Sněmovna dala zelenou opatřením proti podvodům u pohonných hmot

07.11.2014 10:25

Jako v pořadí druhou normu dnes poslanci schválili novelu zákona o spotřebních daních, která má zejména zabránit daňovým únikům u pohonných hmot. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Sněmovna dala zelenou opatřením proti podvodům u pohonných hmot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Novela zákona o spotřebních daních zřizuje registr osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji a zvyšuje maximální zajištění spotřební daně z minerálních olejů u daňových skladů ze současných 100 milionů korun na 1,5 miliardy korun. Také mění pravidla přidělování kontrolních pásek pro značení lihu.

Norma počítá se vznikem registru osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, například antikorozními nebo textilními. Tyto látky nepodléhají zdanění. Podvodníci je přimíchávají do pohonných hmot, hlavně do nafty, a stát kvůli tomu přichází o peníze. Tyto podvody si proto podle vlády vyžádaly vznik příslušného registru.

Kauce na 25 tisíc litrů lihu

Novela mění i pravidla pro přidělování kontrolních pásek pro značení lihu. V současné době musí zájemce o pásky složit kauci půl milionu korun, pokud žádá o nejvýše 25 tisíc kontrolních pásek ke značení lihu. Pro vyšší počet pásek musí složit kauci pět milionů korun. V zájmu toho, aby zákon nediskriminoval výrobce malých balení, vláda navrhla, aby se kauce odvozovala podle toho, jaké množství lihu lze páskami označit. Půlmilionová kauce se bude vztahovat nově na 25 tisíc litrů lihu, na větší množství bude nutná pětimilionová kauce.

Současně přibude možnost kauce 100 tisíc korun pro malé výrobce, kteří odebírají jen omezené množství pásek. Tito výrobci by směli páskami označit nejvýše dva tisíce litrů lihu. Má to pomoci malému a střednímu podnikání, především malým regionálním výrobcům.

Poslanci na návrh svého kolegy Josefa Vozdeckého (ANO) osvobodili od daně víno a meziprodukty, které se staly nepoživatelné. Zničit by se musely pod dohledem úřadů.

Kauce zavedl zákon z loňského roku, který byl reakcí na metanolovou kauzu z roku 2012. V důsledku otravy metanolem zemřelo asi 50 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…