Tito vás budou zastupovat. Přečtěte si, co už nám řekli

26.10.2013 20:58

Do Poslanecké sněmovny s novými stranami, ale i z kandidátek těch dosavadních, přichází řada pozoruhodných osobností. S některými z nich se v minulosti mohli seznámit i čtenáři ParlamentníchListů.cz. Například s Janou Lorencovou, známou investigativní novinářkou, která bude ve sněmovně hájit barvy hnutí ANO Andreje Babiše.

Tito vás budou zastupovat. Přečtěte si, co už nám řekli
Foto: archiv Jany Lorencové
Popisek: Novinářka Jana Lorencová

Jana Lorencová, známá investigativní novinářka, která uspěla na kandidátce hnutí ANO v Moravskoslezském kraji, hovořila s redaktory ParlamentníchListů.cz několikrát. Naposledy před několika týdny, když popisovala machinace při privatizaci Ostravsko-karvinských dolů.

„OKD byly `privatizovány` za zlomek jejich skutečné ceny. A ne dost na tom. Jako jakýsi bonus přihodil stát kupujícímu zadarmo nikdy nijak neoceněný majetek, jako jsou komerční prostory, jen na Ostravsku také nejméně dva tisíce drobných provozoven, několik tisíc hektarů pozemků, ale rovněž luxusní hotely a rekreační zařízení a několik tisíc bytů na Kladensku. Vše zahrnuto do celkové částky cca devět miliard jen tak, bez jakéhokoli ocenění. V exkluzivním `balíčku` za hubičku se ocitlo také 44.000 bytů v Havířově, Ostravě, Karviné a jinde,“ vyprávěla.  

„Já jsem byla odjakživa brána jako jakési enfant terrible, neposlušné dítko. Nenechala jsem si na toto sáhnout ani v době, kdy mne to stálo existenci, tedy po srpnových událostech v roce 1968,“ prozradila o sobě již dříve ParlamentnímListům.cz.

Tehdy také prozradila, proč má ambici jít do politiky. Hlavním důvodem je prý změna špatných zákonů. „Kvůli těmto zákonům nejen že neubývá zlodějů, darebáků a tunelářů, ale loupí ve velkém a mnohem sofistikovaněji, mnohdy doslova kryti zněním zákonů. Všichni víme, kolik zlodějů a tunelářů nebylo potrestáno vůbec a pokud byli někteří odsouzeni, zůstaly jim jejich majetky. Takže se po odpykání části trestu vrátili do svých rezidencí ke svým bazénům a ulehli na polštáře vycpané miliony z našich kapes,“ vyprávěla.

Dosavadní politická reprezentace toho podle ní nebyla schopna. „Ti, kteří tam byli a jsou, prokázali, že na to něco změnit prostě nemají. A nikdo mi to nevymluví. Ti noví, kteří přijdou, musí nutně vymýtit korupci ve všech podobách, jinak se nic nezmění,“ myslí si.

Babišův rázný policista ze severu

Hnutí ANO vysílá do sněmovny i Bronislava Schwarze, rázného policistu ze severočeského Mostu. Ten rovněž na serveru ParlamentníListy.cz zaujal ráznými názory, například na problematiku romské menšiny. „Problém Romů je jednoduchý: Prostě těch slušných je hrozně málo. Mají smůlu, pokud se chtějí začlenit a normálně žít,“ řekl nám. Apriorně se však proti žádné skupině nevyhraňuje. „Je mi jedno, jestli je člověk čtyřprocentní, hlavně ať je slušný a chová se podle zákona,“ uvedl.

Podpořil však například i vyšetřovací orgány, které v červnu vystoupily proti premiéru Nečasovi. „Pokud policie požádala o vydání premiéra v demisi, tak proti němu asi něco mají a asi něco udělal a je z něčeho podezřelý,“ hájil vyšetřovatele v červenci letošního roku. „Jak v poslední době pracuje policie, která s ním spolupracuje, tak je vidět, že se něco děje a že to bude k lepšímu,“ pochválil státního zástupce Ištvana.    

Zločiny na komunistech jsou dnes ospravedlňovány, rozčiloval se poslanec KSČM

Jiří Valenta, který postoupil do sněmovny z plzeňské kandidátky KSČM, na ParlamentníchListech.cz prezentoval své názory na vlastním profilu. Tam zaujal mimo jiné svým bojem proti heroické prezentaci protikomunistického odboje v České televizi. „Po zhlédnutí jedné ze sobotních reportáží jsem, zřejmě nejen já, opětovně nabyl dojmu, že vlastně každý zločin spáchaný před 'vítězným listopadem' na komunistech či jejich sympatizantech je v podstatě dopředu ospravedlněn,“ napsal.

Rozpoutal tím bouřlivou polemiku nad dokumentem „Mlynáři od Babic“, ale rovněž nad celkovou úrovní zpravodajství a dokumentaristiky v České televizi. „Dělat systematicky z vrahů či jejich pomocníků oběti, je již na mé chápání světa opravdu trochu moc,“ napsal mimo jiné.  

Kromě toho na profilu zaujal názorem, že zpravodajství předrevoluční Československé televize bylo objektivnější než současné zpravodajství.

Rovněž prezentuje články ostře kritizující polistopadový režim. „Země je zcela vypumpována efektivně propojenými jednotlivci pochybného ražení, přičemž její významné zdroje, s relevantními penězovody, jsou již dlouhodobě nasměrovány mimo území státu,“ stěžoval si.

Tady už se zbláznili úplně všichni

Pozoruhodné osobnosti lze najít i ve stranách, které již v Poslanecké sněmovně byly. Za ČSSD budou i v dalším období poslancovat Vítězslav Jandák a Jiří Koskuba, kteří vykonávali mandáty i v minulé sněmovně. Oba kandidovali na zadnějších pozicích kandidátky a oba dokázali všechny své kolegy „přeskákat“ pomocí preferenčních kroužků.

Jiří Koskuba, mimo politiku primář z nemocnice Na Bulovce, v minulém období společně se senátorem ODS Jaroslavem Kuberou týden co týden s nadhledem glosovali aktuální dění. „Třeba v Japonsku, jak jsem již před časem při prvním, byť marném, vyslovování nedůvěry vládě ve sněmovně zmínil, by to vyřešili zřejmě formou seppuku. Meditace, sepsání krátké básně a pak mečem do bříška. Jenže to je nám země až příliš vzdálená. Asi i proto slovo čest tam má ještě svůj význam,“ glosoval například červnový pád premiéra Petra Nečase.

Vítězslav Jandák byl zase několikrát adresátem rozhovorů. „Sakra už, nechme žabomyších válek a začněme něco dělat a mějme na paměti jediné - zdar a úspěch tohoto národa, a aby se tu lidem aspoň trošku lépe žilo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz v jednom z nich letos v létě, když politici kritizovali prezidenta Miloše Zemana za jmenování Rusnokovy vlády. „Jako kdyby ji (politiku) nedělali dospělí lidé, ale puberťáci,“ postěžoval si.

„Já si myslím, že tady se zbláznili už úplně všichni. Přívrženci pana Schwarzenberga si totiž musí uvědomit, že prohráli,“ uvedl k témuž tématu později. „Nechat je tam ještě chvíli, tak nám prodají nos mezi očima. Skutečně,“ vyjádřil se pak k odcházející Nečasově vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…