Sobotka se zlobil, jak mu ODS s topkaři spílají kvůli „slibům"

18.02.2014 17:18

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to nevydržel a vystoupil po pětihodinovém slovním maratonu poslanců, na jehož konci se má hlasovat o důvěře vládě, s druhým projevem. Nelíbilo se mu totiž to, jak pravicová opozice „okopává kotníky" jeho vládě, a to aniž by ta měla možnost předvést, co umí. Pravici to ale Sobotka nakonec pěkně nandal.

Sobotka se zlobil, jak mu ODS s topkaři spílají kvůli „slibům"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Sobotka vystoupil před poslanci dnes podruhé, a to se slovy, že se snažil svůj úvodní projev směřovat do budoucna, ovšem na základě dalších vystoupení svých kolegů zprava se prý musí vyjádřit opět, a to hlavně, k fungování předchozích vlád.

„Já bych tady neztrácel čas tím, že bych se vracel do minulosti. Není ale možné tady věřit, že trpíte ztrátou paměti a že nevíte, co se tady odehrávalo v minulých letech,“ spustil předseda vlády, když mu předtím zejména poslanci z ODS připomínali údajné nedostatky programového prohlášení.

Třeba předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura zmínil, že si spočítal, kolikrát se v programovém prohlášení vyskytují slova „slib" a „slibovat“. „V rámci obsahové části celkem stočtrnáctkrát,“ uvedl ironicky Stanjura.

„Ta bilance by byla velmi smutnou a já bych se k minulosti nevracel,“ zmínil ale na to směrem k ODS a TOP 09 předseda vlády. „Veřejný dluh se zvýšil na 48 procent HDP,“ připomněl následně vlády Mirka Topolánka a také Petra Nečase (oba ODS).

Podle Sobotky předchozí pravicové vlády pokazily řadu věcí v sociální oblasti nebo v čerpání evropských peněz. Pravice podle něj navzdory slibům zvyšovala v minulých letech daně. Ani financování zdravotnictví za minulých kabinetů prý nebylo nijak skvělé, ba dokonce podprůměrné.

„Bylo tady sedm let prostoru pro realizaci pravicové politiky. Sedm let, a pokud dnes kritizujete plány vlády na to, abychom některé věci změnili, tak uveďte, co jste udělali vy a jak jste v těchto věcech byli úspěšní. Myslím si, že ta bilance by nebyla úspěšná,“ uvedl Sobotka také směrem k prázdným stolům opozice.

Vaší cestou nepůjdeme. Ekonomika totiž poroste...

„Vaší cestou nepůjdeme. Doufám, že se to opakovat nebude a že ekonomika v příštích letech poroste," dodal Sobotka s tím, že pokud někdo na pravici trpí ztrátou paměti, pak to od nich dnes „slušná a lidská debata není".

„Volební kampaň je za námi,“ zareagoval ale na to předseda ODS Petr Fiala s tím, že to, co zde probíhá dnes, je diskuze o tom, jaká řešení nabízí právě dnešní koalice.

Řečníci zejména z pravicového spektra poté řešili, kdo konkrétně může za problémy při čerpání evropských peněz. Do debat se tak vmísil i operační program pro vědu a výzkum. Poslanec Jiří Zlatuška (ANO) ale tady kupříkladu připomněl, že Rada pro výzkum, vývoj a inovace má silné napojení na bývalé vládní strany.

Po mnoha dalších technických připomínkách a vystoupeních poslanců s přednostním právem se teprve v 16.30 sněmovna dostala k řádné rozpravě. „Na hokej to dnes asi nebude," komentoval to s úsměvem předsedající schůze Petr Gazdík (TOP/STAN).

Ve sněmovně si ustelou

Poslanci si předtím na návrh šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka totiž odhlasovali, že budou jednat i po 21. či 24. hodině.

„Strávíme tady spolu hezký večer. Děkuji sněmovně," komentoval to Gazdík.

Poslanci začali jednat o tom, zda vysloví kabinetu Bohuslava Sobotky důvěru, už v 11 hodin dopoledne. Koalice složená z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ale s největší pravděpodobností důvěru získá, protože má ve dvousetčlenné sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů.

Proti vládě se ale postaví jak ODS, tak TOP 09. Poslanci hnutí Úsvit Tomio Okamury odejdou ze sálu, takže vládu také nepodpoří a zákonodárci KSČM se hlasování zdrží.

S projevem před poslanci vystoupil i prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…