To je fakt nebezpečná sranda! děsí se ekonomka záměru komunistů

11.10.2013 6:55

Kdo by si nepřál větší důchody, podporu rodin s dětmi, výstavbu startovacích bytů, mateřských škol, vyšší mzdy učitelů a další vymoženosti? Ale kde na to vzít? Podle sociálních demokratů a komunistů to zaplatí úspěšné firmy a úspěšní lidé. Jestli příští čtyři roky povládne levice, mohou se lidé s vyššími příjmy a některé firmy „těšit“ od roku 2015 na zvýšení daní, které budou potřeba na splnění všech těchto slibů.

To je fakt nebezpečná sranda! děsí se ekonomka záměru komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Sociální demokraté si od vyššího výběru daní slibují pár desítek miliard, komunisté počítají s příjmem do státní pokladny až padesáti miliard korun. Ale ekonomové jsou k plánovaným krokům skeptičtí: do státní pokladny nepřiteče téměř nic, naopak spíš ubyde. Co však může díky těmto plánům přibýt, to je podle odborníků armáda nezaměstnaných.

Sociální demokraté slevili v progresivním zdanění

I když sociální demokraté ještě v březnu na sjezdu ČSSD v Ostravě ohlásili plán zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob s horní sazbou 38 procent proti současným 15 procentům, nakonec o osm procentních bodů slevili. „Naší vlajkovou lodí je nepochybně daň z příjmů fyzických osob,“ prohlásil stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. „Já bych chtěl tady potvrdit bez jakýchkoli pochybností, my prostě zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy,“ upřesnil. Ve volebním programu nakonec sociální demokraté uvádějí, že daň z příjmu fyzických osob nastaví jako progresivní se dvěma sazbami ve výši 15 procent a 27,5 procenta ze stávající superhrubé mzdy, což odpovídá 20 procentům do sta tisíc korun a 30 procenty nad sto tisíc korun z hrubé mzdy.

Podle expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Paroubka jde jen o úlety

Šéf LEV 21 Jiří Paroubek, který před volbami v roce 2010 ještě jako předseda ČSSD navrhoval zdanit třiceti procenty už příjmy nad 40 tisíc korun, sociální demokracii nechápe. „Snížení daně z příjmu fyzických osob o osm procent si vysvětluji stejně, jako si vysvětluji zavedení další retailové státní banky. To jsou úlety,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Jeho strana také počítá s progresivním zdaněním u vyšších příjmů fyzických osob, ale přesné sazby ještě prý nemají určené. Rozhodně však na rozdíl od sociální demokracie, jejíž stínový ministr financí označil živnostníky za parazity a hodlal jim přitáhnout otěže, by nezvyšoval výdajové paušály.

Nic pozitivního to nepřinese, příjem z toho bude nula

A co si myslí o progresivním zdanění mezd ekonomové? „Když to řeknu tak, jak mi to slina přináší na jazyk, tak je to úplná kravina,“ odmítá nápad sociálních demokratů ředitelka společnosti NEXT Finance Markéta Šichtařová. A uvádí ParlamentnímListům.cz velmi pádný důvod. „Protože ti majetní lidé, kteří mají hodně vysoké příjmy, většinou mají také možnosti s příjmy nějak hýbat, třeba si je nechat vyplatit v naturáliích, v podobě služebního auta nebo nějakých členských podílů, nebo mohou příjmy nechat napsat na nějakého příbuzného,“ argumentuje, že těch možností je nespočet. Nízkopříjmoví lidé tyhle možnosti většinou nemají, ale čím je příjem vyšší, tím se otvírá více možností, jak příjem „schovat“. Pak do vyššího zdanění spadne strašně málo lidí. „A rozpočtu to nic nepřinese, jen to pokroutí vztahy v ekonomice, lidi s vysokými příjmy budou nuceni k nějakým daňovým optimalizacím, aby neplatili vyšší daně. A současně tyto kroky vedou k rozeštvávání obyvatel mezi sebou. „Nic pozitivního to nepřináší, příjem z toho bude nula,“ shrnuje ekonomka všechna negativa návrhu.

