To je fakt síla, všichni jsou ze Zemana na větvi. I pravičáci

08.03.2013 18:05

ANKETA ParlamentníListy.cz oslovily politiky, jak se jim líbil inaugurační projev nového prezidenta republiky Miloše Zemana.

To je fakt síla, všichni jsou ze Zemana na větvi. I pravičáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Drtivé většině politiků se jeho projev velmi líbil a považují ho za státnický a vstřícný, včetně politiků ODS. Řada z nich silně zaznamenala Zemanovu kritiku negativní role médií a jejich manipulaci a vymývání mozků. Někteří politici zkritizovali Zemanovo vyzdvihnutí opoziční smlouvy jako dohody na elementární stabilitě země. Nejvíce kritičtí jsou poslanci TOP 09.

„Myslím, že Miloš Zeman obsahem svého projevu nepřekvapil a nenechal nikoho na pochybách, že není šedou myší české politiky,“ reagoval první místopředseda ČSSD, jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek.

Podle místopředsedkyně KSČM a místopředsedkyně poslaneckého klubu strany Miroslavy Vostré šlo o státnický projev, který měl přispět k určitému zklidnění ve společnosti po vyhrocené prezidentské kampani.

  • Celý projev prezidenta republiky Miloše Zemana ZDE

Snad to splní

„Byl to dobrý projev. Jen jestli Miloš Zeman vše splní. Také jasně řekl, že bude aktivní prezident, ale mám dojem, že bude i aktivistický se svojí dávkou populismu,“ míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Projev pronášený zpaměti mě určitě zaujal a líbil se mi. Myslím, že pod vše, co pan prezident řekl, se mohu podepsat,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Myslím, že Miloš Zeman nezklamal. Nezapomněl na nikoho. Jeho bonmoty i hodnocení médií se daly předpokládat a mě svým projevem nezklamal. Chtěl bych mu jen popřát, ať se jeho tři pilíře a předsevzetí podaří naplnit,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Projev Miloše Zemana nebyl ničím překvapující, až snad na to, s jakou vervou se obul do novinářů, které v podstatě hodil do jednoho pytle s kmotry a neonacisty. V tomto případě pan prezident poněkud popřel, že chce být prezidentem pro všechny,“ míní první místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

Majetková přiznání pro obyčejné lidi ne

„Na novém projevu prezidenta Miloše Zemana oceňuji obsah i formu jak byl přednesen, byť na některé věci z ideové podstaty mám odlišný názor. Oceňuji, že projev nebyl pouhým formálním aktem, ale měl velmi silný obsah a také oceňuji, že byl Milošem Zemanem přednesen spatra,“ chválí pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

Co se týče jeho obsahu, určitě podle svých slov souhlasí v tom, že je potřeba zásadním způsobem bojovat s korupcí a různými mafiemi napojenými na veřejný sektor. „Asi se však budeme lišit ve způsobu, jak tomuto nešvaru čelit. Zatímco já, podobně jako odcházející prezident Václav Klaus, jsem přesvědčen, že je to především malý stát a snižování byrokratické zátěže a zmenšování přerozdělení, které snižují prostor pro korupci,“ uvádí pražský poslanec.

„Miloš Zeman ve svém projevu zmínil jako jedno z hlavních témat majetková přiznání. Sám za sebe říkám, že majetková přiznání mají svůj význam a podporuji je v případě všech osob, které nakládají s veřejnými prostředky. Tedy pokládám jejich zavedení za mimořádně správné u politiků na všech úrovních, vysokých státních úředníků, jako jsou náměstci ministrů, ředitelé odborů na různých úrovních. Tam by to bylo velmi správné řešení, protože současný zákon o střetu zájmů postihuje pouze změny majetku, nikoli počáteční a konečný stav,“ popisuje Šťastný.

Naproti tomu jako pravicový politik se prý nemůže smířit s majetkovými přiznáními pro každého jednotlivého občana, protože je pokládá za zatěžující a zbytečné. „A v tomto ohledu jsem přesvědčený, že pro zmenšení korupce zbytečná jsou. Zločinci, podvodníci a korupčníci si určitě najdou cestu, jak si svůj majetek legalizovat. Pouze by došlo k postižení poctivých lidí,“ míní v komentáři pro server ParlamentníListy.cz.

