Takto předák KSČM reaguje na snahu Němcové odvolat Filipa. ODSáky to nepotěší

06.02.2014 13:47

ODS chce odvolat předsedu KSČM Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Důvodem je jeho čtvrteční komentář k úmrtí Vasila Biľaka. Na brífinku to oznámila Miroslava Němcová. Komunistický poslanec Stanislav Grospič soudí, že návrh nemá ve sněmovně šanci na úspěch, ODS se podle jeho slov jen chytá stébla.

Takto předák KSČM reaguje na snahu Němcové odvolat Filipa. ODSáky to nepotěší
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová ukazuje studentům zákon o státním rozpočtu

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

„Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy," uvedl Filip. Toto prohlášení Němcovou popudilo.

Nová totalita

Pak hovořila o svobodě a demokracii. „My jsme vybudovali normální demokratickou společnost z komunisticky zdevastované země, která je teď i členem Evropské unie. Ale vidím i stinné stránky. Nejsem hrdá na to, že radním Karlovarského kraje je bývalý politruk, že ministrem vlády je člověk, který nedokáže dokázat, jestli spolupracoval, nebo nespolupracoval s tajnou policií,“ řekla s narážkou na Andreje Babiše.

Na brífinku promluvila i kandidátka ODS do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslava Janderová. „Je třeba znovu umožnit, aby ústav mohl opět svobodně zkoumat naši minulost. Jedním z konkrétních kroků musí být digitalizace archivů. Ten archiv musí být přístupný každému, kdo má zájem. Já bych byla ráda, kdyby se v České republice neobjevily žádné známky nové totality,“ dodala.  

Grospič: Kdo má zdravý rozum, nemůže to brát vážně

Podle poslance za KSČM Stanislava Grospiče není na textu kondolence Vojtěch Filipa nic špatného a nikdo nemůže bránit druhým lidem, aby vyjadřovali soustrast s něčím úmrtím.

„Rozumím tomu, že to může u pravice a ODS vyvolávat emoce, ale na druhou stranu soudím, že je to od nich jen populistické gesto. ODS je ve stavu, kdy se chytá úplně všeho. Podle mě ten dopis byl naprosto v pořádku a neshledávám na tom nejenže nic protiprávního, ale ani nic špatného,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Grospič.

ODS podle něho využívá jakékoliv příležitosti, aby na sebe upoutala pozornost a evidentně k tomu použije jakékoli téma. „Pevně věřím, že takový návrh nemůže v Poslanecké sněmovně uspět. Především si myslím, že každý, kdo se na to podívá věcně a má zdravý rozum, nemůže takovou věc brát vůbec vážně,“ dodal Stanislav Grospič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…