Starý hulváte Kalousku, lidé nejsou blbí, oni ti to sečtou. Drsná odveta za výstřel na Zemana

20.08.2013 14:23

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je přesvědčen, že předčasné volby budou především o svobodě a obává se, aby se po nich ze sněmovny a vlády nestaly prezidentovy onuce. Podle jeho oponentů jde o hysterické výroky člověka, který ztrácí půdu pod nohama a který se svými politickými kumpány v předchozím období svobodu lidí sám ořezával.

Starý hulváte Kalousku, lidé nejsou blbí, oni ti to sečtou. Drsná odveta za výstřel na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Do role chrabrého rytíře, který navlékl brnění a vydal se hájit svobodu, se už dokonale vžil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „V těchto volbách nepůjde pouze o levicové, nebo pravicové směřování, ale o samotný systém parlamentní demokracie, o svobodu samu,“ prohlásil Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny s tím, že takových jako on je tu nepochybně víc, kteří bojují za zachování principu polistopadového vývoje.

„To jsou hysterické výroky člověka, který zřejmě ztrácí půdu pod nohama a má obavy z budoucnosti, protože zná minulost. Měl by se zamyslet nad tím, co těmi výroky sám na sebe prozrazuje a kdo byl tím, kdo lidem ořezával svobodu. Ať se on i jeho političtí kumpáni zamyslí nad tím, jak omezili svobodu drtivé většiny české společnosti tím, jaké nastavili parametry. Lidé se dostávali do hmotné nouze a jejich svoboda se omezovala na velikost toho, jakou měli výplatu, pokud tedy nějakou měli,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Je potřeba, aby nastoupila silná vláda, která zavede pořádek

„Je škoda, že se pan Miroslav Kalousek neobával o svobodu dříve, když ještě mohl rozhodovat o zákonech, které by zajistily demokracii pro tuto zemi. V tomhle nepořádku, který tu vládne, je potřeba, aby nastoupila silná vláda, která pořádek zavede. Zejména s korupcí, ale i dalšími nešvary, na které občané poukazují. To má v úmyslu nejen Miloš Zeman, ale celá levice. A pokud se to panu Kalouskovi nelíbí, ať tedy přesvědčí voliče, že on je se svým pojetím politiky lepší volbou. Všichni víme, jak je Miroslav Kalousek populární. Možná mu hrozí i trestní stíhání, a proto říká to, co říká,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz senátor SPOZ Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

„Musím říci, že mi připadá až dojemná péče pana Kalouska o demokracii, kterou tady jeho vláda tři roky destruovala a podlomila důvěru občanů k parlamentu způsobem vládnutí Nečasova kabinetu pod kuratelou pánů Schwarzenberga a Kalouska. Je to ale jen snaha odvést pozornost od průšvihů, které tato vláda způsobila, ať už to byly Drábkovy sKarty, podezřelé zakázky na IT systémy na ministerstvu práce, výrazné omezování životní úrovně nebo církevní restituce,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach.

Kalousek nechce mít ze sněmovny a vlády prezidentovy onuce

Miroslav Kalousek se po volbách obává posunu země k autokratickému systému, s nímž ruku v ruce půjde omezení některých lidských svobod a k tomu si pomáhá srovnáním s minulým režimem. „Já jsem žil většinu svého života v totalitě. I za komunistů byl parlament, byla vláda, ale o všem se rozhodovalo na ústředním výboru KSČ. Aktuálně to opět vypadá, že budeme mít sněmovnu, ovšem bude to poslušná onuce pana prezidenta, a že budeme mít vládu, která bude poslušnou onucí pana prezidenta,“ nebral si první místopředseda TOP 09 v rozhovoru pro HN žádné servítky.

„Pan Kalousek zapomíná, že půjde o svobodnou volbu voličů. A pokud se občané rozhodnou, že chtějí takovou vládu, a už rozhodli, že chtějí takového prezidenta, tak to bylo demokratické. Pokud se to panu Kalouskovi nelíbí, tak to už pak není o demokracii. Ale je to o tom, co on kritizuje, že jenom někdo by měl mít pravdu. Asi nedokáže překonat to, že jeho favorit pan Schwarzenberg prohrál v prezidentské volbě,“ podotýká na to senátor Vladimír Dryml.

