Soudruzi, kdo to u vás pokazil? zaplavili jsme po průšvihových volbách otázkami špičky KSČM. A pak jsme se nestačili divit

15.10.2014 9:06

Výkonný výbor KSČM má v pátek vyhodnotit výsledky komunálních a senátních voleb, které nebyly pro stranu příliš příznivé. Někteří komunisté ale mají jasno: Za vše může hnutí ANO, které sebralo partaji voliče. Stranický předseda Vojtěch Filip to ale vidí ještě jinak. Již v sobotu naznačil, že sešup dolů má na svědomí volební oddělení strany. S tím zase nesouhlasí dosavadní senátorka Marta Bayerová a ParlamentnímListům.cz prozradila některé stranické tajnosti kolem její prohrané kandidatury.

Soudruzi, kdo to u vás pokazil? zaplavili jsme po průšvihových volbách otázkami špičky KSČM. A pak jsme se nestačili divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Uvnitř KSČM se začíná rozhořívat spor o to, kdo vlastně může za fakt, že se ani jeden z komunistických kandidátů nedostal do druhého kola senátních voleb. Ve hře jsou i nevalné výsledky partaje v komunálních volbách, kdy zejména ve větších městech v pohraničí a v krajských městech KSČM pohořela. Partajním sídlem v ulici Politických vězňů proto rezonuje otázka: Kdo za vše může?

Viníka naznačil již v sobotu večer předseda KSČM Vojtěch Filip, přitom však na kritiku své vlastní osoby zcela zapomněl.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

„Senátní volby jsou volby centralizované, odpovídá za ně výkonný výbor a naše volební oddělení," řekl v sobotu Filip pro média a nasměroval je tak na odpověď, kdo si může vytáhnout uvnitř strany černého Petra. Podle něj tak na pátečním výkonném výboru strany bude rozhodně na stole k řešení otázka na případnou změnu ve vedení strany.

Filip ovšem na druhou stranu zmínil, že nepovažuje dosavadní výsledky komunálních a senátních voleb za nějakou prohru pro KSČM. „Jde jen o reálný stav současného rozložení politických sil v zemi,“ napsal pro ČTK. Jenže už tři dny po volbách se ukazuje, že s jeho prohlášeními nejsou všichni straníci zcela zajedno.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Odpovědnost je kolektivní...

„Volební oddělení je i podle mne přímý viník, ale pochopitelně nikdo nemůže sejmout politickou zodpovědnost z kolektivních orgánů strany, stejně tak jako z jednotlivců, kteří stojí v čele organizace,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.

Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová pro ParlamentníListy.cz naznačila v podstatě totéž.

„Odpovědnost padá na celou strukturu strany i na celé vedení. Při našem těžkopádném, ale zato velmi demokratickém způsobu výběru kandidátů od základních článků až po ÚV, ta odpovědnost skutečně padá na všechny funkcionáře a na všechny, kteří byli do toho procesu zapojeni. Tím ale nechci říci, že by vedení strany nemělo hledat odpovědnost i u sebe, ovšem nemyslím si, že by mělo rezignovat jen proto, že někde v horní dolní naši kandidáti neuspěli,“ poznamenala Bebarová.

„Máte ale pravdu v tom, že neumíme leckdy oslovit lidi a jsme příliš zahleděni do sebe a orientujeme se až moc na členskou základnu a pro nestranickou veřejnost pak proto nejsme pravděpodobně líbivá a zajímavá strana. Takže i tam jistě máme co napravovat,“ zdůraznila přitom poslankyně.

Kohlíček: Volební oddělení? Jde spíše o koncepci!

„Pokud se nějaká chyba stala, tak ji je třeba vztáhnout na všechny naše funkcionáře KSČM, a to od základní organizace až po ústřední výbor strany. Volební oddělení to při sebevětší koncepci a nasazení ve volební kampani nemůže vylepšit,“ hájil naopak členy volebního partajního oddělení bývalý europoslanec a čerstvě zvolený zastupitel Teplic Jaromír Kohlíček.

„Podle mne je výsledek právě proběhlých voleb totiž spíše záležitostí koncepční. Formuloval bych to i tak, že jsme byli asi méně vidět na veřejnosti při konkrétních akcích. Ale my musíme být vidět jako strana stále, tedy nejen před volbami a při volbách,“ uvedl dále Kohlíček.

Domnívá se přitom, že velká politika, která je na očích všem, se dělá především v Poslanecké sněmovně.

Poslanecký klub mlčí

„Právě tato politika do značné míry ovlivňuje, co se pak děje při volbách a jak voliči hlasují. Jenže náš poslanecký klub asi zřejmě není dostatečně vidět navenek. Jeho vystoupení nejsou dostatečně úderná! Když se ale podívám na ANO, tak třeba marketingové zaměření kampaně u tohoto hnutí bylo jasně na Andreji Babišovi, což sklidilo nakonec i úspěch. No a když se podíváte do médií, tak všude máte nejapná vystoupení knížete, každou chvíli slyšíte kontroverzní vystoupení Miroslava Kalouska, občas se tam objeví i pan ministerský předseda a nakonec i zmiňovaný Andrej Babiš - a pak nikdo jiný - a to je chyba,“ zdůraznil Kohlíček.

