Tenhle politik TOP 09, který prý lhal jako Hašek, bojuje o své křeslo. A tento po něm vystartoval

06.11.2013 13:08

TOP 09 teď řeší nepříjemný problém kvůli obvinění pražského primátora z TOP 09 Tomáše Hudečka a dalších radních strany kvůli kauze Opencard. Ten navíc lhal, když slíbil, že v okamžiku svého obžalování bude rezignovat na post primátora. Nyní otočil a své případné odstoupení odmítá. Místopředseda STAN Stanislav Polčák ho za to ale ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ostře zkritizoval.

Tenhle politik TOP 09, který prý lhal jako Hašek, bojuje o své křeslo. A tento po něm vystartoval
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

Mezi pražskými topáky se dle informací redakce i přes oficiální podporu Hudečkovi šíří nespokojenost, že nedrží své slovo a že jeho očekávaná obžaloba v kauze Opencard může stranu výrazně poškodit v komunálních volbách. Hudeček navíc patří k nejneoblíbenějším hejtmanům v republice. Nejvýrazněji Hudečka zkritizoval místopředseda sesterské strany TOP 09, Starostů a nezávislých, Stanislav Polčák.

Odvolávám, co jsem slíbil, a slibuji, že nebudu tajtrlíkovat za hranicí morálky

Hudeček mnohokrát v minulosti avizoval svou rezignaci v případě obžaloby. „Pokud se obvinění prokáže a státní zástupce bude podávat návrh na obžalobu, tak jsem připraven ten den rezignovat,“ řekl Hudeček pro deník Metro letos 20. června.

„Já jsem odchod takto deklaroval a dodržet to hodlám. Jsem ale přesvědčen, že by se proti takovému nesmyslu mělo bojovat a že kolegové by neměli jednat stejně... Odstoupil bych z funkce primátora a stal bych se řadovým zastupitelem. Pak bych teprve zvážil, co dál,“ odpověděl Hudeček na dotaz Aktuálně.cz 25. srpna, zda hodlá v případě obžaloby odstoupit.

„Jsme přesvědčeni, že obvinění nemá reálný základ, nicméně považuji za samozřejmé, že pokud státní zástupce podá obžalobu, tak ten den rezignuji,“ pronesl Hudeček poté, co byl zvolen primátorem.

„Já jsem řekl, že tam tajtrlíkovat jako obžalovaný nebudu,“ řekl v červenci ČeskéPozici.cz.

„V případě, že byste jako běžný občan šel kolem magistrátu a někdo vám řekl, že na radnici sedí obžalovaný primátor nebo nějaký veřejný činitel, tak si můžete myslet cokoliv, ale prostě podle mého názoru je to za hranicí morálky…“ řekl Hudeček v září v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na Českém rozhlasu.

Odvedou z magistrátu v poutech Březinu, nebo Hudečka?

Sám Hudeček ale měří dvojím metrem. Například 2. listopadu 2011 se Hudeček na svém blogu rozepsal o obvinění a obžalobě náměstka Karla Březiny z ČSSD, který rovněž odmítal odstoupit: „Když potom státní zástupce podal obžalobu, čekáme nejspíše na odvedení prvního náměstka v poutech. Na co budou ještě koaliční politici čekat při pohledu na spoutaného prvního náměstka, bude velmi zajímavé. Nebo by snad mělo každým dnem zasáhnout nějaké chapadlo pražské mafie? Proto to čekání?“

Některým politikům TOP 09 či z partnerských Starostů a nezávislých, jejichž základna je v komunální politice, se ale Hudečkův veletoč příliš nezamlouvá, i když předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Hudečka dlouhodobě drží. ČeskéPozici.cz Schwarzenberg sdělil, že za primátorem Hudečkem stojí, neboť považuje případ za vykonstruovaný: „Ten proces je domluvený, to se bohužel u nás někdy stává. V tom případě člověk nemůže na takové jednání přistoupit. Bylo to na objednávku.“

Polčák: Na obžalovaného primátora hrdý nebudu

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků TOP 09 a STAN, zda souhlasí s tím, že Hudeček chce zůstat primátorem i v případě, že bude obžalován, ačkoli slíbil opak.

Hudečkův obrat kritizuje pražský poslanec a místopředseda Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. „Je to poměrně vážná změna názoru pana primátora. Nevím, co se změnilo od obvinění v postupu policie, její postup kritizoval již tehdy. Člověk mohl být hrdý na nejmladšího primátora. Na prvního obžalovaného a ještě setrvávajícího ve funkci přes dřívější jasná prohlášení bohužel nikoli. Myslím, že by to měl řešit celý zastupitelský klub TOP 09 i krajská organizace, i vzhledem k blížícím se volbám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Polčák.

