Tajná volba do RRTV: Uspěl zástupce ČSSD Krejčí před mužem za ANO

29.04.2015 14:51

Ivan Krejčí se stane dalším členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Dnes o tom rozhodli poslanci v tajném hlasování. Krejčímu ale započne funkční období nejdříve 27. července, neboť poslední volné místo v radě bude uvolněno 26. července 2015, kdy končí mandát současné místopředsedkyni Ireně Ondrové.

Tajná volba do RRTV: Uspěl zástupce ČSSD Krejčí před mužem za ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Již 10. dubna poslanci zvolili do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) sedm lidí – Dagmar Zvěřinovou (ČSSD), Martina Bezoušku (ČSSD), Radku Burketovou (ANO), Marka Poledníčka (KDU-ČSL), Danu Jaklovou (TOP 09), Václava Mencla (ODS) a Daniela Nováka (KSČM).

Po dnešku je dalším radním Ivan Krejčí (ČSSD) který byl zároveň dosavadním předsedou rady. Krejčí o post v radě bojoval s Miroslavem Konvalinou (ANO), a to ve druhém kole volby. Zatímco Krejčí získal dnes 106 hlasů, Konvalina pouze hlasů 55.

V RRTV brzy skončí funkční období sedmi členům rady. "V současné době v této Radě není obsazeno jedno místo, ve druhé polovině května se uvolní dalších šest míst a následně v červenci ještě jedno místo," upřesnil k tomu ve sněmovně před 14 dny předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Komu končí funkční období? Konkrétně předsedovi rady Ivanu Krejčímu a místopředsedům Milanu Bouškovi a Pavlu Foltánovi. Z řadových členů pak Martinu Bezouškovi, Janu Kostrhunovi, Daliboru Matulkovi a Jiřímu Šenkýřovi.

"Pokud budeme úspěšní, tak funkční období tomu zvolenému započne jmenováním předsedou vlády nejdříve dnem 27. 7. 2015, tedy až 27. července, protože poslední volné místo v radě bude uvolněno právě den předtím, tedy 26. července 2015, kdy končí mandát současné místopředsedkyni Ireně Ondrové," vysvětlil Kolovratník poslancům před dnešní volbou.

RRTV dohlíží na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky

Na rozdíl od volby do Rady České televize či Českého rozhlasu nominace do RRTV nemají v kompetenci občanská sdružení, univerzity či církve, nýbrž sněmovní kluby. Každý z nich měl právo nominovat své kandidáty.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dohlíží na zachovávání a rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Radu tvoří třináct členů a jmenuje a odvolává je předseda vlády na návrh Poslanecké sněmovny na dobu šesti let. Člen rady musí mít více než pětadvacet let, musí mít trvalé bydliště v České republice a být trestně bezúhonný.

Do působnosti rady patří mimo jiné udělování, změny a odnímání licencí k provozování rozhlasového a televizního vysílání, vydávání, změny a zrušování rozhodnutí o registraci k provozování převzatého vysílání či monitorování vysílání a ukládání sankcí podle zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…