Sprostý útok! Sloužíte Babišovi. Loutka, vykopl důrazně schůzi o lithiu ministr Havlíček

16.10.2017 14:04

Poslanci se dnes odpoledne výjimečně sešli kvůli memorandu o těžbě lithia. Dokument totiž vyvolal krátce před volbami ostrý spor zejména mezi hnutím ANO a sociální demokracií.

Sprostý útok! Sloužíte Babišovi. Loutka, vykopl důrazně schůzi o lithiu ministr Havlíček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Havlíčka novým ministrem průmyslu a obchodu

Protože tradiční jednací sál Poslanecké sněmovny prochází opravou, schůze byla svolána do jiné sněmovní budovy. A to, jak se vyjevilo hned na úplném začátku schůze, se stalo velkým problémem. Poslanci totiž museli napřed odhlasovat, že souhlasí s tím, aby se jejich schůze mohla konat v pondělí. Jednací řád Poslanecké sněmovny jednání v tento den totiž neumožňuje. Hlasy poslanců ale museli sčítat skrutátoři. A právě to začátek jednání značně zpomalilo. „Ježíši Kriste!“ ozvalo se dokonce ze sálu v jednu chvíli. Nakonec poslanci s konáním schůze souhlasili.

Hned na začátku schůze – ještě před tím, než vůbec Sněmovna začala jednat o samotném lithiu – se zvedl ze židle ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se žádostí, aby poslanci minutou ticha uctili transport Židů do koncentračního tábora. (Přesně před 76 lety, 16. října 1941, odjel z pražského nádraží Bubny první židovský transport. Ten zamířil do koncentračního tábora v polské Lodži, pozn. red.)

Připomeňme, že svolání schůze podnítila opoziční KSČM, podle níž nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Podobný názor má vedle ANO opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Dokument podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak obvinil ČSSD „z krádeže za bílého dne“, operuje částkou dva biliony korun. Sociální demokraté naopak tvrdí, že memorandum posiluje pozici státu. Babiš se podle nich snaží překrýt své vlastní kauzy.

Memorandum řešila minulou středu vláda. Ministři za ANO neprosadili zrušení jeho platnosti. Senát naopak týž den vyzval politiky zejména z vládního hnutí a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy Česka. Očekává se, že ve Sněmovně se budou kritici memoranda snažit prosadit výzvu kabinetu k anulování dokumentu.

K samotnému bodu se poslanci dostali až po 27 minutách. Za navrhovatele svolání schůze promluvil jako první předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Možná se pousmějete – čtyři dny před volbami držet věcnost –, ale usoudili jsme, že je třeba, aby projednání proběhlo,“ sdělil poslancům a poděkoval jim za jejich práci za uplynulé čtyři roky.

Ve svém projevu vysvětlil, proč komunisté požádali o svolání mimořádné schůze. Zdůraznil přitom, že není možné, aby se memorandum podepisovalo tak krátkou dobu před volbami, aniž by se k tomu poslanci mohli vyjádřit.

Zástupci komunistů na tiskovém brífinku těsně před schůzi sdělili, že kauza lithium je zcela vážnou situací.

„Vláda má pronajatého bílého koně. Je to hnusné a odporné!“ zmínil k tomu předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj se budou komunisté snažit o to, aby memorandum bylo prohlášeno za nulitní. „Nebylo podepsáno oprávněnou osobou, která by měla kdy nějakou těžařskou licenci... Firma existuje od roku 2011 a nevytěžila dosud ani milimetr. Kancelář má v obýváku někde na Britských Panenských ostrovech!“ uvedl mimo jiné Filip.

Firma podle něj ani nemá prostředky k tomu, aby spustila těžbu. „Nejde jim o to, aby v ČT těžili, ale aby ČT připravili o peníze!“ dodal.

„Lithium je strategická surovina a nepatří do cizích rukou. Chceme, aby výnos z těžby měly české obce a česká města,“ sdělil dnes poslancům předseda poslanců Kováčik. Dokonce na brífinku řekl, že to celé vskutku vypadá, že je to loupež za bílého dne.

