Směšný, blbý a nenávistný. Klaus opět vzbudil rozruch a tohle mu vzkázali Babiš, Okamura i kníže

23.04.2014 14:00

ANKETA Václav Klaus v úterý v ČT řekl, že všichni vidíme, že EU je naprosté selhání, naprostý nezdar. Proto zvažuje, že na 10. výročí našeho vstupu do EU půjde se svými přáteli na Bílou horu, kde byla roku 1620 poražena česká stavovská vojska zimního krále Fridricha Falckého armádou Habsburků říšského císaře Ferdinanda II. Někteří politici s Klausem souhlasí, někteří ho ostře zkritizovali.

Směšný, blbý a nenávistný. Klaus opět vzbudil rozruch a tohle mu vzkázali Babiš, Okamura i kníže
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

„Všichni vidíme, že EU je naprosté selhání, naprostý nezdar, neúspěch. Každý, kdo má otevřené oči a nechce si nic nalhávat, to vidí,“ řekl Klaus.

„Varianty byly různé: jít k Lipanům a vzpomenout na bitvu u Lipan. To je ale daleko od Prahy. Koketovali jsme s myšlenkou jít na Bílou horu. Ještě jsem to nezačal organizovat, ale kdyby se k nám chtěl někdo přidat, to by byl jasný výraz toho, co si já o EU myslím,“ řekl Klaus k tomu, jak si připomene vstup do EU. Před deseti lety při našem vstupu do EU symbolicky vystoupal na horu Blaník, kde spí bájné vojsko, které má vyjet, až bude české zemi nejhůře.

Teď už ho chytá fantas

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co si o Klausově postoji myslí. „Pan Klaus ignoruje konkrétní čísla našeho exportu do EU, příjmu investic z EU do ČR, celkový příjem z EU do našeho rozpočtu a hlavně výhodu našich občanů, že máme možnost svobodného pohybu a dalších výhod v rámci EU. Měl by spíš kritizovat neschopnost našich politiků využívat náš potenciál v EU v prospěch nás všech. Pro náš stát nebyla jiná alternativa než vstup do EU. Že v některých aspektech má EU negativa, to víme, ale měli bychom se snažit je změnit, ne jen kritizovat,“ uvedl první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Václav Klaus má asi zavřené oči,“ reagoval stručně předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu a vzdělání Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Jak náš národní klasik praví: ´Teď už ho chytá fantas´. Je-li někdo přesvědčen, že za příliv peněz do České republiky, investice velkých i menších mezinárodních firem, otevření celoevropského trhu pro naše výrobky nevděčíme Evropské unii, nýbrž pouze VK, tak může považovat Evropskou unii za škodlivou. V okamžiku, kdy vidíte jenom sebe, tak máte trošku podivný pohled na svět,“ řekl se smíchem ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Rozhodně si nebudu připomínat výročí vstupu do EU na Bílé hoře. Přesto však je nezbytné konstatovat, že EU má co napravovat, respektive jednotlivé státy, které jsou členy EU, by měly přistupovat k jejímu fungování naprosto zodpovědně, a to tak, aby nedocházelo k upřednostňování některých států a druhé státy zůstávaly se svými požadavky nedoceněny. Záleží také na kvalitě jednotlivých poslanců, kteří po letošních volbách zasednou v Evropském parlamentu. EU by měla řešit problémy bezpečnosti v souladu s OSN a pečlivě vážit svá vyjádření. Na druhé straně vzájemná pomoc je pro jednotlivé státy velmi potřebná. Nesmí však docházet při rozdělování financí k jejich zneužívání. Řekl bych, že EU je dobrým projektem, který v rukou některých ambiciózních jednotlivců udělal i mnoho chyb, které je třeba napravit,“ řekl redakci předseda KSČM Vojtěch Filip.   

