Sněmovna rozhodla o „Lex Babiš“. Norma jde do Senátu

09.03.2016 11:08

Poslanci dnes konečným hlasováním uzavřeli nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Zadavatel dostane díky normě k dispozici řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Poslanci se minulý týden hádali o pozměňovacím návrhu TOP 09, který by z veřejných soutěží obecně vyloučil společnosti, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl, což mělo být zacíleno hlavně na firmy ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Tento návrh nakonec dílčím hlasováním neprošel. Sněmovna nakonec konečné hlasování o normě odsunula na dnešek, kdy pro normu jako celek hlasovalo 108 poslanců, proti bylo 35.

Sněmovna rozhodla o „Lex Babiš“. Norma jde do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o daních z příjmu byla přijata

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek převede do národní legislativy evropské směrnice, jinak by hrozilo omezení čerpání evropských fondů. Zadavatel dostane díky normě k dispozici řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Nebude tak muset pokaždé vybírat podle nejnižší nabídnuté ceny, jako tomu je nyní. Zákon jde podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) ještě výše, než jak přikazuje legislativa EU.

K této vládní předloze se sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, poslanci se s nimi popasovávali minulý pátek. Největší problémy ale koalici způsobil pozměňovací návrch TOP 09, který naznačoval, že by se firmy skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) nemohly hlásit o veřejné zakázky. Návrh totiž spočíval v tom, že do soutěží o státní či městské zakázky by se nemohly hlásit firmy, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl. Poslanci ale nakonec tento návrh TOP 09 – konkrétně z pera poslance topky Martina Plíška – nepodpořili. Firmy, v nichž mají podíl ministři, se tak budou moci dál o zakázky ucházet. Týká se to i Babišova Agrofertu.

Nový zákon má kromě jiného umožnit vyloučit nespolehlivého dodavatele, který předchozí zakázku zkazil nebo nedokončil, a přitom se opět hlásí do dalšího výběrového řízení. Bude možné vyloučit i firmu, která nabídla mimořádně nízkou cenu, ale nezdůvodnila ji. Povinným hodnotícím kritériem při posuzování nabídek bude ekonomická výhodnost nabídky. Až na výjimky bude zadavatel moci ekonomickou výhodnost určovat i podle nabídnuté ceny nebo nejnižších nákladů životního cyklu. Zadavatel ale dostane k dispozici další kritéria, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Nebude tak muset pokaždé soutěžit výhradně na nejnižší nabídnutou cenu, jako tomu je nyní, uvádí ministerstvo pro místní rozvoj.

Poplatek deset tisíc

Poslanci rozhodli, že za podnět k antimonopolnímu úřadu se bude vybírat poplatek deset tisíc korun. Šlechtová řekla, že MMR sice souhlasí s principem zpoplatnění, ale že poplatek se zdá příliš vysoký, a navíc je nevratný. Poplatek má zabránit zneužívání podnětů k zahájení správního řízení.

Sněmovna také doporučila zvýšit proti vládnímu návrhu limit na vícepráce z třiceti na padesát procent. Rozsah individuálních změn v rámci dodatečných prací se zvýšil na 50 procent, ale konečná hodnota všech změn v rámci zakázky je maximálně třicet procent. Neprošel návrh Jiřího Petrů (ČSSD), který chtěl ze zákona vypustit povinnost vítězné firmy doložit vlastnickou strukturu až po její skutečné majitele. Povinnost vítězných firem dokladovat své skutečné vlastníky tak v zákoně bude a bude to podmínka pro uzavření smlouvy, pokud Senát zákon schválí.

Poslanci zamítli zvýšení limitu na malá koncesní řízení z navrhovaných 20 milionů na 100 milionů korun. Podle poslanecké úpravy nebudou muset vyhlašovat zakázky především humanitární organizace, které dostávají peníze z rozpočtů cizího státu nebo z EU, pokud je použijí na zakázku mimo území EU, například v krizových oblastech.

Ministryně Šlechtová si ale zoufá - prý co ministerstvo odmítalo v zákoně při jeho přípravě, se nyní vrátilo od lobbistických skupin přes některé poslance. Ovšem udělá údajně vše pro to, aby Evropská komise nezahájila s ČR řízení, protože nestihla zákon přijmout včas.

Tváříte se jako umytí andělé

Pravicová opozice minulý týden normu vydatně kritizovala. Tehdy vystupoval jako kritik hlavně předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dnes si Kalousek a ani předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura nenechali tesně před hlasováním ujít poslední slovo. Kalousek třeba zopakoval, že se vláda může pasovat na vládu systémové korupce. TOP 09 totiž šlo o to, aby byl pozměňovací návrh jejich poslance Plíška koalicí schválen.

„Vy jste podělaní až za ušima. Až budeme hlasovat o konfliktu zájmů, bude to úplně stejné a poděláte se zase!“ atakoval na ČSSD kvůli odmítnutí Plíškova návrhu Kalousek minulý týden.

„Tváříte se jako umytí andělé. A protikorupční organizace zcela jistě vědí, z jakých důvodů mlčí jak zařezané," dodal pak dnes na konto sociální demokracie Kalousek. Podle něj je to zákon prokorupční.

„Zákon v této podobě vrací systém hluboko do 90. let a zcela záměrně rozšiřuje korupční prostředí,“ uvedl Kalousek. Podle něj polovina veřejných zakázek se bude odehrávat bez veřejné kontroly a v šedé zóně.

„Nechápeme také princip, že kdo získá veřejnou zakázku, může její cenu zvednou až o třicet procent, zatímco pokud dáte zakázku z ruku, bez soutěže, můžete navýšit cenu o padesát procent,“ kritizoval dnes normu před hlasováním Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…