„Co se týká ostatních částí projevu, vesměs s Milošem Zemanem souhlasím. Pořádně mě zaujala pasáž o médiích, protože skutečně paušalizování řady médií, jakýsi pohyb po povrchu, nedosahování do hloubky, pouze hledání jednoduché populární zkratky typické pro česká média a v tomto ohledu jsem rád, že Miloš Zeman na tuto věc jako nově zvolený prezident upozornil a věřím, že to v českých médiích může přinést minimálně přemýšlení nebo i změnu,“ věří Boris Šťastný.

Výborný řečník

Miloš Zeman zůstal podle místopředsedy ČSSD a místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka věrný své zásadě, že v politice je třeba začít stanovením nepřítele. „Už ve svém prvním projevu si nepřítele označil. S tou trojicí, jak ji vyjmenoval, bych asi úplně nesouhlasil. Souhlasím s ním v tom, že velkým nebezpečím pro tuto zemi jsou ekonomické mafie. Nemyslím, že klíčovým problémem jsou neonacisté. Nechci tím zpochybňovat nebezpečnost toho hnutí, ale připadá mi, že to v České republice není klíčový problém,“ míní Zaorálek.

„Připadá mi, že takto můžeme kritizovat každou nedokonalou oblast našeho života. Pokud by ovšem pomohl ve věci řešení problému s ekonomickými mafiemi, může to být jenom dobré,“ doplnil místopředseda Poslanecké sněmovny.

Podle poslance VV Radka Johna je boj proti ostrůvkům negativní deviace - mafiím vysávajícím ČR - přesně to, co je potřeba. "A bylo zajímavé sledovat obličeje představitelů stran ovládaných mafiemi při tom projevu. Vítám i zdůraznění zákona o přiznání k majetku, přinášejícího i možnost jeho zabavení, pokud byl získán nelegálními prostředky. Přesně tento zákon navrhly Věci veřejné. Zatím narazil na tuhý odpor ODS a TOP 09. Podpora prezidenta pro tento nápad by snad mohla pomoci," myslí si John.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát má z projevu smíšené pocity. Začátek byl prý dobrý, ale na inaugurační projev útok na média podle něho nepatří: „Osobně bych ani nedoporučoval opoziční smlouvu jako řešení. Vlastní model mně nevadí, ale realizace v českých podmínkách byla hrozná. Hodně mi vadí majetková přiznání občanů. Měli by je dělat pouze politici a úředníci. Ale i tak to nic neřeší. To je jen velká iluze. A větším problémem společnosti jsou spíše komunisté než bojůvky krajní pravice.“

Předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek ocenil projev jako výtečné literární dílo: „Řečnické umění v posledních letech poněkud upadá. Ve sněmovně lze skvělé či výborné řečníky napočítat ani ne na prstech jedné ruky. Lidé, kteří přišli na inauguraci a hledali pouze řečníka a podívanou, určitě nebyli zklamáni.“

Zeman není Klaus

„Bylo to oživení politické scény a ukazuje se, že Miloš Zeman opravdu není Václav Klaus a po těch jeho deseti letech půjde o výrazný posun. Účastníci, kteří Zemana moc nemusí, tam ocenili definici tří témat, kterým se chce věnovat a která jsou klíčová a důležitá a mohou ve společnosti vyvolávat blbou náladu a mohou být zároveň nebezpečná pro demokracii,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Podle senátora a vicehejtmana Stanislava Juránka z KDU-ČSL šlo o státnický projev výborného řečníka. „Jenom nesouhlasím s jeho hodnocením opoziční smlouvy. Určitě nešlo o pakt stability,“ dodal Juránek.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava míní, že projev řadu přítomných překvapil. „Byl to projev hodný Zemana, včetně napomenutí novinářů. Přál bych si vidět, jak se tvářil Nečas. Projev dává naději, že bude dobrým prezidentem,“ dodal senátor.

