Stalina a Kima místo Havla. Za tohle by za minulého režimu seděla a ještě dostala nakládačku! Semelová sklízí bouři za svou žádost

20.02.2015 16:50

ANKETA Komunistce Martě Semelové se nelíbí, že na budově Národního muzea visí megafotografie Václav Havla, a tak požaduje, aby plakát pražská radnice sundala. "Je to se mnou zkonzultováno a schválili to i památkáři," odpovídá ale Semelové přes ParlamentníListy.cz ministr kultury Daniel Herman. "Asi tam chtějí dát megaportrét masového vraha Kima," rozzlobila se nad nápadem Semelové exšéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Podle komunisty Jaromíra Kohlíčka má však prý Semelová pravdu. Je třeba hájit a bránit pravdu podobně jako to činil Hus, a nikoliv vytvářet o Havlovi mýty, řekl Kohlíček.

Stalina a Kima místo Havla. Za tohle by za minulého režimu seděla a ještě dostala nakládačku! Semelová sklízí bouři za svou žádost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Marta Semelová

Když se řekne "Rudá Marta“, mnohým lidem v tu chvíli v mysli okamžitě vyvstane jméno poslankyně KSČM Marty Semelové. V dalším řádu se jim pak připomene obdiv Semelové k někdejšímu "prvnímu dělnickému“ prezidentovi Klementu Gottwaldovi. Nejen tím je ale Semelová známá.

Dlouhodobě třeba zpochybňuje zločiny komunistického režimu. O popravě Milady Horákové v České televizi kupříkladu řekla, že nevěří, že její přiznání bylo vynucené. Veřejně ale rudá poslankyně proklamuje i svůj nesouhlas s výukou dějepisu na školách, protože prý prezentuje léta komunistické éry od roku 1948 do roku 1989 zkresleně. Nedávno pak v pořadu Hyde park Semelová pronesla, že skutečnost, že byl někdo spolupracovníkem StB, není známkou toho, že by to byl neslušný člověk.

Proč tam má viset "Havel navždy"?

Teď však tato poslankyně KSČM přitvrdila. Požaduje totiž po pražském magistrátu, aby byl z budovy Národního muzea odstraněn fotografický portrét Václava Havla s heslem „Havel navždy“. Tuto myšlenku a požadavek prezentovala Semelová na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva. Dokonce kvůli tomu interpelovala radního hlavního města pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalice).

Wolf ale podle médií prý věc řešit vůbec nechce. „Jestli by někdo měl být interpelován, je to živnostenský odbor,“ odpověděl na interpelaci Semelové, která je rovněž zastupitelkou Prahy, radní Wolf.

Komunistka ovšem argumentovala tím, že budova muzea je národní kulturní památkou a pokud na ní visí Havel, je to stejně nevhodné jako kritizované čínské symboly na Staroměstském náměstí, které zde byly umístěny u příležitosti příchodu nového lunárního roku.

"Je alarmující, že po pětadvaceti letech od roku 1989 v Parlamentu sedí extremisté,“ reagovala dnes pro ParlamentníListy.cz na aktivitu Semelové krátce a výstižně poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. A rozhodně není sama, kdo nad nápady Semelové zabědoval.

Petr Bendl z ODS ParlamentnímListům.cz formou SMS zprávy třeba napsal: "Snaží se mezi svými příznivci zviditelnit, aby měla zdarma reklamu.“

"Topkař" František Laudát to vzal z jiného úhlu.

"Je škoda, že někteří lidé volí paní Semelovou. Nevím, co vykládala na zastupitelstvu. Muzeum je zavřené, čeká, až skončí válka dodavatelů a bude moci být zahájena rekonstrukce. Semelová má ale štěstí, že si tohle může dovolit v demokracii říkat. Za ekvivalentní chování v době, po jejímž návratu touží, by seděla a ještě by dostala nakládačku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Dodal ještě, že je škoda, že Semelová nebrojila v době, kdy česká města byla zamořená portréty "rudých vrahů“ jak zahraniční provenience - jako je kupříkladu Lenin a Stalin - tak i domácí (Gottwald). "Ale chápu paní poslankyni i zastupitelku. Dost velká část české společnosti blbne a podobným nehoráznostem tleská. Tak proč by u těchto lidí právě Semelová nemohla sbírat body?“

Němcová: To se jim na ÚV nevejde megaportrét masového vraha Kima?

"Chápu to, komunisté mají ve svém sídle výstavu úspěchů KLDR. Hlásí se tak k mučírnám, likvidaci inteligence, k hospodářství hladu, k brutálnímu vymývání mozků celých generací... No a na tu jejich 'výstavku úspěchů' se jim asi nevejde megaportrét masového vraha Kima. Proto potřebují odstranit Václava Havla? Jsou pořád stejní!“ rozzlobila se někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) již ve čtvrtek k aktivitě Semelové uvedl kratičkou poznámku na svém Twitteru. "Tak paní Semelové se nelíbí Václav Havel na Národním muzeu? No, možná by se jí tam více líbil Kim-Čong-il, ale toho ať si nechají v sídle KSČM.“

Herman pak dnes pro ParlamentníListy.cz doplnil: "Umístění portrétu Václava Havla na historické budově Národního muzea u příležitosti výročí 25 let pádu totalitního komunistického režimu se mnou samozřejmě generální ředitel Národního muzea konzultoval. Umístění portrétu schválili i památkáři. Budova je těsně před rekonstrukcí a nevidím důvod - i s ohledem na blízkost Václavského náměstí, kde se odehrával boj o naši současnou svobodu - pro to, aby tam portrét našeho prvního polistopadového prezidenta nemohl případně zůstat i během rekonstrukce, kdy bude budova muzea pokryta lešením. Václav Havel si naši úctu určitě zaslouží a myslím, že jeho portrét dodává této národní kulturní památce patřičnou důstojnost."