Podle něj tedy aktuální otázka nestojí tak, zda by měl, nebo neměl stranický předseda Vojtěch Filip položit funkci.

„To je vždy až krajní řešení. V tomto případě jde spíše o to, abychom skutečně udělali analýzu a neřekli tak pouze, že za to může nějaké oddělení uvnitř strany, tedy čtyři až pět lidí. Je to záležitost směřování k celé základně, abychom za pár let neřešili stejný problém,“ doplnil k tomu Kohlíček.

Dolejš: Na volby je tady Šimůnek

Jenže zatímco se předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik k „mlčící poslanecké frakci“ nijak nevyjádřil - na SMS neodpovídal a telefony nebral - místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který má na starosti v partaji odborné zázemí, překvapivě redakci na položené dotazy odepsal slovy, že „na volby je ve straně Petr Šimůnek“.

„Ano, je fakt, že ve straně jsem já odpovědný za volby. Mám to v popisu práce. Je ale zase pravda, že posun ve společnosti byl ten, že přišlo mnoho nových politických stran a hnutí a uskupení a poprvé do komunálních voleb vstoupilo hnutí ANO,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz první místopředseda komunistů Petr Šimůnek.

„On to pan předseda Filip ale asi nemyslel tak, jak to v sobotu od něj vyznělo," hájil však Šimůnek Filipa.

I podle něj by si rozhodně měl každý funkcionář strany – tedy od předsedy ÚV až po předsedu základní organizace - vyhodnotit, jakým způsobem se na volbách podílel a přistupoval k nim.

„To, co od předsedy bylo na sobotní tiskové konferenci řečeno, tak to je spíše o organizování a podívání se zpětně na to, zda jsme během tří, čtyř měsíců udělali všechno pro to, aby proběhly dobře předvolební mítinky a aby se stranické informace dostaly včas k voličům,“ poznamenal dále nekonkrétně Šimůnek.

Přesto jednoho velkého viníka našel. Jsou to prý sdělovací prostředky.

„Když si vezmeme fakt, jak se chovají sdělovací prostředky, tak tam od nich na občany nejspíše působí podprahové ovlivňování, aby nevolili komunistickou stranu,“ doplnil Šimůnek s tím, že jej ovšem těší, že tam, kde měla strana původně kandidáty starší, tak se prý pomohlo na kandidátní listině nezávislým.

To však ostře odmítla dosavadní senátorka Marta Bayerová. Právě jí se nepodařilo v obvodu Znojmo probojovat ani do druhého kola senátních voleb, přestože v roce 2008 ve volbách do Senátu porazila s převahou 69 procent občanského demokrata Petra Nezvedu.

Bayerová: Proč za námi Filip nepřijel?

„To není pravda! Ať nesvaluje chybu na nějaké volební oddělení,“ zareagovala totiž Bayerová emotivně na sobotní slova stranického předsedy Filipa.

„Jak dopadly volby, to rozhodně není chybou volebního oddělení. Já jsem tady třeba měla od půlky srpna pracovníka ÚV, který spal dokonce u mne v kanceláři na zemi, měla jsem tady lidi z Plzně, ze středních Čech a ti lidé tady se mnou odchodili v kampani kilometry. Volební výsledek je jednoznačně chybou v systému strany. Kdyby sem přijel předseda Vojtěch Filip a prásknul tady do stolu a řekl, že není možné, aby se okresní výbor nepodřizoval usnesení ústředního výboru, tak by to také vypadalo jinak. Oni se podle mne na ÚV teď vyhýbají odpovědnosti. A není pravda, že by to byla jen věc Petra Šimůnka, ten tady u nás byl asi třikrát. Proč sem ale nikdy nepřijel předseda Filip? I místopředsedu Jiřího Dolejše jsem prosila, aby sem k nám zajel mne podpořit, ale on mi na mou prosbu řekl, že nebude moci. Pak se mu to asi rozleželo v hlavě a napsal pro moji podporu alespoň pár slov do místních novin,“ udeřila dále Bayerová. Prý se již nebojí říkat pravdu o fungování strany nahlas.

RNDr. Marta Bayerová

  • BPP
  • Angažuji se i v občanské iniciativě Alternativa zdola
  • mimo zastupitelskou funkci

Je třeba tady připomenout fakt, že se kolem senátních voleb kvůli kandidatuře Bayerové uvnitř KSČM skutečně projevily rozpory. Přestože totiž Bayerová nezískala podporu okresní ani krajské organizace KSČM, ústřední výbor strany její kandidaturu přes opakované protesty okresní organizace schválil. Okresní organizace se ale na to rozhodla nominovat vlastního kandidáta Petra Krátkého jako nezávislého. Podle Bayerové se jednalo o aktivitu několika lidí okolo předsedy okresní organizace Miroslava Vlašína, kteří tím porušili platné stanovy strany.

