Tito politici chválí Davida Ratha. Budete se dost divit věcem, z nichž jde mráz po zádech

13.11.2013 4:37

ANKETA Bývalý středočeský hejtman a exposlanec ČSSD David Rath po svém propuštění z rok a půl trvající vazby varoval před omezováním svobody občanů. Žijeme podle něho v orwellovském světě, ve kterém jsme monitorováni kamerami a jsou sledovány naše mobily i e-maily. Řada politiků s ním souhlasí.

Tito politici chválí Davida Ratha. Budete se dost divit věcem, z nichž jde mráz po zádech
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

 

„Myslím si, že se objevuje v České republice spousta negativních jevů, které se sem dostávají ze zahraničí. Vezměte si třeba tu kauzu Snowden nebo sledování paní Merkelové. Prostě žijeme ve světě, o kterém jsme si nedávno jen četli v románech jako je třeba Orwellův 1984 nebo od Kurta Vonneguta Mechanické piano, ve světě, který najednou začíná být totálně pod dozorem. Neustále někdo někoho odposlouchává, sleduje, všude jsou kamery, každý váš telefon je monitorován, každý váš mail je monitorován. To je třeba jedno z témat, které si myslím, že by mělo začít čím dál tím víc rezonovat v tom veřejném prostoru, jestli to je správný směr,“ řekl David Rath.

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

Velký bratr tě sleduje

Narazil tak mimo jiné i na to, že americká tajná služba NSA (The National Security Agency, tedy Národní bezpečnostní agentura) špehovala masivně jak občany USA, tak i občany států Evropské unie včetně toho, že odposlouchávala mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové.

Román George Orwella 1984 je antiutopií o totalitním státě, ve kterém jsou všichni občané státu neustále sledováni. Okřídleným se stalo rčení z románu: „Velký bratr tě sleduje.“

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda ve věcech zmiňovaných Rathem spatřují nebezpečí ohrožující svobodu.

Vytváříme svět, který hrozí rozbít privátní sféru a zničit ochranu osobnosti

Podle místopředsedy ČSSD a poslance Lubomíra Zaorálka Rath sdělil banalitu, kterou si dnes uvědomujeme. „Řadě lidí je to jedno, řada si myslí, že nám to umožňuje bojovat s terorismem nebo zločinem, jako tomu bylo i v případě Davida Ratha. Pokud se nad tím pohoršuje právě porušovatel zákona, tak je to bizarní. Nicméně souhlasím s těmi, kteří varují, že vytváříme svět, který hrozí rozbít privátní sféru, zničit ochranu osobnosti s důsledky, které se nám nedaří domýšlet,“ dodal Zaorálek.

Ani první místopředsedkyně ANO a poslankyně Věra Jourová nebezpečí špehování a omezování svobody nepodceňuje: „Podle mě to může být hrozba pro svobodu, nesmíme to podcenit.“

Pro svobodu je to smrtící

„Obrana svobody občanů proti profízlovanému státu adorujícímu kariérní práskače musí být bezpochyby jedním z témat politiky ODS v nadcházejícím funkčním období sněmovny. Nebude-li toho ODS schopná, nebo hůře – pojede na této populistické a pro svobodu smrtící vlně, potom je její místo na české pravici ohroženo více než momentální neúspěch ve volbách,“ míní bývalý místopředseda ODS Pavel Drobil.

„Život na síti technicky slídění umožňuje. Ochrana soukromí je tím pádem funkcí vývoje techniky i práva, ale nikdy nebude dokonalá,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Podle předsedy Úsvitu a poslance Tomio Okamury ohrožením svobody není technika, ale její případné nekontrolované zneužití: „Kamera na ulici ničí svobodu neohrožuje, pokud pomineme svobodu lupičů. Podstatné je, aby záznamy z těch kamer ohrožovaly jen svobodu lupičů, a nebyly zneužitelné proti svobodám ostatních.“

Totalitní globální Nový světový řád pro nevolníky

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše v dnešním přetechnizovaném světě začínáme vedle jeho výhod také doplácet na nové technologie, které mohou být zneužívány nejen státními bezpečnostními složkami, ale především soukromým sektorem.

„V tomto ohledu nikým nekontrolované a těžko kontrolovatelné šmírování je samozřejmě útokem na lidské soukromí a na základní práva a svobody. Je to však celosvětový problém, který může postupně a plíživě změnit demokratické systémy ve skrytou totalitu globálního rozměru. Pokud se o tom nebude zcela vážně veřejně hovořit, tak se tento problém bude prohlubovat až lidé s úžasem zjistí, že například pod záminkou boje proti terorismu či proti korupci dobrovolně a postupně zbavili své svobody a soukromí a ocitnou se v podstatě v roli nevolníků. To je vlastně představa protagonistů Nového světového řádu,“ varuje Dolejš.

