Svezeme vás zdarma, volali komunisté na Pražáky z tramvaje. Podívejte se, jak to dopadlo

23.10.2013 9:31

REPORTÁŽ Komunisté včera projížděli hlavním městem v rámci předvolebního boje tramvají. U cestujících to budilo spíše rozpaky, nikdo se moc nechtěl svézt. Přesto pár pasažérů nastoupilo. Jedna důchodkyně prohlásila, že bude volit Tomia Okamuru, protože je Japonec a tedy nejspíš nebude krást.

Svezeme vás zdarma, volali komunisté na Pražáky z tramvaje. Podívejte se, jak to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nedáte si lízátko?

Komunistická tramvaj s nápisem Zvláštní jízda vyjela včera po poledni od vozovny Hlubočepy a sbírala po Praze cestující. Přestože byli lídři z kandidátky KSČM v Praze komunikativní a vlídní, trojka Dagmar Gušlbauerová rozdávala z košíku lízátka, tužky a balónky skoro jako babička Boženy Němcové, hlavně mladí Pražané se často dívali jinam a nechtěli jet ani zadarmo.

Doprava a byty

Tramvaj byla polepená letáky s heslem „S lidmi pro lidi“. „Jasně, Praha je jako velkoměsto více anonymní. Kontaktní kampaň je spíše o velkých dopravních uzlech, nákupních centrech a tak. Prostě se snažíme být tam, kde je větší pohyb lidí, a při rozdávání propagačních materiálů s nimi komunikujeme. To je základ. Mezi našimi volebními tématy v Praze jsou nejvíce zastoupené doprava a bydlení. Jak funguje či nefunguje Dopravní podnik, to naštve každého Pražáka. A možná až dvě třetiny Pražáků nemají vlastnické bydlení. Bydlí v nájmu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ekonom Jiří Dolejš, na pražské volební kandidátce KSČM číslo dvě.

Do tramvaje přisedla sedmdesátiletá důchodkyně a hned spustila: „Proč by v téhle malé zemi měl být Senát, jsou to darmožrouti. Navíc ve vládě by stačilo šest ministrů, ti ostatní jsou zbyteční. Za vašeho režimu jsem pořád pracovala a teď si musím připlácet na důchod. Je ale pravda, že tehdy měl práci každý. Dnes ti mladí nevědí, kam se vrtnout.“ Pak ale všechny překvapila: „Volím Tomia Okamuru. To je Japonec, takže nebude krást.“ Vystoupila na Andělu, protože si prý musí nakoupit v obchoďáku.

Spletl si tramvaj

Z tramvaje členové KSČM rozdávali tašky, na nichž je vytištěné sluníčko nesoucí symbol rudých dvě třešně, s propagačními materiály. Pražané, hlavně ti mladí, při pohledu na elektriku a přes pokřik „s námi jedete zdarma,“ se raději dívali jinam a nenastoupili. Na Malostranském náměstí tedy bylo v jednom voze tramvaje sedmnáct lidí, ale šlo v největší míře o členy strany a novináře. Tam však nastoupili dva mladí cizinci hovořící anglicky. Nikdo s nimi nedokázal moc komunikovat, takže dostali igelitku. Sice moc nevěděli, která bije, ale svezli se na metrostanici.

„Já myslel, že je to pětka,“ vykřikl pomýleně pán, jenž nastoupil na Malostranské a až poté zjistil, že jede špatným směrem. Jako cenu útěchy dostal zapalovač. Pak, nad Hradem, už se toho moc nedělo. Odpoledne byly zastávky většinou prázdné. Uvnitř elektriky si nemohl pozorovatel nevšimnout malých letáčků, které hlásaly hesla SPOZ, tedy strany hradního pána Miloše Zemana, anebo lídra Strany zelených Ondřeje Lišky. Na Bílou horu se nepokračovalo. Tam prý, jak prohlásil Dolejš, míří s největší pravděpodobností současná ODS.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…