Sobotkův křik a pád vlády: Milan Urban z ČSSD utíná spekulace

29.07.2014 7:47

ROZHOVOR Exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) byl v posledních dnech označen premiérem Bohuslavem Sobotkou za obstrukčníka. Jiní mu pak dali nálepku rebel. To prý proto, že kvůli jeho návrhu na snížení spotřební daně na benzin a naftu bylo po dva dny ve sněmovně veselo, a dokonce se hovořilo na klubu ČSSD i o pádu vlády, kdy premiér na neposlušné poslance měl prý křičet. Urban ale toto vše v rozhovoru ParlamentníchListů.cz popřel.

Sobotkův křik a pád vlády: Milan Urban z ČSSD utíná spekulace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Od středy, kdy došlo k lapálii jménem „snížení spotřební daně z benzinu a nafty“, což byl váš pozměňovací návrh k zelené naftě, jste se stal jakýmsi rebelem. Jak se cítíte v této roli?

Já vůbec nemyslím, že je to nějaká rebelská role, já jsem jen potřetí předložil návrh na snížení spotřební daně na naftu a na benzin – ten návrh totiž považuji za dobrý – a je úplně stejný jako ty předchozí dva návrhy, které se hlasovaly v minulém volebním období.

Ale naši čtenáři vědí, jak se ohledně vašeho návrhu vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka, který vás dokonce označil za obstrukčníka a řekl, že by jej nenapadlo, že největším pomocníkem opozice při obstrukci budete právě vy. Jak se díváte na tato vyjádření pana premiéra?

Ten návrh, který jsem předkládal, byl předložen s vědomím pana předsedy strany i klubu. My jsme o něm diskutovali před tím hlasováním na poslaneckém klubu a pan premiér tam jen řekl, že je to návrh, který já podávám dlouhodobě, takže si dovede představit, že já pro něj budu hlasovat, ale vzhledem k napětí v koalici, že by pro něj většina klubu hlasovat neměla. Takže to běželo úplně standardně.

Jenže vy jste pro jiná média řekl, že vás vyjádření o vás ze strany pana premiéra mrzelo, psal jste mu prý esemesky, neboť vám nic neřekl přímo. Už jste si to mezi sebou nějak vyříkali? Pokud ano, jak mezi vámi ona „promluva“ probíhala?

Já myslím, že probíhala normálně. Mne to jeho vyjádření pro média mrzelo, to je pravda, ovšem není to nic takového, že by se naše vztahy dostaly na nějaký bod, který by byl nepřekonatelný.

Anketa

Volili byste Tomáše Halíka za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 22505 lidí

Takže by se dalo říci, že jsou vaše vztahy v pořádku? Víte, ono to naše čtenáře určitě zajímá, ale takovéto roztržky určitě zajímají celkově i voliče...

To chápu, to chápu, ale naše vztahy jsou opravdu v pořádku.

Jenže ono v rozjitřené debatě ve sněmovně v pátek od vašich opozičních kolegů zaznělo, že na klubu ČSSD měl údajně pan premiér na oněch 17 poslanců, co hlasovali ve středu pro váš návrh, křičet. Třeba Petr Gazdík zveřejnil, že měl Sobotka na ony poslance křičet ve smyslu, že kvůli nim padne vláda. Další poslanec z „topky“ František Laudát dokonce hovořil ve vztahu k opakovanému hlasování o „zmasírované části sociální demokracie, která ze sebe udělá blbce“...

K tomu mohu jen říci to, že ti dva poslanci nejsou členy klubu sociální demokracie... Ale na klubu se nekřičelo, na klubu se tehdy k tomu hovořilo vážně, protože my jsme vládní stranou, tak se ty věci prodiskutovávají. Ovšem nic takového, že by kvůli tomu padla vláda, tam vskutku nezaznělo.

Odkud to tedy ti poslanci vzali? To je ta sněmovna, s odpuštěním, taková drbárna? Proč se to tedy tak podalo, že pan premiér křičel?

Tak to já nevím. Já jsem nic takového nikde neříkal a na obou klubech jsem byl a opravdu tam pan premiér nekřičel, takže nevím, kde se ty výroky vzaly.

Ale nemůžete zakrýt to, že byl přijetím vašeho pozměňováku roztrpčený ministr financí Andrej Babiš, který hovořil o výpadku státních příjmů 14 miliard korun. „Nechápu, co je to za akci ČSSD,“ řekl s tím, že neví, co vy sledujete a za koho lobbujete. Nelze se tedy nezeptat: Stál za opakovaným hlasováním o tomto zákonu Andrej Babiš a klub ČSSD se pouze jeho přání podřídil?

