Takhle si to mocný ódéesák Hrdlička vyřídil s Nečasem

06.02.2013 17:02

Vlivný člen ODS a člen regionální rady pražské ODS Tomáš Hrdlička reagoval ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz na předsedu ODS a premiéra Petra Nečase, který naznačil, že Hrdlička stojí za útokem na jeho osobu. Podle Hrdličky by měl každý hledat chyby nejprve sám u sebe. A pokud to vedení ODS neudělá, může ODS zaniknout.

Takhle si to mocný ódéesák Hrdlička vyřídil s Nečasem
Foto: ČT
Popisek: Člen pražské regionální rady Prahy 10 Tomáš Hrdlička z ODS

Nečas pro Právo reagoval na to, že místostarosta Prahy 10 a předseda místního sdružení ODS v Praze Záběhlicích Bohumil Zoufalík zaslal předsedům místních sdružení ODS dopis, kde je vyzývá k hledání důvěryhodných osobností, které mohou napravit pošramocenou reputaci strany. Zoufalík v dopise upozorňuje na stále klesající popularitu ODS. Vyzývá předsedy místních sdružení, aby se se členy svých místních sdružení současnou nedobrou situací v ODS zabývali a zaujali k ní stanovisko.

Podle Nečase za to může Hrdlička

„Dojdete-li v diskusi k závěru, že aktuální situace v ODS není dobrá a vzbuzuje to u Vás pocit, že je s tím nutné něco dělat, prosím, porozhlédněte se ve Vašem místním sdružení a pokuste se společně vybrat osobnosti, které stojí za to podpořit a následně je i prosazovat,“ píše Zoufalík v dopise. Je podle něho nutné vyzvednout osobnosti, které dokáží, že budou občané ODS opět volit.

„To, že takové věci přichází z oblastního sdružení Prahy 10, kde některé věci silně ovlivňuje pan Tomáš Hrdlička, mě nijak nepřekvapuje. Je to samozřejmě útok na mne, ale jsem přesvědčen, že zdrcující většina občanských demokratů má zdravý rozum a ví, o co jde. To, že jsme nespokojeni, je naprosto v pořádku, ale od kongresu uplynula příliš krátká doba,“ řekl Petr Nečas v reakci na dopis včera Právu.

Rozčarovaná není jenom Praha 10

ParlamentníListy.cz požádaly Hrdličku o vyjádření k tomu, co o něm řekl Nečas. „Na osobní útok pana předsedy Nečase reagovat nebudu. To by mi připadalo hloupé. Budu se držet věcné roviny. Nebudu argumentovat ad personam, ale ad rem,“ řekl na úvod Hrdlička.

Ten odmítá, že by nápad na dopis předsedům místních sdružení pocházel od něj. „Je to iniciativa pana Zoufalíka. Narozdíl od pana předsedy Nečase jsem si velmi pozorně přečetl to sdělení pana Zoufalíka a zamyslel jsem se nad ním. Narozdíl od pana předsedy Nečase si nemyslím, že pan Zoufalík situaci vidí zoufale jen kvůli tomu, že se jmenuje Zoufalík. Narozdíl od Petra Nečase si nemyslím, že takto vnímá krizi v ODS jenom členská základna strany na Praze 10. Narozdíl od Petra Nečase si nemyslím, že páté volby v řadě, které ODS nevyhrála, nejsou důvodem k hlubokému zamyšlení nad tím, co děláme špatně. Vždy je třeba začít hledat chyby nejprve u sebe. Narozdíl od Petra Nečase si nemyslím, že jsme se byť jenom trošku přiblížili k našim předvolební slibům z roku 2010,“ říká Tomáš Hrdlička.

Měli bychom voličům vysvětlit, proč jsme nesplnili sliby

Hrdlička připouští, že někdy nelze některé sliby voličům splnit díky objektivním překážkám. To se má ale členům strany a voličům vysvětlit a říci, proč to nešlo: „Musíme čestně voličům přiznat, co jsme nesplnili a srozumitelně jim vysvětlit, proč jsme to nesplnili. Narozdíl od Petra Nečase si nemyslím, že jsme se takto férově a rovně k našim voličům zachovali. A sklízíme za to hořké plody.“

Hrdlička nekritizuje politiku a prezentaci ODS pouze jako člen strany, ale také jako občan, volič a živnostník, který ODS vždy volil.

Plavba na Titaniku do pekel

„Pokud nám živnostník, učitel, lékař, prostě náš volič, neuvěří, že se snažíme pro něj něco dělat a prosazovat program strany, tak nemáme šanci. Slyšel jsem názor, že tvrdé jádro voličů se smrsklo na tu podporu, kterou získal v prezidentské volbě Přemek Sobotka. Mám velkou obavu, že na tom něco pravdy je. Proto při vší úctě k panu předsedovi, Tomáš Hrdlička, topič první třídy na lodi zvané Titanic volá na kapitánský můstek: ´Pojďme s tím něco udělat. V lodi je velká díra a dost do ní teče. Jestli se něco nestane, tak naše cesta směřuje do pekel.´ Není to o tom, že chci ukazovat prstem na viníky. Chci konstruktivně hledat nápravu a tu loď opravit. Místo toho, abychom se bavili věcně o obsahu, ukazujeme na to, kdo to říká,“ říká ódésák.

„To, co tu říkám, neříkám jenom jako člen ODS, ale i jako občan a živnostník. Zaměstnávám 23 lidí. Jsem živnostník, který si za poslední dva a půl roku nevšiml toho, že by mu ubyla zbytečná administrativa, který si nevšiml, že by se mu snížily daně, který si nevšiml, že by ODS přes veškeré své sliby pro něho něco udělala,“ říká zoufale Hrdlička.

Nová autentická občanská pravicová strana

Hrdlička varuje před tím, že ODS může brzy nahradit nějaká nová autentická pravicová strana: „Neuvědomujeme si, že svým postojem vytváříme prostor pro vznik nějaké autentické občanské pravicové alternativy, která může vyrůst pouze na našich osobních chybách. Při dnešní kondici ODS mám obavu, že právě taková pravicová občanská alternativa, za kterou ale nepovažuji TOP 09, by znamenala skutečný začátek konce ODS. To nám může zlomit vaz. Nepochybně by nás čekal odliv řady pracovitých starostů, místostarostů a radních. To by znamenalo odkrvení či vykrvácení ODS, protože tito lidé jsou krví ODS. Je za rok a půl čekají volby. A ponesou odpovědnost za něco, co skutečně nezpůsobili.“

Člen pražské regionální rady kritizuje omezení manažerské sítě ODS, protože v příštím roce proběhnou volby do Evropského parlamentu, sněmovny, Senátu a komunálu: „Místo hledání vlastních chyb přicházíme s naprosto zhůvěřilými nápady typu rušení manažerské sítě. Rušení manažerské sítě před supervolebním rokem je naprostá hloupost. Místo hledání správné cesty si říkáme ´každý den dobrý´."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…