„Bohužel se obávám, že tento proces bude těžké zcela zastavit. Stačí se podívat do Německa a několikaleté šmírování kancléřky. Proto je nutné zpřísnit kontrolu používání této šmírovací techniky a zpřísnit tresty a mezinárodní sankce za její zneužívání. Zároveň se musí zákonem přísně regulovat soukromé bezpečnostní agentury a zefektivnit parlamentní a vládní kontrola tajných zpravodajských služeb. Na to již jako bývalý předseda parlamentní komise pro kontrolu činnosti BIS upozorňuji několik let. O nebezpečí zneužívání zpravodajské techniky v oblasti lidských práv a svobod se musí v občanské společnosti odpovědně diskutovat a postupně rozkrývat nekalé praktiky tohoto druhu, a to včetně soukromého sektoru. Ti, kdo v současné době v globálním měřítku zneužívají tuto techniku pro své mocenské a ekonomické zájmy, mají pokušení si hrát na všudypřítomného Boha, což je velice troufalé a zároveň pro lidstvo nebezpečné. Jejich konání se však může otočit proti nim a to jim zatím nedochází. Jedná se o Pandořinu skříňku,“ uzavřel Richard Dolejš.

Budou nás monitorovat i v posteli

„Je to jako se vším. Zmiňovaná technika je dobrý sluha, ale zlý pán,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Poslanec TOP 09 František Laudát s Rathovým varováním naprosto souhlasí: „Moderní technologie ohrožují svobodu, respektive jejich zneužívání. Jde z toho mráz po zádech. Dnes je prolamováno i intimní soukromí jedince. A bude hůř. Co bude, až si kdekdo bude moci dovolit například miniroboty s kamerami a odposlechy? Budou vás monitorovat i v posteli. Měla by se přijmout tvrdá legislativa ve prospěch ochrany soukromí a tvrdé postihy za její porušování.“

S Rathovým varováním souhlasí i jeho velký odpůrce ze středních Čech, poslanec a šéf středočeské ODS Petr Bendl: „Bez ohledu na to, že David Rath dle mého názoru říká tyto věci účelově, platí, že zneužívání odposlechů k osobním či politickým účelům je podkopáváním demokratického systému země. Osobně mám pocit, že Česká republika nemá vypracovaný mechanismus, jak chránit právo na soukromí a ochranu před zneužitím informací lidí, kteří se ničeho zlého nedopustili.“

Ohrožení demokracie a občanských práv

Expremiér a předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek s Rathem souhlasí: „Na co poukazuje David Rath, je určitě velké nebezpečí. Americké a britské zpravodajské služby se pravděpodobně po 11. září 2001 dostaly do pozice, kdy mohou prakticky kontrolovat nejen veřejný, ale i soukromý život lidí. Podobným způsobem se chovala i česká policie v případě Davida Ratha a jeho spoluobviněných. Ale americké tajné služby by si nedovolily zveřejňování údajných odposlechů. Ty odposlechy se nemusí krýt s realitou a mnohdy jsou upravené. A na základě jich je veřejné mínění manipulováno.“

Paroubek míní, že špehování občanů zpravodajským silám v boji proti mezinárodnímu terorismu zvlášť nepomohlo, spíše uškodilo. „Svobody lidí a demokracie jsou ohroženy. To je velmi vážná situace. U nás se zdá, že to zatím nikomu moc nevadí. Nemluví se o tom. Na západní Evropě se o tom ale diskutuje a věřím, že tam se vydá cestou, která bude hájit lidská práva, individuální svobody a soukromí,“ míní Paroubek, podle něhož je skandální, že odposlechy ze spisů unikají do médií a tomu by se mělo legislativně zabránit. Navíc přepis se může velmi lišit od toho, co se v telefonu opravdu říkalo a řada takových případů se stala.

Umístění odposlechů do ložnic a na toalety

„Jen duševně zaostalý jedinec si může myslet, že naše občany a především politiky nikdo stále nesleduje různými kamerovými systémy a náš pohyb a hovory přes mobily. Americká NSA a další agentury jiných států určitě stále působí i u nás. Česká policie už bez odposlechů nedá ani ránu a podobní soudci schválí klidně i odposlech předsedy Ústavního soudu nebo samotného premiéra policejnímu čarodějovi 4. kategorie. O umístění odposlechů do ložnic a na toalety jako další příspěvek naší policie k zlepšení morálky české společnosti by mohl David Rath vyprávět,“ řekl redakci senátor Vladimír Dryml.

Poslankyně ANO a profesorka práva Helena Válková si myslí, že záleží na tom, jak jsou nastaveny podmínky a kontrola takových odposlechů. „Osobně jsem názoru, že proti organizovanému zločinu je třeba postupovat naprosto nekompromisně a bez odposlechů to nejde. Jiná věc jsou excesy do soukromí občanů v případech, kdy neexistuje důvodné podezření z páchání závažné trestné činnosti. Pak je třeba vyvodit kárnou, případně i trestní odpovědnost toho, kdo takto nezákonně postupoval. Nelze tedy generálně odposlechy odmítnout ani akceptovat,“ vysvětluje poslankyně.