Samozřejmě je tu bruselská byrokracie a nesmyslné tisíce směrnic a rozkradené miliardy

„Myslím, že každý důchodce si může povídat, co chce, a výlet do přírody jen prospěje. A pan prezident je v tomto konzistentní, nepovídá nic nového. EU jako společenství spřátelených států volného trhu a pohybu má smysl. Samozřejmě je tu bruselská byrokracie, nesmyslné tisíce směrnic a miliardy v nesmyslných rozkrádaných dotacích. To je ovšem problém konkrétních politiků, kteří EU zneužívají, a k nim patří eurobyrokraté jako Špidla nebo Telička, kteří nesou za euroblbiny plnou odpovědnost. Blbost politiků ovšem nic nemění na přínosu toho, že v Evropě padly hranice a že aspoň někdy táhne za jeden provaz a někdy dokonce i správným směrem. Je na voličích, aby v květnových volbách do europarlamentu převolili staré struktury, zvolili novou krev a jestli nám novým dají šanci EU změnit na dynamický a přínosný projekt,“ řekl redakci předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Jako prezident svými výroky o EU Českou republiku poškozoval, dnes už je tím jenom směšný,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„S Václavem Klausem naprosto souhlasím a k pochodu na Bílou horu bych se i přidal,“ sdělil europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Já půjdu na Bílou horu také. Ale s dcerou. Je to ideální místo pro dětskou cyklistiku,“ reagoval ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

„Eurofobie Klause, zdá se, dosahuje zcela iracionální a obsesivní podoby. Problémy integrace je třeba řešit, on se pasuje na kněze nenávisti k Unii a klesá na úroveň krajní pravice. To je však v rozporu se skutečnými českými zájmy. Bizarní postoj bez náznaku řešení skutečných problémů ho do politiky nevrátí a ani ODS nevzkřísí,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Čeští panovníci i vlastenci tisíc let hájili naši nezávislost, my jsme se jí zbavili za deset let

„I já mám otevřené oči a ačkoli mám k Václavu Klausovi řadu výhrad, musím s ním souhlasit. Že má plnou pravdu, EU dokazuje denně. Nápad s Bílou horu je mi velmi sympatický. Možná by stálo za to pozvat i blanické rytíře. Jenže se obávám, že na ten binec, co u nás je, by i oni byli krátcí, a vzdali by to. Nejhorší je, že po tisíc let existence českého státu za jeho svobodu a nezávislost bojovali čeští panovníci a umírali za něj čeští vlastenci. Tisíc let nezávislosti jsme odevzdali během deseti let. Bránili jsme v historii svou nezávislost většinou proti Německu, a dnes jsme ji odevzdali Bruselu řízeného Berlínem,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

„Řekla bych, že realitou je Waterloo Václava Klause. Mýlí se jako v případě neviditelné ruky trhu, fungování neoliberálních koncepcí i klimatických změn. Fakta hovoří jasně,“ domnívá se místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„Ano, v otázce paradigmat EU souhlasím s Václavem Klausem,“ uvedla stručně poslankyně ODS Jana Černochová.

„Ano, je to relevantní názor, který vychází z mnoha alternativních hypotéz. Jaký sdílejí názor občané, ukáže účast ve volbách do europarlamentu. Já se na současnou prospěšnost EU také dívám skepticky. Čas ukáže, zda tato šance byla, či nebyla promarněna. Srovnání se symbolikou Bílé hory je zajímavé, ale tehdy zůstala většina majetku na své místě,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Zaměř vytvořit v Evropě jednotný prostor pro práci a podnikání byl nepochybně správný. Současné evropské elity ho ale změnily v obludný byrokratický projekt, jehož obětí se mají stát evropské národy, svoboda občanů a svoboda podnikaní. Naše hnutí důrazně žádá návrat k původní myšlence,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.  

