění tak, že se nepozná. Díky přílivu migrantů bude ztrácet svou kulturní identitu, svůj civilizační styl,“ řekl ve sněmovně.

Škromach v rozhovoru také mimo jiné souhlasil s myšlenkou, že pro ČSSD existuje víceméně podobné nebezpečí jako ve Francii, kdy řada levicových voličů volila Národní frontu jak kvůli problémům EU a eura, tak i kvůli imigraci, kdy řeči o multikulturalismu a lidských právech obyčejné dělníky neuspokojují, když jim tam imigranti v jejich ulici zapalují auta.

Příliš velká tolerance k menšinám vede k tomu, že vítězí Le Pen

„My tady řešíme Ukrajinu a Rusko a imigraci z východních zemí, přitom si myslím, že to pro Evropu není takovým nebezpečím jako migrace z afrických zemí. Evropa by měla daleko více pomoci zemím, jakou jsou Itálie a Španělsko, přes něž do Evropy proudí tisíce migrantů, kteří žádají politický azyl, přitom to jsou v naprosté většině ekonomičtí migranté. Pronikají sem i extremistické skupiny, kteří zde nepůsobí pozitivně a můžou být bezpečnostním rizikem pro EU. Příliv imigrantů z islámských zemí znamená určité nebezpečí pro Evropu. Čili by se mělo pomoci těmto zemím, aby lidé z nich neměli motivaci stěhovat se sem,“ řekl místopředseda Senátu.

„Příliš velká tolerance k menšinám vede k tomu, že majoritní společnost se brání a pak vidíme ve Francii úspěch Le Penovy dcery. To je zdviženým prstem. Určitou fašizaci EU sledujeme delší dobu. Fašismu a nacismu v Itálii a Německu ze začátku také nikdo nevěnoval pozornost, ale víme, kam to vedlo. Demokratické struktury svou někdy až přehnanou tolerancí vůči některým menšinám či národnostem a otvíráním prostoru pro příliv nepřiměřeného množství migrantů ze zemí, které jsou těžko kompatibilní s kulturou a civilizačními hodnotami národů Evropské unie, vedou k vnitřní nespokojenosti občanů a možné poptávce po vládě silné ruky,“ dodal Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…