Kdyby předseda zasáhl, dopadlo by to jinak

„Kdyby mne nepodrazili komunisté ve Znojmě a předseda Vojtěch Filip zasáhl, tak by se mohly sečíst hlasy Krátkého a moje a já bych postoupila do druhé kola s velkým počtem hlasů. Jenže já jsem si dovolila kdysi vyhodit svého asistenta, předsedu okresního výboru. On totiž nedělal nic, jen podrazy, a teď se mi to ve volbách zúročilo,“ vysvětlila k tomu ironicky Bayerová.

Pouze ona ovšem pro ParlamentníListy.cz připustila, že KSČM může postihnout osud ODS, o níž se ještě nedávno spekulovalo, že je téměř na hranici volitelnosti.

„Zda se někdy bude i o KSČM hovořit jako o straně na hranici volitelnosti, tak to bude záležet na tom, jak se strana z nynějšího volebního výsledku probere. Vojtěch Filip mohl v sobotu v televizi říci reálně, jak to je. On nám ale namísto přiznání pravdy na ÚV neustále nadává, že nemáme mladé na kandidátkách, ale když se rozhoduje o tom je někam dát, tak je tam pak nepustíme. I já ovšem kolem sebe slyším, že vše je vinou hnutí ANO, které nám mělo odebrat voliče. Já si však myslím, že to není vina hnutí ANO, ale je to vina v našich lidech. Někdo do té politiky totiž jde proto, že od ní čeká výhody pro sebe a někdo do ní jde, aby udělal něco pro společnost a pro lidi. A v tom je ten rozdíl,“ doplnila Bayerová.

„Pro nás je vskutku tou hlavní otázkou připravit voličům zajímavější nabídku. Celá řada našich kandidátek byla totiž opravdu složena z lidí starších, a je na úvahu, zda by nebylo vhodnější oslovit mladší kandidáty sympatizující s KSČM. Naše kandidátky prostě zestárly, a to je problém, se kterým se budeme muset v následujícím volebním období vypořádat,“ přitakala na slova odcházející senátorky Bayerové i poslankyně Bebarová-Rujbrová.

Na druhou stranu se ale podle ní musely nyní všechny partaje poprat s nástupem hnutí ANO.

Je tady ANO

„Ale to je problém nejenom KSČM, že v poslední době, kdy jsou voliči otráveni politikou, buď nejdou k volbám, nebo hledají alternativy, které představuje Babišovo hnutí ANO, případně nezávislá uskupení v krajích a ve větších městech. Teď je ale Babišovo hnutí na vzestupu a těžko předpovídat, jaké to bude do budoucna,“ uzavřela poslankyně.

Nakonec se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf.

Ransdorf: Nebudu Filipovi sahat do svědomí. Ale kolegyni chápu

„Je třeba si věci uvnitř strany vyříkat naprosto otevřeně. Já se kolegyni Bayerové ani nedivím, že si stěžuje, chápu ji, neboť její podpora byla minimální, i když byla oficiální kandidátkou a pan Vlašín tam podporoval protikandidaturu pana Krátkého. Za těchto okolností by bylo normální, kdyby vedení strany jednalo a přivedlo tuto okresní organizaci k nějaké disciplíně, neboť na Znojemsku se naopak jela protikampaň proti Bayerové,“ nerozpakoval se s vyjádřením Ransdorf.

.

Na dotaz, zda by neměl Vojtěch Filip dát svou funkci k dispozici, ale odvětil neurčitě. „Já mu nebudu sahat do svědomí, nebudu mu nic radit. Ale některé kroky, jako třeba věci týkající se táborského okresu, vzbudily ve stranické veřejnosti velkou nevoli. Uvidíme, jak se diskuze uvnitř strany právě o tomto povede. Na druhou stranu by měl mít předseda šanci vysvětlit své důvody, ale já je tady nechápu. Opravdu to úspěch není. Musím říci, že některé věci jsou zarážející, jako třeba na severní Moravě nebo ve Slezsku. To, že třeba v zastupitelstvu Prahy máme o jeden mandát víc, než jsme měli, je dobré, ale na druhé straně v některých důležitých obvodech, jako je Praha 9 nebo Praha 5, prostě v zastupitelstvu nejsme. Proto je třeba velmi pečlivě ty věci vyhodnotit a vyříkat si to naprosto otevřeně,“ uvedl.

Podle Ransdorfa se však KSČM rozhodně v budoucnu neocitne na hranici volitelnosti. „To si nemyslím, protože potenciál KSČM je pořád veliký. Je to spíše otázka neschopnosti strany vnímat potřeby veřejnosti,“ uzavřel europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…