To je politický akt solidarity, říká místopředseda KSČM

Komunisté jdou v progresivním zdanění příjmu fyzických osob ještě dál než sociální demokraté. „My máme tři pásma, protože milionářská daň by sama o sobě nevynesla velké peníze do státního rozpočtu. To je spíš politický akt solidarity, který se ale samozřejmě těm milionářům nemusí líbit,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš. Komunisté chtějí zdaňovat příjmy nad sto tisíc korun u fyzických osob dvaatřiceti procenty z hrubé mzdy.

Komunisté chtějí zdanit víc i příjmy nad 50 000 korun

Ale to není všechno, více státu by měli podle komunistů odvádět i lidé s polovičními příjmy. „Protože potřebujeme zajistit vyšší výnosy, máme i prostřední sazbu – 25procentní u fyzických osob s příjmy nad 50 000 korun,“ řekl Dolejš. A vysvětlil, že od zdanění padesátitisícových příjmů si slibují mnohem větší proud peněz do státní pokladny. „Lidí, kteří mají mzdu kolem padesáti tisíc korun, je víc než těch, kteří mají nad sto tisíc korun,“ konstatoval Dolejš. Příjem do 50 000 korun by podle něj byl zdaňován nejnižší sazbou, ale co by tuto hraniční mez převyšovalo, zdaňovalo by se už 25procentní sazbou. Podle místopředsedy by celkový výnos záležel na vývoji ekonomiky, ale z progresivního zdanění u obou vyšších sazeb by to prý mohlo být deset až patnáct miliard korun.

V budoucnu může být i pět pásem u zdanění příjmů fyzických osob

Ale i komunisté u zdanění vysokých příjmů poněkud slevili. V době, kdy sněmovna schvalovala daňový balíček Nečasovy vlády, podával Jiří Dolejš pozměňovací návrh, aby příjem nad milion korun ročně u fyzických osob byl zdaňován 40 procenty. Proč šli teď o tolik procent dolů? „Ono se to v čase vyvíjelo, musíme přihlédnout k faktu, že teprve vycházíme z recese. U sazeb fyzických osob chceme postupně zavést pět pásem, to páté pásmo by se mohlo pohybovat kolem čtyřicítky. Ale bude záležet na tom, jak se bude ekonomice dařit. Kdybychom to napálili hned od roku 2015, tak se obávám, že by to bylo neadekvátní,“ vysvětlil místopředseda KSČM.

Ekonomka Šichtařová varuje před experimenty, které zamrazí spotřebu

Tento nápad bere ekonomka Šichtařová jen jako předvolební heslo. „Předpokládám, že tohle se komunistům nepodaří prosadit, i kdyby se dostali do vlády s ČSSD. Ale kdyby se to hypoteticky podařilo realizovat, tak je to průšvih, protože by to dopadlo na střední třídu, a to by mohlo rozpočty jejich rodin značně napnout,“ děsí se ředitelka NEXT Finance. I když připouští, že nízkopříjmoví lidé by nechápali, proč by někoho s šedesáti tisíci mohlo vyšší zdanění ohrozit. „Ale lidé s příjmy kolem minimální mzdy si neuvědomují, že ti středně příjmové skupiny mají ke svým příjmům také adekvátní závazky,“ vysvětlila. Například v podobě hypotéky, leasingu, nebo školného za dětí na soukromých školách. „Když se změní pravidla hry, nebudou najednou schopni platit hypotéku. To by vedlo k tomu, že by tito lidé přestali utrácet, nemohli by splácet úvěry, vznikla by hypotéční krize a ekonomika by se totálně zavřela, protože by střední třída zamrazila spotřebu stejně jako na počátku roku 2013 nebo 2012, kdy došlo ke zvýšení DPH a kdy to ekonomiku stáhlo do recese,“ varuje před takovými experimenty, protože to je prý „už fakt nebezpečná sranda“.