Samozřejmě, že všichni vědí, že Andrej Babiš to nechtěl, což vyvolalo napětí v koalici, a o tom napětí v koalici pak jednal onen poslanecký klub. Výsledkem je pak hlasování, které je třeba respektovat.

Ale dalo by se říci, že to opakované hlasování ve sněmovně o snížení spotřební daně bylo pod Babišovou taktovkou?

Ta debata se vedla o tom, že tento návrh není v koaliční smlouvě. Roztrpčení Andreje Babiše všichni viděli, o tom byla ta debata. Myslíte, že Andrej Babiš zavelel do klubu sociální demokracie a všichni jsme pak srazili paty?

Ano, přesně tak.

No tak to určitě ne! Vládní strany a vládní koalice ale spolu musejí nějak vycházet, takže to napětí bylo třeba řešit.

Bylo by třeba za toto záhodno nějak kritizovat pana premiéra Bohuslava Sobotku? Myslíte si třeba, že takováto „škorpení“ mezi koaličními partnery mohou ČSSD v očích voličů nějak poškodit?

Víte, já nekritizuji žádného sociálního demokrata přes média, takže to nebudu dělat ani teď. Ale jestli to poškozuje, nebo nepoškozuje sociální demokracii, tak to je samozřejmě těžké říci. Ovšem máme před sebou ještě hodně práce, než budou volby, proto si myslím, že voliči až později posoudí, kdo se snažil dělat dobré věci pro občany.

Nedopovězená věc ale je, zda pana premiéra nemůže poškodit takováto situace v sociální demokracii, když ještě k tomu připojíme nijaký výsledek kolem projednávání církevních restitucí ve sněmovně ve čtvrtek. Nemluví se třeba proto v kuloárech ČSSD o tom, že by Bohuslav Sobotka měl z vedení strany odejít?

To jsou hezké spekulace od ParlamentníchListů.cz! Ale pokud si dobře pamatuji, tak máme sjezd sociální demokracie někdy v březnu příštího roku, takže až bude sjezd, tak se tam ptejte delegátů.

Zatím jste tedy nezaznamenal slova, že je pan Sobotka slabý předseda? Ještě jinak: Vedou se v tomto smyslu uvnitř ČSSD takové řeči, nebo rozhodně nevedou?

To jsou samozřejmě spekulace, které se vedou někde mimo ČSSD. Sociální demokracie se soustředí na vládnutí, a pokud budeme řešit nové vedení sociální demokracie, tak to opravdu bude až na sjezdu příští rok.

Co se týče církevních restitucí, tak kolem nich ona standardní debata nebyla ve sněmovně minulý týden otevřena, nebyl schválen program, takže onen bod dopadl vcelku nijak. Lidé jsou ale vskutku restitucemi stále pobouřeni. Nemůže se ono nicnedělání a přešlapování na místě ČSSD nakonec vymstít?

Jedna věc je debata minulý týden, která neřešila nic zásadního z hlediska církevních restitucí - nakonec si tam všichni řekli, co si říct chtěli. To totiž nebylo o změně zákona nebo o změně finančních náhrad, to je třeba oddělit. Jedna věc je debata ve sněmovně, která byla na téma, zda někde nedochází k nějakému urychlenému vydávání, či čemusi podobnému. Ale já, když bych se bavil zásadně o církevních restitucích, tak si myslím, že sociální demokracie by v tomto ohledu měla být mnohem aktivnější a měla by zákonem navrhnout změnu výše církevních finančních náhrad, to znamená významným způsobem je snížit.

Dobře, ale jak toho chcete dosáhnout? Já chci k tomu kromě jiného připomenout, že třeba předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří o neexistenci jednotných metodických postupů, co se povinných osob týče, a že kvůli nepořádku v žádostech církví asi samotné státní úřady požádají o stop stav a přerušení celého procesu. Smýšlíte podobně jako kolega Filip?

Já si myslím, že je potřeba kontrolovat velmi pečlivě, aby se vydávaly jen ty majetky, které se vydávat mají - v tomto směru ale těžko může sociální demokracie zákon nějak změnit, tedy z hlediska vydávání nemovitostí. Jestli se může ale ČSSD o něco pokusit, tak jak jsem již říkal, je to snížení finančních náhrad.

Jak by se ale prakticky k tomuto mohlo dospět?

Mohlo by se k tomu dospět tak, že by byl zpracován a podán návrh do Poslanecké sněmovny, aby mohlo být o něm hlasováno a aby poté byl takový návrh v Poslanecké sněmovně schválen.

A onen návrh je už někde na papíře, nebo se někdo něco takového pouze chystá sepsat?

