Šlachtův informátor pracuje pro poslance ANO. Ten při vydávání Babiše otevřel nečekané téma

08.09.2017 10:45

Když ve středu poslanci hnutí ANO četnými výstupy před řečnickým pultíkem zhruba sedm hodin řešili vydání či nevydání svého předsedy Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka, otevřel jeden z Babišových mužů naprosto nečekané téma.

Šlachtův informátor pracuje pro poslance ANO. Ten při vydávání Babiše otevřel nečekané téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Chalupa

Bývalý voják Bohuslav Chalupa začal v rámci své obhajoby Babiše najednou mluvit o zcela nesouvisejícím tématu. Začal bývalým šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)  Robertem Šlachtou,  plynule přešel na práci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), až se dostal úplně jinam. K případu, ve kterém inspekce po velkém zatýkání v rámci akce Vidkun (údajné vynášení informací z policejního vyšetřování v Olomouci) hned na to „sebrala“ i Šlachtova věrného podřízeného Luďka Vokála. Ten čelí podezření, že si od něj kupoval informace Šlachtův informátor Albin Arifovič, kterého inspektoři zatkli s Vokálem. V této souvilosti inspektoři prověřovali podezření z trestné činnosti samotného Roberta Šlachty, ale zůstalo u obvinění detektiva Vokála a Arifoviče.

„Nemám důvěru v práci policie a GIBS, je to taková ta hra: Mlha přede mnou – mlha za mnou...  ...Štvanice na pana Babiše v mnohém připomíná štvanici na plukovníka Luďka Vokála. Pro ty, kteří neví, o co jde, tak je to bývalý příslušník ÚOOZ, kterého stíhá GIBS od října 2015, krátce po akci Vidkun. Podle mých informací do dnešního dne nebyla GIBSem sepsána ani obžaloba. Ale občan, policista, je postaven mimo službu. Je mu znemožněno cokoli konat a činit. Telefonovat, protože je odposloucháván, setkává se s lidmi, kteří jsou také odposloucháváni. A tak dále, nebudu to radši ani popisovat,“ hřímal od řečnického pultu poslanec ANO.

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Svou filipikou na obranu Andreje Babiše, po kterém jde podle hnutí ANO neobjektivní policie v kauze Čapí hnízdo, se sám ovšem dostal na hodně tenký led. Proč mluvil o bývalém důstojníkovi Luďkovi Vokálovi? Důvodů může být mnohem více, než jeden. Za prvé, Chalupovým poslaneckým asistentem je totiž generálmajor ve výslužbě Rostislav Pilc. Na spojení dvou bývalých vojáků by nebylo na první pohled nic divného. Jenže Rostislav Pilc byl klíčovým informátorem Roberta Šlachty a jeho ÚOOZ v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství, známou spíše pod jménem její hlavní aktérky Jany Nagyové (dnes Nečasové). Rostislav Pilc se Šlachtou byli v době přípravy obří zatýkací akce ve velmi úzkém telefonickém kontaktu, což doložila následná prověrka Vojenského zpravodajství. A Pilc později svědčil i u soudu s aktéry kauzy.

Po zatčení dvou šéfů Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandy, se Pilc stal na čas „za zásluhy“ pověřeným ředitelem vojenské tajné služby. Později přešel do prezidentské kanceláře, kde zastával post šéfa vojenské kanceláře. Následně mu ale byla odebrána bezpečnostní prověrka a Pilc musel odejít i z Hradu. Veřejná podpora Roberta Šlachty a Luďka Vokála, který se účastnil zásadních operací ÚOOZ – kauzy Nagyová nebo Vidkun, vyřčená poslancem Chalupou může Pilcovi mimoděk posloužit ve sporu o odebrání jeho bezpečnostní prověrky.

Za druhé. Bohuslav Chalupa má poslaneckou kancelář v Brně. A v Brně působí i letitý policejní informátor Roberta Šlachty a detektiva Luďka Vokála – podnikatel Albin Arifovič, který je obviněn ve Vokálově kauze. Arifovič je znám mimo jiné tím, že dokáže navazovat vztahy s tamními podnikateli i místními politiky. Generální inspekce bezpečnostních sborů mimo jiné v odposleších Arifoviče a Vokála zaznamenala náznaky, že si Arifovič podmanil někdejšího šéfa elitních detektivů Roberta Šlachtu. V odposleších z Arifovičovy strany navíc zaznělo i to, že je Šlachta na peníze. „Hlavně dřív měl rád prachy,“ řekl Arifovič Vokálovi v jednom z telefonátů, jehož část přepisu zveřejnil nedávno týdeník Euro. Není proto vyloučeno, že u poslance Chalupy hledal zastání i Arifovič. Ať přímo či nepřímo.

Případ detektiva Luďka Vokála a Albina Arifoviče se pomalu chýlí ke konci. A rozhodně to nevypadá, že by Generální inspekce jejich stíhání nechtěla dotáhnout do konce. A sepsat obžalobu, jak ve svém plamenném projevu zmínil poslanec Chalupa. Tu totiž píše dozorující státní zástupce, GIBS podává jen její návrh.

Vystoupení poslance ANO Bohuslava Chalupy, v němž místo konkrétní obhajoby svého šéfa zmínil případ, který nemá s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo nic společného, naznačuje, že zákonodárce měl v onu chvíli i jiné zájmy. A to otevřeně lobbovat za lidi, obviněné na základě řádného vyšetřování, včetně jednoho z podezřelých - někdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, jehož se zmiňovaný případ také velmi úzce dotýká.

Bohuslav Chalupa nebyl jediným zástupcem ANO, který při jednání o vydání Babiše a Faltýnka napadal práci policie a GIBS. Takový konkrétní apel na konkrétní kauzu, naprosto nesouvisející s Čapím hnízdem a privatizací OKD (což byl pokus o znevěrohodnění vládní ČSSD) ovšem z úst žádného jiného poslance ANO nezazněl. Možná by se měl poslanec Chalupa proto zapsat do registru lobbistů. Nebo se příště před tím, než začne ovlivňovat vyšetřování, měl zásadně zamyslet nad tím, koho má vedle sebe či za sebou. Jeho proslov totiž poukázal na to, že hnutí ANO nejde jen o notoricky známé Čapí hnízdo, ale o daleko víc. A totiž o ochranu těch, kteří svými činy umožnili konec vlády Petra Nečase a nástup nové, údajně „na rozdíl od tradičních politiků - nezkorumpované“ garnitury ANO. Závěrečný účet ovšem vystaví soudy, a ne zasedání parlamentního klubu hnutí ANO. V kauzách Nagyová a spol. se totiž zatím žádná sabotáž, jak zněla průvodní informace neprokázala.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…