Já Bruselu nevěřím

„Evropa od padesátých let, kdy byly položeny základy EU, prochází navzdory dílčím krizím výjimečně úspěšným obdobím jak z hlediska ekonomického, tak z hlediska bezpečnostního. Pro naši zemi s deseti miliony obyvatel uprostřed Evropy je pevná integrace v EU nejvhodnějším způsobem, jak prosazovat a bránit naše ekonomické, ale i bezpečnostní zájmy,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Souhlasím s Klausem,“ uvedl stručně senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Každý to vidí jinak a toto právo nelze nikomu upírat. Já své jisté zklamání též neskrývám. Ale až takto bych to nehrotil. Ostatně, což on sám nakonec nepodepsal? Přitom si uvědomuji, jak i velmi dobrá idea může tristně skončit. Uchopí-li moc ti nepraví. Ostatně současný postoj k Ukrajině a Rusku jen dokladuje, že je v EU něco špatně. Je mi líto. Já Bruselu nevěřím. Chtěl bych, ale nemohu,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„S názorem Václava Klause souhlasím. Další komentář netřeba,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Názory Václava Klause bude dobré brát v úvahu až v momentě, kdy se začnou aspoň trochu lišit od postů a cílů pana Putina,“ říká lídr kandidátky KDU-ČSL do europarlamentu Pavel Svoboda.

„Myslím, že to pan Klaus trochu přehání. Současný stav a procesy v EU nejsou určitě ideální, snaha diktovat a nadržování silným evropským státům je špatná, ale je to hlavně o našem důrazu a přístupu. Jsme suverénní stát a musíme prosazovat své zájmy, ale vystoupit teď z EU by znamenalo téměř katastrofu. Kritika je na místě, ale musí být konstruktivní. Ne jít na Bílou horu, která je symbolem porážky,“ míní poslanec Úsvitu Marek Černoch.

Byrokratická EU se sociálním inženýrstvím

„Nevím, zda to tak Klaus řekl. Já to tak černobíle nevidím. EU obrušuje neshody mezi národy, unifikuje některé technické výrobky, tvoří jednotný trh. Proti tomu je byrokratická EU se sociálním inženýrstvím,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona Václav Klaus vidí EU výhradně kriticky a zcela přehlíží některé její nesporné liberalizační úspěchy v oblasti energetiky, dopravy, pošty či telekomunikace.

„Ve všech těchto sektorech byla díky legislativě EU zavedena konkurence a volný trh. Zákazníci v České republice i v celé EU mají nyní možnost svobodné volby dodavatele plynu nebo elektřiny nebo poštovního doručovatele nebo mobilního operátora nebo i stále více vlakového spojení. To já považuji za velmi pozitivní. Naopak negativně vidím veškeré úsilí EU v oblasti globálního oteplování a podpory obnovitelných zdrojů energie. Zkrátka ne vše, co je z EU, je špatné,“ vysvětlil Fajmon.

Podle kandidáta KDU-ČSL do Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského výroky Klause poškozují zájmy České republiky v Evropě: „To snad nemůže bývalý prezident myslet vážně. Výroky srovnávající porážku na Bílé hoře se vstupem do Evropy, která do nás investuje peníze, jsou naprosto hloupé. Václav Klaus by měl opravdu zvážit, co kde a kdy vypustí, protože se těmi výroky totálně ztrapnil u většiny soudných lidí, kteří zde žijí. KDU-ČSL s tímto rozhodně nesouhlasí a myslíme si, že výroky Klause jsou připitomělé a přihlouplé.“

Žádost o vstup do EU podával Václav Klaus

„Václav Klaus je známý euroskeptik a přehání. EU má nesporné výhody. Volný obchod i pohyb osob. Pozitiva převažují,“ myslí si poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Žádost o vstup do EU podával Václav Klaus a podepsal i přístupovou smlouvu. Co říká dnes, je faleš, faleš, všechno jen faleš,“ myslí si poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Václav Klaus si může výročí našeho vstupu do EU připomínat, kde chce. Dnešní svoboda, o kterou se nezasloužil a kterou nám existence EU zajišťuje, mu to umožňuje. Až bude příští generace historiků psát historii evropské integrace, Václav Klaus tam bude zmíněn jako malá, nicotná, bezvýznamná epizodka pod čarou,“ myslí si europoslanec ČSSD Libor Rouček.

