Svoboda z ODS předkládá zákon, který má prý Babišovi zamezit ve střetu zájmů. A zmínil i Kalouska

18.06.2014 16:30

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda připravil novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, jejímž cílem je podle něho předcházet možným střetům zájmů.

Svoboda z ODS předkládá zákon, který má prý Babišovi zamezit ve střetu zájmů. A zmínil i Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Navrhuje, aby se výběrových řízení nemohly zúčastnit společnosti napojené na veřejné funkcionáře, které kvůli tomu mohou být v nezaslouženě výhodnějším postavení vůči své konkurenci. Třeba díky přístupu k neveřejným informacím od zadavatele.

Zabránit střetu zájmů

„Návrhem novely řešíme nedostatky v současné právní úpravě, která neobsahuje dostatečné kontrolní mechanismy schopné účinně zabránit masivnímu střetu zájmů, ve kterém se nachází současný ministr financí Andrej Babiš,“ vysvětluje Bohuslav Svoboda.

„Obhajoba a opakovaná tvrzení, že ministr přece přímo nerozhoduje a všechna výběrová řízení jsou pod dohledem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jsou pouhou zástěrkou. Zvláště, když se státní správa začíná na mnoha klíčových a velmi citlivých rozhodovacích pozicích přeplňovat zaměstnanci Agrofertu,“ pokračuje Bohuslav Svoboda.

Jak by asi veřejnost vzrušovalo, kdyby Miroslav Kalousek...

Svoboda upozorňuje na to, že současný ministr financí je majitelem několika firem, které aktivně obchodují se státem a účastní se veřejných výběrových řízení. „Jak by asi veřejnost naopak vzrušovalo, kdyby Miroslav Kalousek vlastnil firmu, která by se v době jeho ministrování ucházela o zakázku na šití uniforem pro celníky?“ ptá se Svoboda.

„Tato novela zákona odpovídá na obavy všech, kteří se domnívají, že koncentrace politické, ekonomické a mediální moci je až příliš svůdná. Odpovídá na obavy, které se opírají o fakta,“ zdůraznil Filip Humplík, předseda pražské organizace ODS s tím, že novela není mířena speciálně jen proti Andreji Babišovi. Humplík ale dodává: „Nespokojím se s tvrzením, že podnikání pana Babiše je bezproblémové a jeho střet zájmů marginálním a naší demokracii neohrožujícím faktorem.“

Nová legislativní úprava by se neměla týkat pouze členů vlády, ale měla by prý zasáhnout do většího okruhu veřejných funkcionářů, u kterých může nastat obdobné riziko zneužití veřejné moci pro účely vlastního podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…