Tato tvrdá slova padla v ODS, když Pospíšil oznámil, že chce být předsedou

25.10.2013 15:38

ANKETA Místopředseda ODS a lídr plzeňské kandidátky Jiří Pospíšil ve svém dopise voličům napsal, že volby považuje za referendum o svém dalším působení v politice a pokud mu dají voliči výrazný mandát, je připraven kandidovat na předsedu ODS.

Tato tvrdá slova padla v ODS, když Pospíšil oznámil, že chce být předsedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Tyto volby vnímám jako referendum o mé pozici v politice. Pokud mi voliči dají výrazný mandát, jsem připraven kandidovat na předsedu ODS," napsal Pospíšil v dopise.

„Pro mě tím jasným kritériem bude, zda vyhraju volby v Plzeňském kraji, či nikoli. Ale věta o mé případné kandidatuře na předsedu ODS není v žádném případě namířena proti úřadujícímu předsedovi ODS Martinu Kubovi, se kterým spolupracuji, a v žádném případě není namířena ani proti volební lídryni Miroslavě Němcové, či komukoli jinému. Míra pravděpodobnosti, že ty volby opravdu vyhraji, není až tak vysoká. Uvidíme a počkejme si,“ upřesnil Pospíšil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, co považuje za výrazný mandát od voličů.

Když ODS ve volbách neuspěje, mělo by rezignovat celé vedení

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS, co říkají Pospíšilově iniciativě a zda by byl podle nich dobrým předsedou ODS. Reakce jsou různé: od tvrdého odmítnutí a kritiky po respektování Pospíšilova postoje. Je ale fakt, že explicitně přímou podporu na jeho předsednictví nikdo nevyjádřil.

Europoslanec Ivo Strejček míní, že nynější vedení ODS, jehož je Pospíšil součástí, musí převzít odpovědnost za celkový výsledek voleb. „S takovým postojem pana Pospíšila by se dalo souhlasit v situaci, kdy by v nadcházejících volbách získala ODS podporu vyšší než v roce 2010, tedy nejméně 21 procent. Pokud k tomu nedojde, očekávám, že celé Grémium ODS včetně pana Pospíšila okamžitě za výsledky voleb, ale zejména za cestu k nim, převezmou plnou politickou zodpovědnost a odstoupí. Ne, že si nějak přeobsadí role,“ řekl ParlamentnímListům.cz Strejček.

Byl by dobrým předsedou ODS člověk, který se dopouští trapných nařčení?

Prvního náměstka ministra spravedlnosti, kandidáta do sněmovny a člena výkonné rady Daniela Voláka, který býval i Pospíšilovým náměstkem, rozzlobilo Pospíšilovo vyjádření pro ČeskouPozici.cz, kde Pospíšil uvedl, že měl s Volákem na řadu věcí diametrálně odlišný pohled a indicií, které se k němu dostávají, dospěl k závěru, že se Volák podílel i na jeho odchodu z ministerstva spravedlnosti, kdy ho odvolal tehdejší premiér Nečas.

„Je zajímavé, že se ptáte na názor právě mě. Pan Pospíšil došel při hledání, kdo všechno může za jeho odvolání z funkce ministra i k tak absurdnímu závěru, že by za tím mohl stát jeho první náměstek z ODS (tedy Volák-pozn. red.) a tento názor prezentuje před volbami do médií. Odpovím vám otázkou: Byl by dobrým předsedou ODS člověk, který není schopen sebereflexe ani do té míry, aby se nedopouštěl takto trapných nařčení?“ řekl redakci Volák.

To, co udělal, je dobrý vzkaz pro voliče i pro pravici

Místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko Pospíšila hájí: „To, co udělal, je dobrý vzkaz pro voliče i pro pravici.“

„Podle mého názoru by se Jiří Pospíšil měl soustředit více na volební výsledek ODS než svůj. Důsledkem nabobtnalého egoismu našich představitelů dnes ODS bojuje o to, aby měla aspoň deset procent,“ reagoval člen Výkonné rady ODS Zdeněk Pánek.

„Na boj o předsednictví je ještě brzo. Ať bude výsledek pana Pospíšila jakýkoli, tak nebude mým favoritem. Mým favoritem bez ohledu na výsledek voleb je Miroslava Němcová. A věřím, že Miroslava Němcová je favoritem na předsedu ODS i voličů, kteří chtějí, aby ODS jako jediná opravdu tradiční pravicová konzervativní strana byla v budoucnu silná a úspěšná. Já v budoucnost České republiky i v budoucnost ODS věřím,“ říká místopředseda středočeské ODS a primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.

„Nechme to po volbách. Bude na to času dost,“ říká europoslanec Hynek Fajmon.

Máme hodně osobností na předsedu

„ODS je strana, která vždy stála na demokratické soutěži názorů a myšlenek a Kongres ODS bude příležitostí k novému restartu a je tedy naprosto v pořádku, že o post předsedy i místopředsedů se utká více kandidátů a kandidátek, kteří se nebojí převzít odpovědnost za budoucí vývoj v ODS,“ míní exposlankyně Jana Černochová kandidující v Praze.

Podle senátora Petra Bratského má ODS více osobností, které se mohou stát předsedou: „Může to být Jirka Pospíšil, ale třeba i Němcová, Chalupa, Kubera, Zahradil, Vlasák, Kuba a další. Vše rozhodne kongres.“

„Každý člen ODS má právo a možnost na předsedu kandidovat. Hlouběji řešit funkci předsedy ODS ale nepovažuji v den předčasných voleb za nejšťastnější. Nyní musíme mobilizovat poslední voliče. Na boj o stranické funkce bude dostatek prostoru po volbách,“ říká pro ParlamentníListy.cz kandidát ODS do sněmovny a člen výkonné rady Jan Skopeček.

„Jiří Pospíšil jistě může být jedním z kandidátů na předsedu ODS. Uvidíme, kolik a jakých se najde,“ myslí si kandidát ODS do sněmovny a místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

„Myslím, že je moudré si tyto otázky pokládat po sečtení výsledků voleb,“ míní člen výkonné rady David Šeich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…