Jen pár horních zemanovců

Hodně kritický je jako jeden z mála polanec Michal Doktor, který sdělil i další zajímavé věci. "Jsem z jeho projevu, řekněme, rozčarovaný. Ne, že by mě nějak zásadně zaskočil, byl to prostě ´zemanovský´ projev, avšak ne prezidentský. Už několik prvních minut jeho úřadování nabídlo kontrast i rozpor mezi slovy a činy. Zeman chce být prezidentem dolních deseti milionů, ale ´své´ zemanovce nechal chránit Policií ČR a Hradní stráží oddělené od lidí jiného druhu červenou šňůrou. Ta policie zde vykázala vojenské přidělence cizích zemí, mě a další," zlobí se poslanec.

"Souhlasím s ostnem na hloupost ovlivňující nálady ve společnosti, ale útok na novináře je rovněž dokladem jistého limitu. Hlupáků je mezi politiky zhruba stejně jako mezi novináři," dodal Doktor.

Zkorumpovaná média jako jedno z největších zel

První vystoupení našeho nového prezidenta se líbilo i občanskodemokratickému poslanci Aleši Rádlovi. „Myslím, že Miloš Zeman bude dobrý prezident. Na jeho nástupním projevu si zejména cením, že byl schopen a ochoten pojmenovat zkorumpovaná média jako jedno z největších zel naší současné společenské reality,“ oceňuje poslanec.

„Málokdo byl až doposud ochoten například tak jasně říci, že podstatná část onoho kritizovaného kmotrovsko-mafiánského vlivu na politiku se realizuje právě přes neuvěřitelnou ochotu médií k vlastní korupci ze strany těch kmotrovských mafií,“ uvádí dále Rádl.

Ten však míní, že právě díky této kritice nebude mít Zeman život jednoduchý. „Budiž panu prezidentovi čest za to, že je ochoten vzít na sebe to břímě spojené s tím, že na toto zhoubné a již dlouhodobé spojení bude veřejně a celou svoji autoritou poukazovat. To mu totiž oni samozvaní manipulátoři s veřejným míněním určitě nedarují. O to větší podporu si však náš nový prezident zaslouží,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Aleš Rádl.

Ta oposmlouva...

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je odkaz na opoziční smlouvu v projevu sporný. „Role ODS jako pilíře stability je dnes nereálná. Kvituji vymezení vůči kmotrům a neonacistům i hold obyčejným lidem práce. U médií by chtělo víc rozlišovat,“ míní poslanec.

„Jsem nadšen. Zmínka o kmotrech nikoho nezajímá, ale o novinářích, to je jiná!“ uvádí poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

„Velmi kultivovaný a hodně naznačující projev,“ uvedl senátor SPOZ Vladimír Dryml.

„Začnu citací mojí manželky, se kterou jsem 50 let a vážím si jí: zatím nejlepší projev, co jsem slyšela! Nyní můj stručný názor. Bylo to moudré, jasné, pro někoho tvrdé, ale pravdivé. Byl smířlivý k oponentům, určitě si je získal. Také jsem volil někoho jiného, tedy ‚Karla‘. Určitě velké cíle, což je dobře. Když se mu podaří jenom třetina, bude to strašně moc!“ řekl redakci poslanec VV Jiří Štětina.

Ten mu podle svých slov bude v každém případě nápomocen a váží si ho. „Musí se však více starat o své zdraví! Přeji mu jenom to nejlepší,“ dodal Štětina.

"Projev nového prezidenta hodnotím velmi dobře. Tleskala bych mu i doma u televize," říká poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová.

Dovedu i pochopit, že se Kalouskovi nelíbil

„Důležitější než projev je, co bude následovat,“ říká poslanec TOP 09 Jaroslav Eček.

„Podle mě to byl velmi dobrý prezidentský projev. Dovedu i pochopit, že se ministrovi Kalouskovi nelíbil,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Projev obsahoval, co měl. Poselství celému národu, o pokoře a respektu k úřadu a lidu této země, o nutnosti nadhledu na politiku a podanou ruku ke konstruktivnímu dialogu s každým, kdo chce rozvíjet tuto zemi. Závěr projevu byl impozantní, podtrhující předcházející slova,“ je přesvědčen poslanec za ČSSD Miroslav Svoboda. „Neměl chybu,“ říká senátor ČSSD Karel Korytář. „Jednoznačně výborné!“ reagoval prezidentův jmenovec, senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Jedno je jisté. Pan prezident je velmi silná osobnost,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Tak akorát populistický, vtipný

Podle poslance ODS a pražského exprimátora Pavla Béma byl Zemanův projev znamenitý. „Autentický, pravdivý, tak akorát populistický, vtipný. Co bychom mohli a měli v této chvíli chtít od Miloše Zemana více?“ ptá se řečnicky Bém.

