Šprýmař Korte z TOP 09: Ať nám zvýší plat šestkrát. Ať z toho něco máme

19.07.2012 14:55

Poslanec TOP 09 Daniel Korte během středeční debaty před hlasováním o nedůvěře vládě promluvil hebrejsky a použil citát ze starozákonní Knihy Kazatel. ParlamentníListy.cz se dotázaly poslance, proč se takto zachoval.

Šprýmař Korte z TOP 09: Ať nám zvýší plat šestkrát. Ať z toho něco máme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Daniel Korte ve sněmovně

„Marnost nad marnostmi, pravil kazatel, a všechno marnost,“ citoval Korte slova z Bible. Poslanec Korte vysvětlil, proč použil tento citát: „To má jednoduchý důvod. Opozice měla ve sněmovně jenom 89 poslanců a pro vyslovení nedůvěry vládě je jich potřeba 101. Čili je zřejmé, že od samého počátku to byl úplný nesmysl, zbytečnost, to jest marnost.“

Biblická hebrejština

A proč citoval ze Starého zákona v originále? „No, proč ne, když to umím,“ smál se Korte. „Trochu umím hebrejsky. To je takový můj doplňkový sport. Ale umím pouze biblickou hebrejštinu. Novou hebrejštinu, ivrit, vůbec neovládám,“ dodal Korte.

Korte, i když moderní hebrejštinu nezná, fandí Státu Izrael. „Izrael obdivuji a ctím,“ poznamenal. Měl by Izrael zakročit v Íránu proti íránskému jadernému programu? „Nakročení Íránu k vlastnění jaderné zbraně je evidentní. Že to je nebezpečí pro svět, je evidentní. Nikdo jiný než Izrael to zastavit nedokáže. Nemyslím si, že by to byla akutní záležitost. Zatím se o tom jen mluví. Akutní to začne být, až se o tom přestane mluvit,“ myslí si poslanec.

Zvýšit platy šestkrát. Ať z toho něco máme

ParlamentníListy.cz se dotázaly poslance také, co si myslí o tom, že by se dle návrhu z dílny ministerstva práce Jaromíra Drábka z TOP 09 měly zvyšovat platy poslanců ve stejném okamžiku, kdy se zvyšují daně a probíhají úspory.

„Já jsem ten verdikt Ústavního soudu nečetl a mám to zprostředkované a dle toho, jak jsem informován, tak takové řešení přikazuje. Drábek plní pouze to, co musí,“ odpovídá poslanec.

„A mám-li já to teď taky přehnat, tak řeknu ano, je správné, abychom měli zvýšený plat, a to pokud možno šestkrát. Protože stejně už pověst máme zkaženou, stejně nás nikdo nemá rád, tak je to úplně jedno, tak ať z toho taky něco máme,“ hlasitě se smál a žertoval známý šprýmař Korte.

Klasický filolog a „pěvec"

Daniel Korte, který se proslavil svým zpívaným vyjádřením důvěry vládě, je původní profesí klasický filolog. Učil latinu a řečtinu. Spolupracoval například jako externista na redakci Slovníku středověké latiny v českých zemích v Kabinetu pro studia řecká, římská a latinská ČSAV. V letech 1990 - 1991 pracoval jako personalista na ministerstvu zahraničí, v letech 1992 - 1993 byl předsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, poté pracoval jako jazykový redaktor a překladatel.

V roce 1999 se zapojil do práce Centra pro výzkum patristických, středověkých a renesančních textů, pro něž přeložil a okomentoval devět z dvaceti knih Etymologií Isidora ze Sevilly. V letech 1990 - 1997 byl Korte členem ODA, mezi lety 1998 - 1999 členem Strany konservativní smlouvy. Je znám tím, že se nebojí pronést kontroverzní výroky. V rámci ankety ParlamentníchListů.cz například označil za největší zrádce českého národa císaře Josefa II a prezidenty T. G. Masaryka a Edvarda Beneše.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…