ČSSD má spadeno na energetický, telekomunikační a finanční sektor

Sociální demokraté i komunisté se shodují také v úmyslu zvýšit daň z příjmů právnických osob o jeden až dva body a zavést ještě jednu – vyšší sazbu daně. ČSSD počítá s druhou sazbou ve výši 25 až 30 procent pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru. Ekonomové však namítají, že není jasné, proč by měly mít banky nebo telekomunikace jiné podmínky než velké firmy ze strojírenství nebo automobilového průmyslu. Ekonomka Šichtařová navrhuje podívat se na zkušenost z Maďarska. „Premiér Viktor Orbán tam tohle udělal. Vedlo to k tomu, že výtěžek pro rozpočet nebyl žádný, firmy se začaly rozdělovat a začaly odcházet ze země, minimalizovaly v Maďarsku své aktivity. Během dvou let nebyl v Maďarsku nikdo, kdo by tam platil daně, ekonomika na tom začala být bídně, země začala jednat s MMF o půjčce, protože byla skoro před bankrotem,“ poukázala, jak podobná opatření končí.

Každá firma se ziskem nad 10 milionů má odvádět víc, míní komunisté

Komunisté chtějí získat také větší výnos z korporátních daní. „V našem programu je druhá sazba daně podobná jako u sociálních demokratů – 25 procent, ale jdeme na vyšší výnos. Sociální demokracie to má dané sektorově, jen na vybrané obory. My chceme zdanit vyšší sazbou firmy podle velikosti, od deseti milionů korun zisku,“ vysvětlil místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Připouští, že hranici komunisté nastavili poměrně nízko. „Asi by byla snaha ji zvýšit, asi by probíhala o výši hranice debata. Ale pokud by se to prosadilo, výnos by byl větší, protože by se vyšší sazba týkala většího počtu firem,“ zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz návrh komunistů Dolejš. Do státní pokladny by mohlo přitéci díky tomu dvacet miliard korun i více. Pětadvacetiprocentní sazbu navíc považuje za konkurenceschopnou vůči ostatním zemím.

Kdyby ekonomika šlapala, mohl by stát získat přes 50 miliard korun navíc

Spolu s progresivním zdaněním příjmů fyzických osob i zvýšením daní firem by mohlo přibýt do státní pokladny podle Jiřího Dolejše téměř 50 miliard korun. Zbytek do této částky by mělo zajistit zachované zdanění dividend, případně progrese u majetkových daní. „V první fázi, kdy se ekonomika rozjíždí, by mohl být dodatečný výnos 50 miliard korun, a kdyby ekonomika šlapala, mohlo by to být i víc. Z většího daňového základu by byly i větší výnosy,“ upozornil komunistický expert.

Není nic jednoduššího než se vyššímu zdanění vyhnout

Vyšší zdanění větších firem nepovažuje ekonomka Markéta Šichtařová za smysluplné. „Není nic jednoduššího než tohle obejít. Tak se prostě firmy rozdělí na dvě, místo jedné budou dvě menší firmy,“ konstatuje. To jsou podle ní přesně ty daně, kterým se dá snadno vyhnout. „Velká firma navíc může jednoduše odejít. Když zdaníme Škodovku, protože má velké zisky, povede to k tomu, že si začne okamžitě budovat výrobní závod na Ukrajině, do pěti let ho dokončí, do pěti let všechny aktivity v České republice skončí a převede je na Ukrajinu. Nebudeme mít nejen příjmy do rozpočtu z této dodatečné daně, ale nebudeme mít ani daně z příjmu právnických osob, která tu do té doby Škodovka platila, a navíc tu budeme mít armádu nezaměstnaných,“ varuje před podobnými kroky ekonomka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…