Sněmovna řekla ano návrhu, který zdraží cigarety. Krabička bude dražší o čtyři koruny

30.07.2014 11:34

Poslanci přijali s velkým množstvím pozměňovacích návrhů předlohu, která zvýšením spotřební daně zdraží cigarety. Zvýšením spotřební daně u cigaret chce vláda předejít jejímu pozdějšímu skokovému růstu s ohledem na slabší kurz koruny vůči euru. Pokud normu v této podobě přijme i Senát a novelu podepíše prezident, tak krabička cigaret zdraží o tři až čtyři koruny. Pro normu hlasovalo 120 poslanců, proti bylo 30.

Sněmovna řekla ano návrhu, který zdraží cigarety. Krabička bude dražší o čtyři koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Za současné ceny by bylo možné cigarety prodávat maximálně čtyři až pět měsíců po přijetí novely.

Poslanci měli na stolech mnoho pozměňovacích návrhů. Mezi nimi například odsouhlasili návrh, který řeší problematiku předzásobení. Doba, po kterou se budou moci obchodníci předzásobit cigaretami za starou cenu, se zkrátí na šest týdnů před datem nabytí platnosti nové daně.

Poslanci se dohadovali o tom, zda by bylo možné zdanit i tabákové listy. Nakonec hlasovali proti tomu. Kvůli tomuto „pozměňováku“ ale přinesl do sněmovny předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura balíček těchto listů s tím, že mu to jeden z jeho voličů donesl do kanceláře. Prý jdou tyto listy na kterékoliv řezačce nařezat na drobný tabák a pak jej zabalit do cigaret. Proto by se měl tento tabák také zdanit. Proti tomu ale protestovali jiní poslanci.



„Měl by nám pan poslanec říci, kde byl ten tabák zakoupen, byl by to totiž apel pro celní službu,“ protestoval třeba zpravodaj normy Ladislav Šincl (ČSSD).

Ty listy koupil v síti obchodů

„Já to řeknu mimo jednací síň, kde to on koupil. Je to ale síť, která má 50 obchodů po republice,“ zmínil na to Stanjura. Podle něj je to legální, ale je tady prostor pro daňové úniky.

Především pravicová opozice vytýkala vládě, že její návrh zdraží více dražší cigarety, což by zvýhodnilo dovozce cigaret před domácím výrobcem. Poslanci včetně Milana Urbana (ČSSD) proto navrhovali zvýšit daň jiným způsobem, například snížením pevné části daně a zvýšením její minimální výše vždy o jeden haléř na cigaretu. Žádnou z těchto úprav ale dolní komora s ohledem na odmítavý postoj ministra financí Andreje Babiše (ANO) nepodpořila.

Pro návrh zákona nakonec hlasovalo 120 poslanců, 30 jich bylo proti.

Jak uvedla ČTK, důvodem zvýšení sazby daně je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní Česko sazby stanovené Evropskou unií. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Vyšší růst zdanění by ale ČR musela navrhnout kvůli kurzu koruny platnému k letošnímu říjnu, který bude zřejmě stále pod vlivem loňských intervencí České národní banky. Stát by měl ve srovnání s nynější úpravou, platnou od ledna, získat navíc zhruba 2,8 miliardy korun ročně, tedy 0,23 miliardy korun měsíčně. Výpočet ovšem nepočítá s předzásobením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…