Senátor KSČM Václav Homolka projev hodnotí jako oslovení všech občanů k uklidnění celé společnosti a jako výzvu ke spolupráci do budoucna. "S jeho jasným pojmenováním problémů souhlasím a jako prioritu vidím majetková přiznání s možností odebrání nakradeného. Projev byl racionální a morálně na vysoké úrovni. Věřím, že je schopen slova naplnit činy," řekl Homolka.

Podle senátora ČSSD Radka Sušila byl projev státnický, smířlivý, vstřícný, moudrý a pravdivý. „Jsem spokojen s novým Panem prezidentem,“ pochvaloval si senátor.

Dle názoru poslance TOP 09 Jiřího Skalického byl projev typický pro Miloše Zemana. „Místy státnický a smířlivý. Místy klasicky zemanovský. Chtěl bych věřit, že bude v budoucnu převažovat státnický nadhled,“ řekl Skalický.

Podle senátora ČSSD Josefa Regece byl projev výstižný a bylo vidět, že ho pronesl vyzrálý státník. „Doufejme, že dodrží, co slíbil,“ dodal senátor. Poslankyně KSČM Kateřina Konečná vnímá pojem prezidenta velmi pozitivně.

„Projev byl brilantní. Stanovil si těžko splnitelný úkol. Rád mu budu pomáhat,“ uvedl s úsměvem senátor ODS Petr Bratský. Podobně reagoval i jeho stranický kolega, poslanec Jan Vidím: „Ano, líbil, velmi.“ A líbil se velmi i poslanci ODS Davidu Vodrážkovi.

V podstatě navázal na politiku Václava Klause

Poslanci Josefu Dobešovi se projev líbil: „Měl silný sjednocující rys, ale nebyl podbízivý. Byl osobitý.

Podle senátora a středočeského hejtmana z ČSSD Josefa Řiháka atmosféra akce složení prezidentského slibu byla krásná a důstojná jako vždy: „Vladislavský sál, původní historické prapory a tóny české státní hymny vám ani nedovolí jiný pocit zažít. Co se týče prvního prezidentského projevu, musím říci, že mě potěšil. Měl jsem tu čest slyšet poslední dva prezidentské projevy a žádný z nich nebyl tak působivý, lidský a konkrétní jako ten Miloše Zemana. Líbilo se mi i to, že Miloš Zeman poděkoval nejen svým voličům, ale také voličům svého konkurenta.

„Musím uznat, že mě projev oslovil a v bodech, které jsou prezidentovým cílem, se shoduji,“ řekl poslanec Jan Smutný z TOP 09. „Projev hodnotím jako mimořádně dobrý,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Jaroslav Martinů. "Byl to zajímavý projev. Celkově hodnotím pozitivně," uvedla poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Reakce poslankyně KSČM Marie Nedvědové patří k nekritičtějším: „V podstatě navázal na politiku Václava Klause. Hodně slibů, nic konkrétního.“

Jiný než Havel a Klaus

To její stranický kolega, poslanec Jan Klán, hodnotí projev velmi kladně: „Ve všech bodech s ním souhlasím. Zajímavé bylo, že pan prezident mluvil věcně a jak to vnímají lidé, což velice oceňuji.“ Podle poslankyně ČSSD Hany Orgoníkové byl projev nového prezidenta zcela jiný než jeho dvou předchůdců. „Byl neotřelý. Líbil se mi,“ dodala.

"Oceňuji, že projev nečetl. Ale jsou to jen slova. Důležitější budou činy," míní poslanec Milan Šťovíček.

