Sněmovna smetla Okamurovy návrhy k předraženým ubytovnám

12.02.2014 11:14

Sněmovna dnes projednávala poslanecké návrhy Úsvitu přímé demokracie, mezi nimiž byla i novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kde se má upravovat doplatek na bydlení. Jenže kolem normy se strhly dohady o tom, kdo může za to, že se zneužívají doplatky na bydlení a jaká je výše minimálního platu, či výše životního minima. Normu ale nakonec poslanci zamítli.

Sněmovna smetla Okamurovy návrhy k předraženým ubytovnám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek se ve sněmovně hlásí o slovo

Poslanci dnes zamítli návrh novely z pera poslanců Úsvitu přímé demokracie, která má navrhovat řešení a stanovovat, že horní strop doplatku na bydlení bude poskytován podle cenové mapy nájemného, jak ji vytváří Státní fond rozvoje bydlení. Navrhovaná novela o hmotné nouzi by ale podle kritiků problém s vysokými nájmy v ubytovnách pro sociálně potřebné nevyřešila.

„Životní minimum ve své maximální výši je 3 200 korun, což je částka na jídlo a oblečení, a minimum je 2 200 korun, tak to nevím, kde to kdo sebral,“ uvedla v debatě k normě ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Bohuslav Chalupa z ANO totiž v rozpravě v jednací síni mimo jiné podotknul, že v Česku vzrůstá sociální napětí i proto, že minimální dávka je 12 tisíc korun a minimální mzda je osm tisíc korun.

„To přece není možné,“ poznamenal.

„Já bych kolegy poprosil, aby tady neříkali pohádky, tedy že minimální dávka je 12 tisíc. Tak to není pravda... Je ale tady skupina těch, co si z toho udělali byznys,“ upozornil poté ve faktické poznámce Zbyněk Stanjura z ODS.

Semelová: Byla to pravicová vláda, kdo umožnil ono kšeftování!

Poslankyně Marta Semelová z KSČM pak kromě jiného upozornila na to, že v ČR je už jeden milion lidí, kteří žijí v chudobě. Podle ní to byla právě pravicová vláda Petra Nečase, která umožnila, aby se s doplatky na bydlení kšeftovalo.

„Je to bezohlednost bývalé pravicové koalice,“ řekla s tím, že ale kvůli nejasnostem v normě podává návrh na přepracování zákona.

Předkladatel David Kádner (Úsvit) ve své řeči mimo jiné uvedl, že současnost prokázala, že ve vyloučených lokalitách, zejména na Mostecku a Šluknovsku, dochází ke zneužívání sociálně vyloučených jako příjemců dávek hmotné nouze, konkrétně na doplatku na bydlení podle zákona o pomoci v hmotné nouzi.

„Dlouhodobí klienti sociální sítě jsou pak zneužíváni lichváři, kteří parazitují na problému se sociálním vyloučením a chudobě,“ zdůraznil. Tato novela podle něj navrhuje řešení a stanovuje, že horní strop doplatku na bydlení bude poskytován podle cenové mapy nájemného, jak ji vytváří Státní fond rozvoje bydlení.

Marksová: Budeme tuto složitou situaci řešit

Ministryně práce Michaela Marksová v rozpravě dále zdůraznila, že vláda Bohuslava Sobotky i ona sama ví o tristní situaci s doplatkem na bydlení. Kromě opětovného příslibu komplexního zákona o sociálním bydlení uvedla, že bude třeba personálně posílit úřady práce, aby mohly provádět sociální šetření v rodinách příjemců dávek hmotné nouze.

„Nečasova vláda řadu dávek zrušila, ale není pravda, že by se nám zvyšovaly výdaje na sociální dávky,“ reagovala ministryně na slova svých předřečníků Radima Fialy (Úsvit) a komunisty Miroslava Opálky a také na zmínky jiných poslanců, kteří podotýkali, že by doplatky na bydlení mohly být ze strany státu vypláceny jen po určitou dobu.

Jana Černochová z ODS za sněmovním pultíkem pronesla, že návrh Úsvitu nepodpoří. „Neboť je málo komplexní,“ vysvětlila s tím, že za ODS k tomuto problému předkládá návrh senátor Jaroslav Zeman z ODS.

„On předkládá návrh, který řeší k této problematice trochu víc věcí. Není to ale tak, že bychom nechtěli tento problém řešit,“ dodala Černochová.

Je třeba přijmout komplexnější normu...

Adam Rykala z ČSSD upozornil, že je třeba přijmout zákon o sociálním bydlení a zastropovat příspěvky na bydlení.

„Není přece možné, aby majitelé ubytoven chtěli až 12 tisíc za lůžko. Proto potřebujeme novou a celistvou úpravu zákona o hmotné nouzi a novelu o sociálním bydlení. Musí to být ale řešeno komplexněji,“ řekl Rykala s tím, že přestože tuto novelu velmi vítá, nemůže ji podpořit.

„Ne proto, že to je návrh opozičních poslanců, ale proto, že je to návrh nedokonalý,“ vysvětlil.

Mnozí poslanci také poukazovali na to, že tento nešvar, tedy zneužívání sociálně vyloučených jako příjemců dávek hmotné nouze, je v rukách jednotlivých obcí. Na tento fakt pak reagoval jeden z předkladatelů normy, a to Radim Fiala z Úsvitu.

Kolik času strávíme tady obstrukcemi?

„Kolik času tady strávíme obstrukcemi a kolik lustračním zákonem, který už dnes nikoho nezajímá? Ale to chceme donekonečna podporovat ty, co s dávkami na bydlení kšeftují?“ otázal se těch, co řekli, že normu nepodpoří.

Pro zamítnutí zákona hlasovalo 101 poslanců, proti tomu se v hlasování postavilo jen 19 zákonodárců.

Vláda chce řešení nabídnout ve vlastní novele, která by měla být do dvou měsíců zaslána do připomínkového řízení. Uvedl to ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Norma kromě snížení příjmu lichvářských skupin, snížení zneužívání dávek hmotné nouze, snížení kriminality v sociálně vyloučených lokalitách a snížení zatížení státního rozpočtu při výplatě dávek počítala také s tím, že příjemci dávek by museli bytovou jednotku užívat v souladu s hygienickými a stavebními předpisy, jinak by na doplatek na bydlení neměli nárok.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…