„Tyto praktiky jsou fakt žumpa. Byl jsem ve Spojených státech a když nepočítáme Severní Koreu, tak je to nejvíce policejní stát na světě, žádná země svobody. O jejich úrovni vypovídá, že dokážou odposlouchávat své spojence a bombardovat civilisty. Pokud někdo hovořil o tom, že Sovětský svaz byl Říší zla, tak označit za Říši zla dnes můžeme Spojené státy americké,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

S Rathem souhlasí europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf: „Ano, je konec privátní sféry a bez autonomie privátního není demokracie možná.“ Senátor ODS Milan Pešák jen stručně uvedl, že s Rathem souhlasí.

Američané to po 11. září dělají dobře. Nezabývají se hysterickou obranou soukromí

Obráncem porušení soukromí občanů ve prospěch bezpečnosti je senátor za ČSSD Pavel Lebeda, který s Rathem nesouhlasí: „Američané po 11. září již pochopili, že je nutné vyměnit část soukromí za bezpečnost. Stát má povinnost dbát o bezpečí občanů, ale jestliže mu budeme omezovat možnosti včasného odhalení a prevence kriminality a terorismu, nahráváme právě takovým pachatelům. To byl důvod, proč Topolánkova ODS a zejména Ivan Langer redukovali možnosti použití odposlechů, zavedli náhubkový zákon a další kroky ztěžující odhalení trestné činnosti. Já nemám co skrývat a preferuji spíše bezpečnost než hysterickou obranu soukromí. Nezapomínejme, že islámští hrdlořezové i kriminálníci také disponují technickými komunikačními vymoženostmi a elektronikou.“

„Ano, v tomto pohledu s Rathem souhlasím. Osobně nesnáším Velkého bratra v jakékoli podobě. Považuji to za jednu z velkých hrozeb pro osobní svobodu včetně snadné možnosti zneužití,“ uvedl poslanec ODS Adolf Beznoska.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka, který je předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, je potřeba vyvažovat mezi oprávněným zájmem společnosti, pokud jde o postihování závažné kriminality a hrozbu terorismu, a individuální svobodou a právem na soukromí. „Odposlechy pana Ratha povolil soud a z toho, co z nich bylo zveřejněno, se zdá, že oprávněně. Pan Rath ze sebe dělá oběť, ačkoli je pravděpodobně spíše pachatelem,“ dodal Gazdík.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek s Rathem nesouhlasí: „Já takový pocit nemám.“

„Svobodu jsme ztratili už dávno. Na svobodu si jenom hrajeme. Stali jsme se otroky spotřební společnosti, bezduchými interprety mediálních blábolů a hlasateli a vykonavateli pitomostí z dílen politických ideologů. A to, že nás kde kdo k tomu ještě špicluje, už zase moc tu naši situaci nezhoršuje,“ míní senátor Miroslav Krejča.

Leviathan

„Pokud vím, Davida Ratha sledovali a odposlouchávali proto, že existovalo obrovské podezření na korupční praktiky. Srovnání s Orwellovým románem je nesmyslné,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Ano, částečně s ním souhlasím. Vidím podobenství v Leviathanu. Bezpečnost se bohužel platí svobodou,“ reagovala poslankyně ODS Jana Černochová.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba se domnívá, že Rathem zmiňované věci ohrožením svobody jsou. „Ale bylo by falešné si namlouvat, že tento trend lze zastavit. Spíše jde o to, aby byl v mezích práva využíván. Ne zneužíván, což v současnosti zní bohužel naivně. Zákon prý platí pro všechny. Prý! I kauza Rath dokládá, že pro někoho obzvláště. Pro vyvolené jak kdy. V tom vidím velký problém,“ dodává.

„Nevidím to tak černě. Je přirozené, že pan Rath je kritický k systému, který ho viní ze závažného trestného činu a který ho držel tak dlouho ve vazbě,“ myslí si poslanec ANO Martin Stropnický.

Poctivý a slušný člověk se prý nemá čeho bát...

„Já osobně již od roku 1960 jsem byl sledován StB a počítám se sledováním i dnes. Jaká je prevence? Chovat se poctivě a slušně za všech okolností a situací. Nenechat se zkorumpovat,“ míní poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

Rathova argumentace očividně nezapůsobila na europoslance ODS Hynka Fajmona: „Jsou to nesmyslné bláboly. Platí staré české pořekadlo, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až ucho utrhne. Myslím si, že u pana Ratha se už utrhlo a že je to jeho vlastní vina.“

„Odposlechy a monitorování elektronické pošty se rozvíjí s rozvojem sítí. Je to globální problém a není nad tím kontrola,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„To, co říká David Rath je nesmysl. Poctivý a slušný člověk se nemá čeho bát. A vrcholní politici mají pro potřeby zabezpečení komunikace velmi slušné nástroje,“ říká poslanec ANO Martin Kolovratník.

„Tyto věci byly, jsou a budou. Stejně tak je nesnáším a odsuzuji. A stejně tak mi nezbývá nic jiného, než s tím žít. Svoboda stejně jako demokracie a další mají své hranice i možnosti. Za nejhorší považuji to, že se to vše stává obětí politiky a zneužívá ve prospěch různých skupin i finančních trhů. A co z toho vyplývá. Uvědomit si to, nepopírat to a naučit se s tím žít,“ uvedl senátor za ODS Zdeněk Schwarz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…