„Miloš Zeman má svou zcela konkrétní politickou zkušenost a cíl. Má i své konkrétní zkušenosti. Určitě se bude snažit být nejen politickým prostředníkem, ale znovu realizátorem svých představ,“ napsal redakci poslanec za KSČM Stanislav Grospič a doplnil, že prostor rétoriky pomohl nové hlavě státu vymezit Václav Klaus a česká pravicová politická scéna.

Poslanec za ČSSD Jiří Koskuba míní, že projev není třeba dlouze komentovat. „Miloš Zeman: z hlavy, stručně, jasně, reálně. Mnozí straničtí předáci se mohou poučit. Potlesk v sále byl proto i můj,“ uvedl politik a primář. „Až na výroky o médiích standardní projev,“ myslí si europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Neusnul jsem

„Neusnul jsem. Uvidíme, zda to, co říkal, bude i ve skutečnosti,“ reagoval stručně poslanec ČSSD Ladislav Šincl. Podle poslance KSČM Josefa Šenfelda byl projev příliš ostrý a otevřený. „Uvidíme, jak se prezidentovi podaří naplnit své cíle a k tomu má mou podporu,“ dodal Šenfeld.

„Projev byl velmi zdařilý, dobře strukturovaný a všem jasný,“ míní senátorka Severočechů.cz Alena Dernerová. „Byla jsem velice zaskočena úrovní předneseného projevu,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Byl to klasický Miloš Zeman, jak jej všichni známe. Je dobře, že je to prezident předvídatelný. Míra jeho útoku na média mě překvapila a ještě více, že tomu zatleskala většina poslanců a senátorů,“ řekl redakci europoslanec Hynek Fajmon.

„Projev byl zemanovský. Vítám předsevzetí k nadstranickosti a komunikaci se všemi, za silnou kávu pokládám paralelu mezi mafiány a novináři,“ uvedla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

"Oceňuji, že pan prezident zmínil jako jeden ze svých cílů prosazení zákona o prokázání majetku. To je také dlouhodobá priorita sociální demokracie. A líbilo se mi prezidentovo vyjádření, že se ve své funkci nehodlá stavět do role ´soudce´," pochvaluje si poslanec ČSSD Pavel Holík.

Zajímavý a inovativní

„Myslím, že projev byl zajímavý a inovativní,“ reagoval poslanec ODS Miroslav Jeník. Poslankyni ČSSD Vlastě Bohdalové se projev líbil velmi. „Kéž by se jeho slova proměnila v činy,“ dodala.

„Projev prezidenta Miloše Zemana byl velice dobrý, důstojný, vyvážený a v určitých pasážích tradičně zemanovský. V projevu byl cítit i pozitivní nádech, vůle podílet se v diskusích s představiteli naší politické scény. Mě osobně zaujal a nijak neurazil,“ zhodnotil poslanec ODS Jan Florián.

Podle senátora ČSSD Jaroslava Sykáčka Miloš Zeman opět dokázal, že je skvělý rétor a nikoho na tom nenechal na pochybách.

Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové byl Zemanův projev určitě zajímavý a strukturovaný. „V podstatě lepší, než jsem očekávala. Chci věřit, že i výkon funkce prezidenta bude ku prospěchu země,“ dodala.

„Projev byl vyvážený, státnický a po zásluze sklidil potlesk ve stoje,“ říká senátor ČSSD Marcel Chládek.

„Kromě některých jeho zbytečně populistických pasáží hodnotím projev pozitivně včetně jeho přednesu spatra,“ řekl poslanec ODS Pavel Svoboda. Poslance ČSSD Ladislava Velebného nepřekvapil: „Ukázal, že je v dobré kondici a bude to dobrý prezident.“

Opoziční smlouva

Nezávislý senátor Tomio Okamura projev celkově hodnotí jako dobrý. „Polemizoval bych ale ohledně pasáže s opoziční smlouvou, jelikož během té doby došlo k velkému rozkrádání naší země. Kmotři přisátí do té doby k levici či pravici se dali dohromady a politicko-ekonomická mafie získala větší moc. Důsledky pociťujeme dodnes,“ uvedl Okamura pro ParlamentníListy.cz.

