Sobotka ukázal pěst Německu a strhla se lavina: Ta země už dvakrát přivedla Evropu do smrtelného nebezpečí. Aby premiér zase neotočil. Řekl to pozdě...

23.12.2015 16:30

ANKETA „Pod tato slova premiéra se mohu jenom podepsat a se mnou i drtivá většina hejtmanů ČR. Jsou jasná a realistická vůči EU i Německu...,“ uvedl v souvislosti s rozhovorem českého předsedy vlády Bohuslava Sobotky pro německý list Süddeutsche Zeitung šéf Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. A není zdaleka sám, koho slova Sobotky potěšila. „Takovému vyjádření pana premiéra nelze co vytknout,“ míní třeba i poslanec ČSSD Jiří Koskuba. O tom, že Sobotka není pevný a hlavně nemá žádnou vizi pak promluvil senátor a předseda SPO Jan Veleba.

Sobotka ukázal pěst Německu a strhla se lavina: Ta země už dvakrát přivedla Evropu do smrtelného nebezpečí. Aby premiér zase neotočil. Řekl to pozdě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky je Česko v uprchlické krizi solidární, aniž by ho k tomu musel někdo nutit. Sobotka to uvedl v rozhovoru poskytnutém německému listu Süddeutsche Zeitung. Předseda vlády současně kritizoval podíl Německa na posílení migrační vlny i snahy některých zemí vynucovat solidaritu omezováním přístupu k fondům Evropské unie.

„Německo vyslalo signál, který bylo možné slyšet a vidět ve značné části Blízkého východu a severní Afriky. To podnítilo k ilegální migraci směrem do Evropy," uvedl premiér s tím, že se tak „bohužel nedá popřít“, že Berlín nese díl viny na vysokém počtu migrantů přicházejících do Evropy. Český premiér také odmítl výzvu rakouského spolkového kancléře Wernera Faymanna, aby státy, které neprokazují dostatečnou solidaritu v uprchlické krizi, měly omezený přístup k fondům Evropské unie. „Taková argumentace Evropu jen rozděluje. Pokud v tom budeme pokračovat, vzniknou příkopy, které později budeme jen těžko zasypávat,“ uvedl k tomu šéf české vlády.

Jak se ale na jeho výroky dívají čeští politici? ParlamentníListy.cz se otázaly celkem 23 politiků – od poslanců a senátorů až po europoslance – na to, jak slova českého ministerského předsedy pro Süddeutsche Zeitung hodnotí a zda s nimi souhlasí, anebo zda by něco Sobotkovi vytkli. Stranou dotazu nezůstal ani ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V předvánočním čase si ale našla čas pro odpověď zhruba třetina dotázaných.

„S tím lze beze zbytku souhlasit,“ uvedl třeba pro ParlamentníListy.cz formou sms zprávy poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Vyjádření a kritika Německa na adresu ostatních států jsou poměrně dosti falešné, takže s tvrzeními premiéra souhlasím, neboť Německo fakticky může za posílený příliv imigrace. Jak jsem se mohl přesvědčit v minulých týdnech na vlastní oči, tak naopak Němci sami v mnohých místech imigraci nezvládají. Typickým příkladem je Berlín, kam proudí tisíce lidí a ty tisíce pak buď spí na veřejných místech, anebo se objevují žebrající v blízkosti veřejných budov. Já prostě s tím vyjádřením německých politiků na adresu ostatních států nesouhlasím, a taktéž jako pan premiér Sobotka si myslím, že ČR je solidární a snaží se maximálně pomoci. A domnívám se, že na rozdíl od některých států – třeba Slovenska a Polska – je Česko daleko více zapojeno do akcí a daleko rychleji věci řeší. Právě jsem se vrátil z Makedonie a tam jsem zjistil, jak třeba obrovsky oceňují Českou republiku za to, že vyslala ihned dvacet policistů a odeslala i materiální pomoc na rozdíl od jiných států, které dnes váhají a kritizují Makedonii za nedostatečný přístup ve strážení vnější hranice Schengenu,“ řekl redakci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Pod tato slova premiéra Sobotky se mohu jenom podepsat a se mnou i drtivá většina hejtmanů ČR. Jsou jasná a realistická vůči EU, Německu i nápadům tlačit prostřednictvím fondů EU na vynucení falešné solidarity,“ napsal redakci prostřednictvím sms zprávy předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Kupka: Měl takto kritický postoj vyjádřit dříve...

