Státní pozemkový úřad možná vznikne. Sněmovna na to kývla

14.06.2012 10:58

Sněmovna dnes podpořila v úvodním kole projednávání vládní návrh zákona o vzniku Státního pozemkového úřadu, který má od příštího roku nahradit Pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. Kabinet si od změny slibuje úspory administrativních nákladů a agend. Předloha míří do zemědělského výboru.

Státní pozemkový úřad možná vznikne. Sněmovna na to kývla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Nový úřad má nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což nyní dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. To nyní zajišťuje soustava pozemkových úřadů.

"Zákon byl podrobně projednán Úřadem vlády. Tím se však výrazně zkrátila doba legislativního procesu. Usnesení vlády ukládají zřídit tento úřad k 1. lednu 2013. Ministerstvo zemědělství proto nastavilo veškeré transformační procesy k tomuto datu," upozornil k návrhu ministr zemědělství Petr Bendl.

Pokud bude zákon schválen, podle důvodové zprávy klesne počet pracovních míst z 1695 na 1346 a mzdové náklady o 150 milionů korun. Na investicích by se příští rok ušetřilo 9,7 milionu korun, na provozu zhruba 69 milionů.

ČTK k pozemkovému fondu uvedla, že spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl k 1. lednu 1992. V současné podobě, kdy je právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku, má fungovat do konce roku 2012. K 1. lednu 2013 by se měl stát organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…