Sociálnědemokratická senátorka Dagmar Zvěřinová projev vidí jako dobrý a srozumitelný. „Byl to jeho projev. Úkol, který si vytyčil, je nelehký a bude stát mnoho sil. Je to vlastně i úkol nás všech. Jsem i dojatá. Bylo zde na nádvoří i mnoho občanů ze Žďáru nad Sázavou, kde jsem starostkou. My z Vysočiny svému prezidentovi rozumíme,“ dodala senátorka Zvěřinová.

Podle poslankyně STAN Ludmily Bubeníkové byl projev typickým projevem Miloše Zemana. „Jiný se snad ani nedal očekávat,“ dodala.

Pro místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou z ČSSD byl inaugurační projev prezidenta Zemana po projevech jeho předchůdce úlevou. „Vnímala jsem ho jako lidský a upřímný. Pokud ho bereme jako program, pak si lze jen přát, aby ho nový prezident plnil. Chyběla mi trochu zmínka k zahraniční politice, která je výsostnou agendou prezidenta,“ sdělila místopředsedkyně Senátu.

„Podle mého názoru pan prezident hovořil zcela otevřeně, se znalostí poměrů u nás. Přála bych nám všem, aby se jeho představy naplnily,“ říká poslankyně KSČM Milada Halíková.

„Priority pana prezidenta v jeho dnešním projevu bych bez sebemenšího zaváhání podepsala,“ říká senátorka ČSSD Eva Richtrová. "Hodnotit mi nepřísluší, ale projev se mi líbil," reagoval podobně senátor ČSSD Jiří Bis.

Potlesk za kritiku novinářů

Podle komunistického poslance Pavla Hojdy byl projev dobrý. Útok na novináře se tam prý moc nehodil, i když byl pravdivý. Podle senátora ČSSD Miloše Malého byl Zemanův projev pěkný a dobře vyvážený. „Byl brilantní a určen národu, nikoli elitám a horním vrstvám,“ míní senátor Jan Veleba.

Poslanci ČSSD Miroslavu Váňovi se projev velmi líbil: „Byl věcný, vyvážený a zdravě kritický. Miloš Zeman bude prezidentem všech občanů. Z projevu je patrné, že bude aktivním prezidentem.“

„Pozitivní emoce, mimořádně slavnostní atmosféra. Věřím, že prezident Zeman bude prezidentem všech občanů,“ uvedla senátorka ČSSD Hana Doupovcová.

Komunistický poslanec Miroslav Opálka projev nového prezidenta vidí jako ucelený, odvážný a pro širokou veřejnost srozumitelný. „Asi v nejvíce ožehavém místě, kdy hodnotil některé novináře, získal širokou podporu přítomných jejich spontánním potleskem,“ dodal Opálka.

„Vstřícný, vyvážený, moudrý. S přiměřenou dávkou humoru,“ říká ParlamentnímListům.cz o projevu senátor ČSSD Miroslav Antl.

Nabídl spolupráci namísto konfrontace

„Oceňuji především, že v projevu nabídl spolupráci namísto konfrontace,“ reagoval poslanec ODS David Šeich.

Sociálnědemokratický poslanec Adam Rykala velmi oceňuje, že prezident Zeman svůj projev nečetl. „Hovoří srozumitelně a věřím, že se mu podaří přispět k rozvoji České republiky. Jako poslanec jsem připraven s kolegy pomoci prosadit například majetková přiznání,“ slíbil poslanec.

„Bylo na panu prezidentovi vidět, že je dojatý. Přeji mu, aby nás občany nezklamal, a aby byl v prezidentské roli úspěšný,“ dodává Rykala.

Poslanec ČSSD Antonín Seďa si myslí, že projev byl velmi dobrý a aktuální. „Musím se přiznat, že jeho obsah pro mě nebyl překvapující,“ dodal poslanec.

„Byl to velmi dobrý projev, hodný prezidenta,“ míní senátor ČSSD Martin Tesařík.

Poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská, senátor ČSSD Jan Látka, poslanec ČSSD Stanislav Huml, poslanec ODS Jan Čechlovský, europoslanec ČSSD Richard Falbr, senátor ČSSD Jiří Lajtoch a poslanec ČSSD Pavel Antonín uvedli stručně, že se jim projev líbil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…