„Není to zřejmě šťastné avizovat dlouho dopředu, co chci udělat, pokud budu obžalován. Jestliže ale nastaly takové okolnosti, které zpochybňují vyšetřování celé kauzy, tak rozumím i tomu, že Hudečka vyzval klubu zastupitelů, aby nerezignoval, protože vyšetřovatel odmítl výpověď hlavního svědka obhajoby,“ uvedl místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Jeho dřívější prohlášení bylo zbytečně ukvapené...

Pražští poslanci a bývalý předseda a místopředseda pražské TOP 09 František Laudát a Daniel Korte Hudečka podpořili. „Ano. Jeho dřívější prohlášení bylo zbytečně ukvapené. V éře obecného honu na politiky budou postupně obviněni a obžalováni všichni. Ti, co prodražili kartu Pražana, se smějí a hrají si na čisté, a ti, co se to snažili napravit, budou lítat po soudech. Nezdá se vám to divné?“ uvedl Laudát.

„Souhlasím s postojem Tomáše Hudečka za situace, kdy celá kauza budí silná podezření z manipulace. I obžalovaný je nevinný, dokud není pravomocně odsouzen,“ říká Korte.

Poslanec TOP 09 Rom Kostřica se vyjádřil takto: „Každopádně by primátorem měl být člen TOP 09.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Falešná jednota TOP 09

Hudeček získal pro svůj veletoč oficiálně jednomyslnou podporu zastupitelského klubu, i když neoficiálně minimálně deset zastupitelů ho nemá příliš v lásce. Klub svolal podle informací redakce Hudeček poté, co dostal avízo, že obžaloba padne brzy. Nicméně o datu obžaloby se spekuluje již dlouho a již několikrát k ní mělo dojít, a stále nic. Poslední verze je, že žaloba padne 20. listopadu, ale jak řečeno, avizovaná obžaloba se již několikrát neuskutečnila. Hudeček argumentoval na klubu tím, že policie v případu údajně procesně pochybila, a proto odstoupit nehodlá.

„Hudeček sice podporu klubu získal, ale minimálně deset lidí z klubu stojí proti němu. Probíhala tvrdá masáž s tím, že TOP 09 musí zůstat jednotná, když se teď ČSSD hádá. Pro Hudečka je podstatná Schwarzenbergova podpora, a proto proti Hudečkovi nikdo přímo nejde. Nicméně řada lidí z TOP 09 je naštvaná, že Hudeček lhal, že odstoupí v případě obžaloby a nedrží tak slovo. Je zajímavé, že se řeší, že Hašek z ČSSD lhal o schůzce v Lánech, ale že Hudeček jasně porušil svůj slib a lhal občanům i členům TOP 09, o tom se nepíše. Předstíráme teď falešnou jednotu,“ řekl redakci zdroj z vedení pražské TOP 09.

Hudeček musí získat zastupitele

Podstatné teď ale pro Hudečka je, zda si pro své primátorské křeslo udrží i podporu zastupitelstva hlavního města. Spekuluje se proto o tom, že by výměnou za to, že Hudečka kvůli případné obžalobě neodvolají, měli dostat zastupitelé ČSSD, ale i někteří z ODS, křesla v dozorčích radách a představenstvech městských firem či předsednictví výborů.

„Hudeček nejspíš počítá s tím, že obvinění, respektive obžalovaní exradní z ODS s ním budou solidarizovat a podrží ho. Hovoří se o tom, že by ho mohli podržet Ivan Kabický, ale třeba i Petr Hána. Navíc ODS i ČSSD vyhovuje, že se bude TOP 09 ztrapňovat s obžalovaným primátorem a bude se jim líbit, že nás to poškodí ve volbách. Takže lze předpokládat, že se Hudeček i přes obžalobu udrží. TOP 09 to ale odnese ve volbách,“ dodal zdroj.

Obviněni kvůli kauze Opencard jsou Bohuslav Svoboda (ODS), Eva Vorlíčková (TOP 09), Tomáš Hudeček (TOP 09), Ivan Kabický (ODS), Radek Lohynský (ODS), Lukáš Manhart (TOP 09), Helena Chudomelová, Josef Nosek (ODS), Václav Novotný (TOP 09), Pavel Richter (TOP 09). Dále byli obviněni i někteří zaměstnanci radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…