Pospíšil: Proč provokuje? Je to nevkusné!

Europoslanec Jiří Pospíšil nejenom, že se nad nápadem Semelové pousmál a zmínil její příslušnost k poststalinistickému jádru, ale také vzpomněl na to, proč symbol listopadu 1989 vlastně na budově Národního muzea visí.

"Pokud to proběhlo tak, jak ve čtvrtek podala média, tak to ze strany paní poslankyně Semelové považuji za provokaci. Paní Semelová je v komunistické straně příznivkyní toho tvrdého, poststalinistického jádra, takže mne z její strany její nápad ani nepřekvapuje. Václav Havel je ale jako jediný český státník druhé poloviny dvacátého století zároveň jediným symbolem demokracie a svobody, který je za Českou republiku znám všude ve světě. Proto bychom si jej měli vážit a vnímat i ten fakt, že to byl státník, tedy nikoliv jen politik. Měli bychom být rádi, že jsme takového státníka měli a ne jeho jméno zneužívat pro takovéto politické hrátky. Proto mne iniciativa paní Semelové přijde nevkusná. Doufám, že pražští radní její návrhy odmítnou,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Pospíšil.

"Mám přesně opačný názor nežli paní Marta Semelová, protože tradice Václava Havla je stále živá a stojí za to si ji připomínat,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz bývalá zastupitelka hlavního města Prahy a od února 2014 náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

"Co zase provedla?“ zhrozil se již ve čtvrtek ke zmínce o Semelové místopředseda KSČM Jiří Dolejš. V té době ještě netušil, co se na zastupitelstvu Prahy v ten den probíralo.

"Osobně to nijak neřeším. Ovšem nikomu nechci brát jeho názor. Byl bych ale rád, kdybychom se všichni radši věnovali tomu, co skutečně trápí lidi, jako kupříkladu mít slušně placenou práci, nemuset se bát exekutorů a aby pro každého fungovala nabídka sociálně dostupného bydlení. To je totiž důležité politické téma pro levici,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz o den později Dolejš, který se v minulých dnech distancoval od výstavy mapující život někdejšího severokorejského diktátora Kim Čong-ila, která je k vidění v sídle KSČM v ulici Politických vězňů.

Řešit takto stále Havla, tak to nám chleba nezlevní...

"Jak už jsem řekl: Nikomu nechci brát jeho názor! Kde ale visí či nevisí obrazy prvního prezidenta České republiky, který je již několik let mrtev, nepovažuji za potřebné nějak vášnivě neustále politicky kádrovat a už vůbec ne zakazovat. Je to samozřejmě osobní věc paní Semelové. Lidi na Václava Havla sice měli a budou mít různé názory, ovšem řešit ho takto neustále i několik let po jeho smrti určitě chleba nezlevní ani o korunu. A pokud se na nějakém pražském náměstí slaví v rámci řádné smlouvy čínský nový rok, tak v tom také nevidím žádný problém. Pro mne za mne - ať tam slaví třeba indiáni. Alespoň to zaujme turisty,“ dodal k nápadu své stranické kolegyně Dolejš.

Sociální demokrat Richard Dolejš je ale trochu jiného názoru nežli jeho jmenovec. "Návrh paní Semelové považuji za nesmysl a zástupný problém. Od členky strany, která neváhala za minulého režimu vyvěšovat portréty Stalina a Lenina na každém rohu, je to ale skutečně úsměvná iniciativa. To však neznamená, že se mi líbí umělé zbožšťování osobnosti Václava Havla,“ napsal Richard Dolejš ParlamentnímListům.cz.

Poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se pokusil o černý humor. "Já to řeknu velmi stručně. Paní poslankyně Semelová je člověk, u kterého by se dalo čekat, že až se ten portrét odstraní z Národního muzea, tak bude v dalším kroku vyžadovat, aby se nahradil Josifem Vissarionovičem Stalinem,“ řekl štiplavě ParlamentnímListům.cz Heger.

Na dotaz, zda se mu nepozdává, že už to poslední dobou Marta Semelová přece jen přehání, dodal: "Takovýchto lidí jako ona je v tom jejich komunistickém chumlu naštěstí jen několik málo. Jenže ona je z nich nejvíce expresivní a je i nejvíce slyšet. Ale i tohle je bohužel součást KSČM.“

Je třeba bránit pravdu a netrousit o Havlovi mýty

Svou odpovědí pak překvapil někdejší europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček. "Marta Semelová má pravdu. V roce 600. výročí upálení Mistra Jana Husa je třeba hájit pravdu, bránit pravdu a nikoliv vytvářet mýty o Václavu Havlovi,“ odepsal ParlamentnímListům.cz na dotaz položený formou SMS Kohlíček. Svou odpověď již dále neupřesnil.

"Nechtějte, abych hodnotil každý výrok, který padne na městských zastupitelstvech. Havel je na jedné straně velmi kontroverzní, na straně druhé to byl český prezident a nechal bych na každé instituci, zda si ho někam pověsí, či vystaví. Aby tato debata měla nějaký smysl, bylo by dobré, kdyby česká Akademie věd ČR, respektive její historický ústav, zpracoval nějakou objektivní analýzu práce prezidenta Václava Havla, protože v tuto chvíli jde čistě o souboj emocí těch, co Havla nemilují, a těch, co Havla milují,“ zmínil nakonec i poslanec a předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Autorem obřího Havlova portrétu na zdi budovy Národního muzea je Oldřich Škácha, který byl jeho blízkým přítelem a čtyřicet let dokumentoval jeho život a práci. Centrum současného umění DOX ho nechalo na zeď muzea umístit loni při příležitosti 25. výročí sametové revoluce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…