„Na nebezpečný a chybný postup Německa upozorňovala ODS i já osobně od samého začátku. Vyjádření premiéra přichází s několikaměsíčním odstupem. Je škoda, že je jeho kritika takto opožděná. Mohl a měl takto kritický postoj vyjádřit, když se v Bruselu jednalo o kvótách pro přerozdělování uprchlíků. Nebyla by to tak jen slova bez činu,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

Poslanec Tomio Okamura (Svoboda a přímá demokracie) má ale poněkud jiný názor. „Premiér Sobotka jako vždy říká něco jiného než ve skutečnosti koná. Jeho vláda letos odsouhlasila přijmutí tisíců nelegálních migrantů z muslimských zemí do České republiky, z nichž první začnou přicházet příští rok. A tím legitimizovala kroky rakouské a německé vlády, které teď na oko kritizuje,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Senátor Jaroslav Doubrava (Severeočeši.cz) spíše míní, že by Sobotka měl sestoupit ze svého křesla v nebeských výšinách a podívat se mezi lid.

„Ve filmu Jan Hus říká králův šašek králi Václavovi moudrou větu. Říká: ‚Běda králi, který se odcizí svému lidu.‘ Pan premiér by měl sestoupit ze svého křesla v nebeských výšinách a podívat se mezi ten lid. Možná by byl překvapen skutečností, o které asi moc neví. O skutečnosti, že valná většina národa s jakýmkoli dalším přísunem migrantů do ‚naší‘ země (uvozovky nejsou náhodné, protože nám toho z té naší země nezbývá) nesouhlasí. Nemohl by tak tvrdit, že budeme s Německem, které migrační vinu z podstatné části zavinilo, solidární. To Německo, které za posledních sto let přivedlo Evropu, a nejen jí, už dvakrát do smrtelného nebezpečí? Obávám se, že tentokrát, tedy na třetí pokus, je to smrtelné nebezpečí nejreálnější. Na druhou stranu musím uznat a ocenit, že premiér dokázal poukázat na podíl Německa na tomto ohrožení budoucnosti Evropy. A rakouský Faymann? Už zřejmě vidí, že Rakousko není schopné si s přílivem migrantů poradit, tak hledá jakékoli formy zastrašování, aby donutil ty vzpouzející se státy k jejich přijímání. Je to sprostá argumentace a udivuje mě, že se k takové snížilo. Nicméně tím ukázal, jak to je se suverenitou států v EU! Není čas naopak ukázat jemu, že si dotace může strčit do – řekněme, šuplíku – a že se přes ně sprostě vydírat nedáme? Myslím, že ten čas už nastal,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Lze věřit jeho upřímnosti?

Svůj názor poskytl i senátor a předseda SPO Jan Veleba. „Věcně je vyjádření pana premiéra správné, ale je otázka, zda lze věřit jeho upřímnosti a zda ho nebude, až na něho někdo zatlačí – například kancléřka Merkelová – relativizovat a měnit, aby se ‚nevyautoval‘, jak nedávno pravil v souvislosti s nepodáním žaloby na EU kvůli kvótám uprchlíků. On podle mne není pevný a hlavně nemá žádnou vizi. Reaguje až na probíhající děje, nikdy neřekne nic zásadního na začátku, jako třeba pan prezident Miloš Zeman. Nechci jenom negovat, ale ještě musím zvláště v této souvislosti upozornit na jednu zásadní věc – premiér je odtržený od lidí a nezná online jejich názory, vše má zprostředkovaně přes poradce a to mu nedovoluje generovat názor, který přihlíží na občany, kteří ho volili. Jeho základní mantrou je proplouvat mezi převládajícím názorovým proudem hlavních lídrů EU a příliš se neprotivit,“ uvedl Jan Veleba.

„Premiér Sobotka se asi probudil ze zimního spánku. Že Merkelová podporuje vlnu imigrantů a žene Evropu do záhuby, víme všichni už měsíce. Všimněte si, že tato slova si dovolí ‚hrdinsky‘ pronést, až když od politiky absolutního přijímání ustoupí i Německo. Pokud by ale svá slova myslel vážně, musel by z vlády už dávno vyloučit ministra Dienstbiera, který zve imigranty do ČR a podporuje kvóty,“ obořil se na premiéra poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Takovému vyjádření pana premiéra nelze co vytknout. A jsem tomu rád. EU je díky chybám až zabedněnosti představitelů řady států ve velké krizi. Je dobře, že ČR je zatím výjimkou. I přesto: krásné Vánoce alespoň všem lidem dobré vůle a zdravého rozumu,“ pronesl ke slovům Sobotky krátce sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba.

„Oceňuji tento postoj českého premiéra Sobotky a plně s ním souhlasím. Myslím, že Česká republika ústy premiéra jasně vyjádřila svůj pohled na věc. Je tak i občanům jasné, že vláda i prezident se v otázce migrační krize shodují,“ odvětil ParlamentnímListům.cz i poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

O azyl v České republice za prvních jedenáct měsíců letošního roku požádalo 1382 cizinců, což bylo meziročně o 425 žádostí více. Nejčastěji chtějí azyl občané Ukrajiny, Kuby a Sýrie. Získat se ho podařilo zatím 70 osobám. Německo na počátku prosince oznámilo, že do země dorazil letošní miliontý běženec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…