Sněmovna je proti přesunu bankovního dohledu na EU

25.10.2012 13:02

Poslanci nesouhlasí s přenesením významných pravomocí národních bankovních dohledů na orgány Evropské unie. Nepodporují ani způsob povinného využití prostředků pojištění vkladů. Zákonodárci to uvedli v dnešním usnesení k návrhu evropské směrnice, která se má stát jedním z pilířů plánované bankovní unie.

Sněmovna je proti přesunu bankovního dohledu na EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Česko se ztotožňuje s cílem dokumentu, jenž má předcházet krizovým situacím u bank. Za nepřítomného ministra financí Miroslava Kalouska zprávu přečetl ve sněmovně ministr zdravotnictví Leoš Heger (oba TOP 09). Návrh ale obsahuje některá nepřijatelná opatření, zdůraznil přitom Heger.

Poslanci přijetím návrhu evropského výboru už nehlasovali o protinávrhu Dany Váhalové z ČSSD. Česko by podle něj sice vnímalo možné nebezpečí pro národní bankovní sektor, ale mělo by podporovat "užší politickou integraci, účinnou kontrolu a regulaci, aby břemeno ztrát finančního sektoru opět nenesli daňoví poplatníci".

Jak uvedla ČTK, premiér Petr Nečas (ODS) při posledním summitu EU totiž řekl, že nadále trvá hrozba, že by Česko mohlo plán na vznik jednotného evropského bankovního dohledu zablokovat. Lídři EU se ale shodli, že cílem je vytvořit právní rámec supervize do ledna, aby se vytváření dohledu pod patronátem Evropské centrální banky mohlo příští rok uskutečňovat. Tlak na přijetí návrhu směrnice bude v EU podle Hegera silný.

Výtky vlády se prakticky shodují s usnesením dolní komory, která v něm odmítla i navrhovaná pravidla pro poskytování finanční podpory mezi členy finančních skupin. Mohla by údajně ohrozit finanční stabilitu členských států, v nichž sídlí a působí dceřiné společnosti zahraničních finančních institucí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …