Sněmovna řekla ano vyšší spotřební dani z cigaret a tabáku

10.06.2014 16:53

Poslanci v prvním čtení podpořili zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků, což znamená, že krabička cigaret by mohla podražit zhruba o tři až čtyři koruny. Požadavek vlády na projednání ve zrychleném režimu již v prvním čtení ovšem opoziční ODS a TOP 09 vetovaly.

Sněmovna řekla ano vyšší spotřební dani z cigaret a tabáku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Zvýšením spotřební daně z cigaret a tabáku se nyní budou zabývat sněmovní výbory. K jejímu schvalování se poslanci dostanou na některé z příštích schůzí.

Novela má začít platit ještě letos. Důvodem zvýšení daní je slabší kurz koruny, kvůli němuž ČR neplní sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Cigarety zdražily už v lednu zhruba o dvě koruny na krabičku.

Stát by měl ve srovnání s nynější úpravou, platnou od ledna, získat navíc zhruba 2,8 miliardy korun ročně, tedy 0,23 miliardy korun měsíčně. Výpočet ovšem nezahrnuje předzásobení. Zvýšení daně by mělo podle materiálu zvýšit inflaci o 0,216 procentního bodu.

ČR musí splnit směrnici EU, která požaduje od příštího roku spotřební daň 90 euro na 1000 kusů cigaret. A slabší koruna by bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že Česko by svůj závazek nedodrželo a podle návrhu by zemi hrozily sankce.

Spotřební daň na tabákové výrobky se přitom již od letošního ledna zvýšila novelou, která byla schválena v roce 2012. Podle vlády lze předpokládat, že k dalšímu zvýšení daně bude možné přistoupit pro rok 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…