Sněmovna kývla na zápis dat o svéprávnosti do občanských průkazů

24.10.2014 15:35

Poslanci v prvním čtení podpořili návrh KSČM, aby se do občanských průkazů mohl zapisovat údaj o zbavení nebo omezení svéprávnosti lidí. V průkazech by se měl navíc zaznamenávat soudem uložený trest zákazu pobytu. Doklady se vydávají bez těchto údajů od roku 2012. Návrh byl postoupen k posouzení do výborů. Přečkal aktivitu poslanců z ODS na zamítnutí už v prvním čtení.

Sněmovna kývla na zápis dat o svéprávnosti do občanských průkazů
Foto: mvcr.cz
Popisek: Vzor občanského průkazu

V minulém volební období předložili komunisté obdobnou novelu zákona o občanských průkazech dvakrát. Před třemi lety ji poslanci zamítli, loni postoupila do ústavně-právního výboru. Kvůli rozpuštění dolní komory poslanci o normě ale prozatím nerozhodli.

Proti úpravě se ovšem již postavila vláda a označila jej za zbytečný. Lidé totiž musejí průkazy předkládat pouze orgánům veřejné moci, které si ale mohou zjistit tyto údaje z informačních systémů.

Tím, že se údaj o svéprávnosti do průkazů od ledna nezapisuje, je podle KSČM ohrožena právní jistota, hlavně v soukromoprávních vztazích. Nesvéprávní lidé například mohou být podle důvodové zprávy záměrně dosazováni do funkcí ve firmách. Za škody by v konečném důsledku nesl odpovědnost stát, protože těmto lidem umožnil činit právní úkony, které činit nesmějí, uvádějí předkladatelé.

Filip: Vytvořili jsme si potenciální bílé koně

„Problém je v tom, že jsme si vytvořili tím, že se to nepoznamená do občanských průkazů, svým způsobem bílé koně. Protože když někdo takový podepíše smlouvu a ta třetí strana se to nedozví, tak smlouva je platná, protože on má skutečně ten rozsudek, že je způsobilý k právním úkonům. To už dnes je věcí, která je faktická,“ upozornil dnes ve sněmovně za předkladatele předseda KSČM Vojtěch Filip.



Promluvil také o soudních sporech. „Navíc od té doby samozřejmě proběhly už některé soudní spory. Jeden soudní spor dokonce byl před čtrnácti dny prezentován i ve sdělovacích prostředcích a má mezinárodní prvek, protože takového bílého koně jsme nasadili do jedné obchodní smlouvy s třetí stranou, která je právnickou osobou ve Spolkové republice Německo, takže jistě budeme mít brzy i mezinárodní spor o této záležitosti,“ zdůraznil Filip kromě jiného. 

KSČM navrhuje, aby se do průkazů nesvéprávných lidí zapisovala data o jejich opatrovnících. Lidé, kterých by se novela týkala, by si museli do průkazů nechat zapsat údaje do měsíce od její platnosti, případně si nechat vydat zdarma nový dokument.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…