„Václav Klaus byl největším původcem úrovně morálky a marasmu a jeho kupónová privatizace bez právního rámce a jeho amnestie jeho největším selháním,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„O Bílé hoře se nedá vůbec mluvit. Češi stále dostávají z EU více, než do ní vkládají, a za to, že nemáme vypěstovanou zdravou míru nacionalismu, může velkou měrou i divoká privatizace, kdy naše podniky skončily za pakatel v cizích rukou. Za to EU rozhodně nemůže. Je potřeba budit národní uvědomění a vyzdvihovat z dějin takové osobnosti, jako byli Přemysl Otakar II. nebo Eliška Přemyslovna, kteří udělali pro český stát mnoho,“ myslí si poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Nesouhlasím s touto kritikou za každou cenu. Je nutno hodnotit naše členství objektivně. My máme tendenci svádět naše neúspěchy na druhé. A řadě spoluobčanů vyhovuje právě kritika EU. Ale občané by neměli zapomínat na kupónovou privatizaci, rozdělení Československa, tunelování bank či zavírání očí před korupcí. Za tohle a mnoho dalších přešlapů nemůže EU, ale naše politická reprezentace. A svůj díl viny nese nese i bývalý prezident Klaus. Z pohledu naší země je nutné více hájit naše zájmy a být aktivní. Stálá kritika a pasivita z nás dělá potížisty a kazišuky. A to není dobrá politika pro naše občany,“ tvrdí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Pro Václava Klause je nezdarem cokoli, kde nemá kolem sebe klaku kývačů a oddaných věrných typu Petra Hájka, Ladislava Jakla nebo Jany Bobošíkové. Myslím, že by mohlo být s EU něco moc špatné, kdyby ji naopak Václav Klaus pochválil. Václav Klaus se naučil pár pouček z liberální ekonomie, kterými rád ohromuje fanoušskovské publikum, ale nezvládl moc z jejich aplikace. Nechal nám zde klientelismus ústící v jeho slavnou amnestii i ochotu pracovat se špinavými penězi. Z dřívějších kroků stačí vzpomenout třeba podporu Koženého privatizačních machinací, bankovní socialismus nebo oddalování mechanismů fungujícího trhu s byty jako podmínkou mobility pracovníků při změnách v řadě oblastí ekonomiky. Takových bot se EU nedopouští,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Ze ztráty paměti stran černého financování ODS na konci devadesátých let se, chudák, nevzpamatoval dodnes – nepočítám-li čerstvou podporu některým kandidátům ODS v nadcházejících evropských volbách, což je nejspíš nadšení z toho, že ODS pořád dostává černé volební peníze, byť je údajně pod tlakem médií vrací – a kdo ví, zda si v tomto stavu ještě něco pamatuje z doby před naším vstupem do EU, ať již u nás nebo v jiných zemích. EU je složitý celek, který kostrbatě hledá cestu pro Evropu a místo jejích členských států ve světě, ve kterém existují konflikty, hrozby i velká konkurence. Snadná řešení existují možná v diktaturách, jejich snadnost je ale dlouhodobě spojená s cestou do záhuby. Kdyby bral někdo Václava Klause vážně, musel by se ho také zeptat, proč s tak katastrofickým pohledem na EU nabízel v době svého prezidentování podporu vstupu do ně řadě jiných států. Chtěl ničit tyto státy, nebo naopak EU? EU je zcela jistě projekt, ze kterého máme jako země i jednotlivci prospěch. Extremisté Klausova typu loví ve vodách, ve kterých spoléhají na výskyt jednodušších myslí, které se snadno naštvou a nechají si slíbit odstranění vnějšího nepřítele bez ohledu na to, že ten, kdo jim to slibuje, chce vrátit stav, který by byl mnohem horší,“ dodal Zlatuška.

Ohledně významu Bílé hory se mezi historiky vedou spory. Jedni ji považují za začátek ztráty nezávislosti českého státu pod nadvládou Habsburků, jiní naopak upozorňují že s německým protestantským panovníkem Fridrichem Falckým by nám hrozila germanizace a že suverenita zemí Koruny české byla silně omezena až s nástupem Habsburků-Lotrinků, zatímco Obnovené zřízení zemské neomezovalo suverenitu království, nýbrž pouze omezilo práva šlechty a měst.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…