Tento obviněný politik chce prý do parlamentu kvůli imunitě. Čtěte o bitce v ODS

31.08.2013 4:44

Obviněný exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda řekl v rozhovoru pro Týden.cz, že chce kandidovat do sněmovny, neboť se prý ODS změnila k lepšímu. Exposlanec Jan Florián ale uvedl, že obviněný Svoboda chce podle někoho kandidovat, aby měl imunitu a sněmovna ho po obžalobě nevydala.

Tento obviněný politik chce prý do parlamentu kvůli imunitě. Čtěte o bitce v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

„Dnes už je to jiná ODS, je to ODS, která se vrací ke svým konzervativním liberálním demokratickým principům. Je řízena jen členy ODS a není řízena zvnějšku...Ano, ODS se změnila k lepšímu,“ vysvětloval Svoboda, proč chce kandidovat s tím, že změny, které v ODS nastaly, jsou pozitivní.

Svoboda není ten, kdo by měl léčit ODS

„To, zda se ODS polepšila, jak říká pan Svoboda, posoudí na konci října nejlépe sami voliči. Mám ale dojem, že pan Svoboda je již nějaký čas ve špičkové politické funkci v ODS, takže tvářit se, že může jen za to ´dobré´ a za to ´špatné´ ti druzí, je pokrytecké a nespravedlivé,“ míní europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Lidé, kteří se u moci drží pomocí likvidace spojenců utíkajíc do náruče těch, kteří je napříště zradí, nemohou, byť lékaři, poznat, co je lepší či zdravější,“ uvedl o Svobodovi bývalý poslanec Michal Doktor, který z ODS odešel.

„Myslím si, že lidé, kteří jsou obvinění policií, by neměli do vyřešení svého případu kandidovat za ODS,“ uvedl europoslanec Hynek Fajmon.

ODS se zbláznila, chce spáchat sebevraždu

Exposlanec Pavel Bém v ODS zůstal a Svobodovým slovům nemůže uvěřit. „Kandidatura pana Svobody nejenom, že není důkazem, že se ODS změnila k lepšímu, ba právě naopak je důkazem, že se Občanská demokratická strana dočista zbláznila,“ myslí si Bém.

Podle něho je pro to několik přesvědčivých argumentů: „Pan exprimátor je bohužel obviněn z trestného činu. Neměl by správně kandidovat nikam. Za jeho dvouapůl-letého působení se hlavní město Praha opět zadlužilo a nastartoval se jediný rozumný infrastrukturní a rozvojový projekt. Naopak přestaly fungoval snad všechny městské organizace. Až se z toho musela pražská TOP 09 vylhat, když veškerou odpovědnost hodila právě na Bohuslava Svobodu, spolčila se socialisty a zbavila jej primátorského řetězu. Tím mimo jiné pan kolega prokázal, že nemá žádnou politickou intuici či schopnosti.“

Bém kritizuje i nedemokratické chování Svobody: „Za jeho působení ve funkci pražské ODS se začala rušit pro nepohodlnost místní a oblastní sdružení a vylučovat členové pro odlišnost názorů. Tím se pražská ODS začala chovat jako komunisté za totalitního režimu. Sečteno podtrženo: jestli se k této variantě pražská ODS uchýlí, tedy kandidatuře pana Svobody, pak páchá další rituální sebevraždu.“

Pan obviněný exprimátor spíše potřebuje imunitu a finanční příjem

„Vyjádření pana Bohuslava Svobody je důkaz jeho arogance a příkladem absence sebereflexe jeho a velké části vedení ODS. Ve vedení této strany jsou mimo Petra Nečase, který odešel po všem známé aféře, všichni lidé odpovědní za úpadek strany. Proto pan Svoboda, stávající předseda pražské ODS, nemůže své vyjádření myslet vážně, jinak by dělal z pravicových voličů hlupáky a to si tuto lidé nezaslouží,“ říká starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který před časem vystoupil z ODS.

Exposlanec ODS Jan Florián vidí u Svobody postranní motivy: „Domnívám se, že pan obviněný exprimátor spíše potřebuje imunitu a finanční příjem. Pokud vím, tak od svého pádu bojuje o volitelné místo na kandidátce jako lev.“

„To, kam přivedl právě Bohuslav Svoboda a Petr Nečas ODS, je bezprecedentní. Promrhání 118 koaličních hlasů ve sněmovně, ztráta pražské radnice, čtyři procenta preferencí, kriminalizace svých stranických kolegů, rozdělování na špinavé a čisté a vylučování. V tomto ohledu s ním musím souhlasit. V tomto se ODS opravdu změnila. Nemám z toho žádnou radost, protože nejvíc utrpěla důvěryhodnost pravice,“ dodal Florián.

Obvinění je prý účelové

Bývalá pražská radí Aleksandra Udženija, která jako jediná z tehdejší koaliční rady ODS a TOP 09 není obviněná, Svobodu hájí: „Ještě jsem neslyšela myšlenku pana Floriána, která by byla z jeho hlavy. Zaprvé všichni vědí, že to obvinění je účelové, zadruhé si nedovedu představit, že by sněmovna nevydala kteréhokoli obžalovaného poslance.“

Obviněni kvůli kauze Opencard jsou Bohuslav Svoboda (ODS), Eva Vorlíčková (TOP 09), Tomáš Hudeček (TOP 09), Ivan Kabický (ODS), Radek Lohynský (ODS), Lukáš Manhart (TOP 09), Helena Chudomelová, Josef Nosek (ODS), Václav Novotný (TOP 09), Pavel Richter (TOP 09). Dále byli obviněni i někteří zaměstnanci radnice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…