Starý hulvát se pouze snaží odvést pozornost

„Kalousek je starý hulvát a pouze se snaží odvést pozornost od neúspěchů jejich vlády a hledat téma, které v podstatě neexistuje,“ míní Zdeněk Škromach. „Nechápu vůbec, jakým způsobem může někdo dojít k tomu, že něco takového říká. Je vidět, že jim došla ideová náplň, nemají žádný program a protože nejsou schopni programově oslovit českou veřejnost, tak straší komunismem a ztrátou demokracie. Tohle je zjevná snaha udělat z českého voliče blbce, ale já si myslím, že český volič blbec není,“ myslí si Jaroslav Foldyna.

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro HN také potvrdil, že jeho TOP 09 nebude v předčasných volbách hledat protivníka na pravici. „Skutečným soupeřem je ČSSD zjevně ovládnutá panem prezidentem. A Miloš Zeman chce právě síly sociální demokracie využít k faktické změně systému, byť podle stávající Ústavy. Stačí prostě jenom říct, že ústavní zvyklosti jsou idiotské,“ poznamenal Miroslav Kalousek.

Nesmí jít jen o prospěch úzké skupiny z TOP 09

„Miloš Zeman je duší sociální demokrat a i ve straně SPOZ jsou ve vetšině sociální demokraté. Domnívám se, že v budoucnu bude opět jednotná, velká, silná, levicová sociální demokracie. Pan Kalousek jako reprezentant křesťansko-pravicové části by samozřejmě chtěl, aby levice prohrála, aby po církevních restitucích pokračovaly další restituce, aby tato země šla dál do ekonomické recese. To už není o pravici, nebo o levici, ale o tom, co je prospěšné pro občany tohoto státu, nejen pro úzkou skupinu z TOP 09 nebo některé starosty, kteří možná už nebudou příští rok ani zvoleni,“ vysvětluje senátor Vladimír Dryml.

„Pan Kalousek nemusí mít péči o to, jak sociální demokracie naloží se svou případnou většinou, protože to vždy bude ve prospěch občanů této země. Na rozdíl od toho, co realizovala TOP 09 s panem Schwarzenbergem a Kalouskem minulé tři roky, kdy tu vyvolávala sociální neklid, napětí a de facto vytvářela podmínky pro nástup vlády silné ruky. To byl dlouhodobý Kalouskův záměr a teď ho jenom mrzí to, že tuto politiku nemůže uskutečňovat přes svého věrného soukmenovce Karla Schwarzenberga, s nímž počítal, že by ji mohl na Hradě realizovat,“ tvrdí Zdeněk Škromach.

Tato země není postavená na idiotech, jaké chce Kalousek z lidí udělat

První místopředseda TOP 09 se evidentně snaží nastolit téma, při němž by voliči zapomněli na počínání Nečasovy vlády. „Právě že se mu to nepodaří. Veřejnost není blbá. Tato země není postavená na idiotech, jaké chce pan Kalousek z lidí udělat. Tato země je postavena na lidech, kteří přemýšlejí. Lidé mu sečtou to, co všechno udělal. Církevní restituce, privatizace, lidé nemají krátkou paměť. Přišli o naději, že po listopadu 89 bude tato země vzkvétat a že se bude mít lépe. Teď mohou zhodnotit, kdo může za to, že se tak nestalo,“ upozorňuje Jaroslav Foldyna.

Ani místopředseda Senátu Zdeněk Škromach nevěří, že by se voliči nechali nachytat na vějičku uměle vytvořeného tématu. „Občané mají jiné starosti. Mají problém, aby uživili rodinu, aby našli práci, aby se vyhnuli exekutorům, aby byli schopni zaplatit nájem. A to jsou témata, která lidi zajímají. A od svobodných voleb očekávají, že dojde k výrazné změně oproti tomu, co tady prezentovala Nečasova vláda. Kalousek a Karel Schwarzenberg v minulosti v rámci vládní koalice dělali všechno pro to, aby zkompromitovali parlamentní systém,“ připomíná Zdeněk Škromach.

Inventura by byla pro celou českou pravici tristní

„Kdyby došlo k inventuře těch sedmi let vládnutí, tak by to asi bylo pro celou českou pravici velmi tristní. Jenom částečná inventura už znamená pro ODS pouze šest procent preferencí, je škoda, že se stejná inventura nedělá pro TOP 09 a pro Starosty. Vidím, jak Miroslav Kalousek škodlivě působil v českém zdravotnictví spolu s panem docentem Hegerem, když poslali české zdravotnictví téměř na ekonomické dno. Teď panu Kalouskovi jako dobrému manipulátorovi nezbývá nic jiného než se odpoutat od skutečných problémů k nějakým vymyšleným,“ říká senátor SPOZ Vladimír Dryml.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…