Špatně od žaludku! Miroslav Kalousek se rozjel ve Sněmovně

02.03.2016 14:14

Tak to tedy byl „fičák“! Poslanci se ve Sněmovně dohadovali o přejmenování některých státních svátků a nakonec to dopadlo tak, že přejmenovali i svátek Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu. Ten se tak nyní bude připomínat – pokud novela projde Senátem – i jako Mezinárodní den studentstva. To však vyvolalo mezi poslanci bouři. „Nechali jste se zneužít k hanebnosti!“ okřikoval k tomu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek některé poslance a zejména pak káral lidovce. „Dovolte mi, aby mi z toho bylo špatně od žaludku,“ vzkázal jim.

Špatně od žaludku! Miroslav Kalousek se rozjel ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš naše připomínky neposlouchá, musí totiž z pod stolu pomocí telefonu řídit Agrofert, hřímal Kalousek

Jak to vypadá, když se poslanci začnou hádat o státních svátcích? Třeba tak, že namísto původního poslaneckého návrhu, podle něhož se měl připomínat den 31. srpna jako den sňatku Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským v roce 1310, upraví předlohu tak, aby se významným dnem stal 14. květen jako „Den Elišky Přemyslovny a Karla IV.“. Podle poslanců prý kvůli tomu, aby tento významný den případnul na den narození nejvýznamnějšího českého panovníka v roce 1316, tedy císaře Karla IV.

A svátek Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu, pak změnili tak, že se bude připomínat i jako Mezinárodní den studentstva. Celý název svátku by tak měl nově znít: „Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii“. Významný den dostanou v kalendáři taktéž i senioři. Uzákonit Mezinárodní den seniorů, který se bude připomínat 1. října, navrhl totiž předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Ovšem kvůli změně názvu svátku 17. listopadu se poslanci začali neskutečně hádat. Přejmenování svátku 17. listopadu prosadila přitom bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Podle jeího soudu by se totiž neměl dostávat do pozadí odkaz událostí z roku 1939. Tehdy nacisté zatýkali studenty, popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa 28. října 1939. Ve stejný den v roce 1989 byla v Praze pietní studentská demonstrace, připomínající právě Mezinárodní den studentstva, násilně napadena komunistickou policií. To pak odstartovalo pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

Kalousek: Padl jeden velký symbol!

„Myslím, že každý z nás ví, jak strašně důležité v politice i ve veřejném životě jsou symboly. Věděli to estébácké struktury, když si prosadily do služebního zákona, že ve vládě může sedět estébák. Padl jeden velký symbol. Vědí to komunistické struktury, když dokázaly dnes při tomto hlasování prohlasovat změnu státního svátku 17. listopadu do doby před rokem 1989. Už tady máme zase Mezinárodní den studenstva...pro ty estébáky jste teď hlasovali a teď jste se jako předkladatelé nechali zneužít k této hanebnosti,“ káral zejména lidovce  poté, co Sněmovna návrhům řekla ano, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A také připomněl, že pod společným návrhem poslanců na přejmenování svátků je podepsán i ministr kultury Daniel Herman a vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Je to prostě váš přístup, vaše právo, ale proč se zlobíte, když se na vás obrátím a zeptám se vás, jestli se vám to líbí?“ otázal se jich. „Nechali jste se zneužít komunisty, dovolte mi, aby mi z toho bylo špatně od žaludku,“ sdělil také Kalousek.

S podobnou snahou na přejmenování 17. listopadu neuspěli v dolní komoře před dvěma lety totiž komunističtí poslanci.

„Já se naopak hluboce skláním před těmi, kdo se dokázali vymanit ze slupky zapšklosti, zaprděnosti popřevratové české politiky, kdo dokázali v roce 1939 vzdát hold studentům, kteří byli vyloučeni z českých vysokých škol, a těm obětem, které přinesli,“ opáčil ale na to šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. KSČM je prý ráda, že poslanci nyní k 17. listopadu přidali i tu druhou část, která tam patří, protože to nebyl žádný komunistický svátek, ale byl to svátek mezinárodní, byl to den studentstva. Při jeho slovech se ale členové opozice bouřili. „Děkuji všem, co se dokázali vymanit z připitomělých schémat,“ nenechal se ale vyvést Kováčik z konceptu. Prý Kalousek osočuje KDU-ČSL z něčeho, co není pravda.

„Kalousek říká nepravdy,“ přidal se k němu i předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Kdo byl poslední šéf Mezinárodního svazu studenstva? No byl to soudruh Miroslav Štěpán! Je to skandální, to vaše hlasování a já tomu vůbec nerozumím,“ zahořekoval i šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „To, že to předložila poslankyně, která byla členkou komunistické strany, tak to vám nevadí? Měli byste se nad sebou zamyslet, proč jste pro to hlasovali, proč vlastně maskujete 17. listopad 1989,“ dodal Stanjura.

Na to ale opět zareagoval komunista Kováčik. „My jsme nikdy nikoho nezneužili a moji kolegové taktéž ne... A nechystáme se ke znárodnění,“ reagoval Kováčik na další připomínky.

Kalousek pak jen zhodnotil, že je dost obtížné nemít reminiscenci ke znárodnění, když se KSČM zcela nedávno přihlásila „ke zdravým základům“ 25. února a teď se přiklání i k bourání polistopadových symbolů. "Padá jeden symbol za druhým stejnou rychlostí, jak přibývá represivních a šmírovacích opatření," řekl také.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…