Sněmovna schválila zavedení silničního balíčku EU

08.02.2012 12:32

Novela silničního zákona, která do českého práva zavádí tzv. silniční balíček EU, byla dnes sněmovnou schválena. Nařízení má za cíl zlepšit trh v silniční dopravě, a to hlavně vyšší profesní způsobilostí podnikatelů. K dalším cílům patří podpora rovné soutěže mezi podnikateli nebo podpora poskytování služeb v osobní dopravě. Norma nyní půjde do Senátu.

Sněmovna schválila zavedení silničního balíčku EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Tuzemský dopravce se už nebude určovat podle toho, že sídlí v tuzemsku, nebo podle státní poznávací značky, ale podle toho, že v Česku dostal povolení podnikat v silniční dopravě. Podle vlády se to bude týkat hlavně dopravců s malými vozidly. Koncesi pro silniční dopravu velkými vozidly nebude možné udělit tomu, kdo ji již získal v jiné zemi.

Zákon také podle zjištění ČTK uvádí, co je to takzvaná dobrá pověst nutná pro udělení koncese pro silniční dopravu velkými vozidly. Upravena je zde i povinnost podnikatelů zajistit, aby ve voze byly k dispozici veškeré potřebné doklady. Podnikatelé se budou muset ještě předtím, než začnou dopravu provozovat, nahlásit příslušnému úřadu požadované údaje. Půjde hlavně o počet vozidel, se kterými budou podnikat, jejich státní poznávací značky, nejvyšší povolenou hmotnost, celkový počet míst včetně řidiče nebo tovární značku.
    

Zákon také předpokládá zavedení rejstříku podnikatelů v silniční dopravě. Spravovat ho bude ministerstvo dopravy. V něm se budou shromažďovat údaje o firmách, jejich zástupcích nebo udělených trestech za prohřešky proti předpisům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

18:17 „Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

V Poslanecké sněmovně v úterý probíhá další z jednání o vládní důchodové reformě, kterou opozice tvr…