Ten návrh není nic složitého. Je třeba vycházet z nějakých skutečných čísel, propočtů, ale myslím si, že by se tímto sociální demokracie měla zabývat a že by měla takový návrh podat.

Dál mne zajímá i sektorová daň, kde se před časem vedly spory mezi ČSSD a hnutím ANO. Jak se nyní na tuto věc sociální demokracie dívá? Připravuje se na nějaké změny?

Sektorové daně nejsou součástí koaliční smlouvy, takže v této chvíli je to pasé.

Co se týče daní celkově, nyní jsou v plánu jaké změny, konkrétně co z toho se bude v Poslanecké sněmovně probírat?

Aktuální jsou odpočty, které se týkají dětí, to znamená zvýhodnění rodin s dětmi. Jsou tam aktuálně i změny, které se týkají pracujících důchodců, tedy zase jejich zvýhodnění – to jsou ale všechno návrhy sociální demokracie a opravdu se na nich nyní pracuje.

Dá se předpokládat, že jsou tyto změny dohodnuté mezi koaličními partnery, a proto žádné hádky kolem toho ve sněmovně nenastanou a návrhy tak v dolní komoře bez problémů projdou?

Ano, je to přesně tak.

Co se týče možné eurokomisařky Věry Jourové, tak její kandidaturu formálně schválila vláda a poslala její nominaci do Bruselu. Proč ale ČSSD takto lehce rezignovala na svého kandidáta Pavla Mertlíka?

Pro mne to je uzavřená věc a nemá smysl to z mého pohledu nějak dál komentovat. Budeme přát české eurokomisařce hodně úspěchů a aby to také znamenalo dobrou pozici České republiky v Evropské unii.

Ale mne zajímá, zda u Milana Urbana ono couvnutí od Pavla Mertlíka vyvolalo nějaké roztrpčení?

Já tuším, kam se mne snažíte nasměrovat, ale říkám jen to, že je to pro mne už uzavřená věc a nemá smysl se teď k tomu vyjadřovat nějak negativně. Teď prostě paní Jourová bude hrát za národní mužstvo a my ji musíme podporovat a přát si, aby ve své funkci Českou republiku zviditelnila.

Co se týče místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha, tak on tak trochu s nadsázkou nedávno řekl, že by chtěl být lidovým prezidentem. Údajně svou změnou image už zahájil tah na Hrad. Pokud si odmyslíme fakt, že tuto věc komentoval Škromach v „hovorech od bazénku“, tedy musíme to brát opravdu s nadsázkou, tak ze širokého pohledu on jako prezident by se vám líbil jak?

Myslím, že v současné době neřešíme prezidenta ČR, kterým je Miloš Zeman a ještě dlouho bude. Řekl bych to takto: Prezidentské volby jsou za dlouho a až budou, tak jestli mezi kandidáty bude Zdeněk Škromach, nebo nebude, tak tohle je nyní předčasné řešit a komentovat.

Vaše odpovědi jsou velmi diplomatické. Pokud by takto v Poslanecké sněmovně hovořili všichni poslanci, jako vy, tak by patrně žádné hádky mezi opozicí a koalicí snad ani nebyly. Co soudíte vůbec o posledních rokováních dolní komory, kdy se z kupy zákonů, které jsou na každý den v programu, vyřeší jen velmi, velmi málo, a to právě kvůli těm hádkám, dohadům a nesmyslným obstrukcím?

Já jsem z toho měl pocity ne snad úplně stejné, ale řekněme podobné. Já si myslím, že ona kultura v Poslanecké sněmovně je mizerná a že to chce více věcně debatovat, mít nějaké argumenty pro svá tvrzení nebo návrhy pro žádosti a že urážky a takové prázdné kličky k ničemu nevedou. Tedy ani k tomu, že by Parlament získával důvěru voličů, naopak.

Na programu máte ale už hodně dlouho služební zákon. Myslíte si, že v tomto týdnu konečně na jeho projednávání dojde, nebo opět zvítězí ony kličky?

Já soudím, že tento týden už dojde na projednávání služebního zákona, ovšem neumím absolutně odhadnout, jestli tento týden také jeho projednávání skončí. Spíš si myslím, že ne.

Zabere snad ono dohadování v dolní komoře celý srpen?

To opravdu nemám tušení, v tomto je sněmovna nevyzpytatelná a do hlavy opozičních kolegů nevidím.

Čili situaci nyní drží v rukách pevně TOP 09 a ODS?

Všichni vidí, že oni nechtějí tento služební zákon, že k tomu používají opoziční možnosti, a jestli se rozhodnou obstruovat jen tento týden nebo i další týdny, tedy až do října, tak to opravdu nevím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…