Poslancům Kováčik citoval z analýzy, již pro ParlamentníListy.cz poskytl publicista Martin Kunštek. Ten zahrnul do svých úvah i dokument, kterým se Ministerstvo průmyslu a obchodu snažilo přesvědčit odbory a zaměstnavatele o podpoře svého postupu. Kunštek vyčísluje výši současného možného vyrovnání s těžařskou firmou EMH na 1,3 miliardy korun, přičemž tato částka může dle něj dramaticky vzrůst, pokud memorandum o spolupráci, které bude předmětem pondělní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, nebude zrušeno.

Po Kováčikovi si vzal slovo ministr průmyslu Jiří Havlíček. A začal pěkně zostra. „Je to sprostý útok na mne ze strany komunistů a poslance Babiše!“ řekl velmi důrazně.

„Chtěl bych odmítnout a vyvrátit dezinformace, které se objevují v médiích k těžbě lithia. Jediným a skutečným cílem je skandalizovat mne a odvrátit pozornost od skutečných problémů pana Babiše,“ zmínil hned poté a dodal: „Ministr Brabec (ministr životního prostředí Richard Brabec) jen plní roli nesvéprávné loutky, jehož si vodí pan Babiš!“

Poté se rozhovořil o tom, že až do 11. října ministr Brabec neříkal nic o tom, že by dopis pocházející z jeho ministerstva byl nesprávný. „ Do středy 11. října ministr Brabec dopis hájil... Ale najednou dopis od středy už nehájil!“ uvedl Havlíček.

„Jediným a skutečným cílem této uměle vytvořené kauzy je skandalizovat mne, sociální demokracii a odvrátit tak pozornost od skutečných problémů pana Babiše, ať už jde o jeho kauzu Čapí hnízdo, ve které je trestně stíhán pro podezření ze spáchání dotačního podvodu, nebo rozhodování ústavního soudu na Slovensku, který rozhodoval o tom, jestli byl pan Babiš spolupracovníkem StB,“ prohlásil Havlíček s tím, že si komunisté zase vymysleli propletenec s Bakalou. „To tomu příběhu dodá grády... To jsou estébácké metody a to je mi cizí!“ zmínil.

Stejně tak je prý příznačné, jak si v této pseudokauze náramně rozumí Babiš, Filip a Okamura. „Je to jen náhoda? Nevím. Možná je to příprava na společné budoucí vládnutí po nadcházejících volbách," ironizoval Havlíček kritiky,

Podepsaný dokument podle něj žádnou ze stran k ničemu nezavazuje. „Memorandum není smlouva ani dohoda. Z podepsaného memoranda nevyplývají žádná práva, žádné závazky, ale ani povinnosti. Memorandum obsahuje pouze proklamace a úmysly svých účastníků, obsahuje také nezávazné formulace, ovšem naproti tomu neobsahuje typické znaky smlouvy,“ dodal Havlíček.

Promluvili i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD).„Já bych chtěl reagovat na to, že poslanec Kováčik tvrdí, že se memorandem převádějí pozemky. To ale není pravda!“ zmínil Zaorálek. Ministr průmyslu Havlíček si podle něj zaslouží spíše pochvalu. „Mrzí mě, že čtyři dny před volbami se bavíme o něčem, co se komu hodí místo toho, abychom se bavili o zásadních věcech,” sdělil.

Ministr vnitra útočil na ministra Richarda Brabce. „Bylo to přiznání vašeho úředníka pravdivé, nebo jde o něco zamlžit a zamést pod koberec?“ otázal se ke spornému dopisu z ministerstva životního prostředí. Kauza lithium má podle něj za cíl odradit voliče, kteří by volili sociální demokracii. „Je to falešná debata s jediným cílem: vypustit tuny a tuny mlhy a tím zakrýt vlastní problémy,” narážel Chovanec na Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…