To jsou ale plky, setřel Schwarzenberg šéfa ODS za útok na Kalouska

05.09.2013 12:46

ANKETA Úřadující předseda ODS Martin Kuba v rozhovoru pro Týden uvedl, že hlavní chybou, která ODS fatálně zničila, bylo, že prostřednictvím Petra Nečase ustupovala tehdejšímu ministru financí a prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a levicovým návrhům TOP 09, jako jsou zvyšování daní či boj proti živnostníkům. Předseda TOP 09 to ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz označil za předvolební plky.

To jsou ale plky, setřel Schwarzenberg šéfa ODS za útok na Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

„Mám pocit, že za minulých vedení jsme neměli odvahu realizovat naše ekonomické koncepty. Pro mě to byla fatální selhání ve vládě TOP 09, kdy jsme uhnuli ze standardních principů pravicové strany. Byly to koncepty Miroslava Kalouska a s pravicovostí příliš společného neměly. Zájem udržet vládu byl větší než ochota dělat čistou pravicovou politiku. Proto už ODS nemůže jít do koalic, kde nebude schopna garantovat splnění svých slibů,“ řekl Kuba v rozhovoru.

Kdyby ministři ODS šetřili, nemusely se zvyšovat daně

ParlamentníListy.cz oslovily předáky TOP 09, co si myslí o vyjádření o předáka ODS, která byla s nimi v koalici. „To jsou předvolební plky,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Rozumím rozčarování pana Kuby, z primárek ve Středočeském kraji (ODS tam Kubu nenominovala na lídra – pozn. redakce), nicméně je velká škoda, že pan Kuba nepřišel s žádnými vlastními návrhy na snižování deficitu státního rozpočtu, když měl sám příležitost. Nebo zkrátka jen žádné neměl. A jak už to v naší vlasti chodí, tak po bitvě je každý generál,“ míní místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

„Kdyby ministři ODS spořili na výdajích, jak slibovali, k žádnému zvyšování dojít nemuselo. Proti poctivým živnostníkům nikdo nebojuje. Jen nechceme, aby různí ´poradci´ zneužívali institut OSVČ místo zaměstnaneckého poměru,“ argumentuje místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Rozložená ODS hledající vnějšího nepřítele

„Ani se mně nechce věřit, že tohle pan místopředseda ODS řekl. ODS už je opravdu na nervy. Od pravicové a čitelné politiky idejí se začala odklánět už za Topolánka. Stačí připomenout tezi: měkký obal, tvrdé jádro. Ale příčinou fatální eroze ODS je, že její demokratické vnitřní mechanismy ovládla divná individua. Lidé snad ještě odpustí levičácké odbočky, ale ne tak zlodějny. Ty spíš tolerují levicoví voliči, viz střední Čechy. TOP 09 s rozkladem ODS nemá nic společného. ODS by měla seriózně hledat a napravit chyby u sebe,“ řekl redakci bývalý místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Mě rozložená ODS hledající vnějšího nepřítele nezajímá. Pan Kuba by měl větší pozornost věnovat nějakému kraji, jenž jej vezme na milost a umožní mu vůbec kandidovat,“ rýpl si exposlanec STAN Stanislav Polčák.

„Nevím, co probíhalo v ODS při projednávání sněmovních návrhů. Jsme přesvědčena, že obecně žádnou politickou stranu tolik neohrožuje koaliční vyjednávání, přestože jde často o kompromisy. Podle mě vážný problém nastává při vnitřním rozkladu a štěpení strany,“ myslí si exministryně Alena Hanáková.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Hledání chyb jinde

„Myslím si, že to je hledání chyb jinde než v sobě samém,“ uvedl exposlanec TOP 09 Martin Gregora.

„Na někoho musíte svoje problémy a průšvihy hodit. To je bohužel dlouhodobý rys české politické scény. Takže se ani člověk nediví,“ myslí si podobně exposlanec Jiří Skalický.

„Hlavní chybou všech bylo, že nedokázali udržet funkční koalici s podporou 118 hlasů. Vše ostatní je již jen logický důsledek tohoto selhání,“ míní bývalý poslanec Václav Kubata.

„Domnívám se, že argumenty doktora Kuby jsou zcela liché,“ uvedl exposlanec Rom Kostřica.

ODS kývala na levicovou politiku Kalouska

Kuba v rozhovoru uvedl další příklady, kdy podle něj ODS ustupovala topce. „Já třeba na Ministerstvu průmyslu a obchodu připravil balíček, který měl pomáhat podnikatelům snižovat administrativní zátěž. A vrátil se nám na vládu s připomínkami. Všechna ministerstva, která k tomu měla co říct, tedy ministerstva financí, zdravotnictví a práce a sociálních věcí, řídila TOP 09. A všechny moje návrhy zamázli. Navíc řekli, že když projdou, položí vládu. To je něco, co ODS fatálně zničilo. Vyklizení silových ministerstev byla na začátku ohromná chyba,“ přiznal se první místopředseda ODS.

Zásadní chybou, kterou podle Kuby ODS ve vládě pod vedením Petra Nečase udělala, bylo, že ODS opustila programové priority a ustoupila vůli Mirka Kalouska. „Věřím, že když se dnes podíváte na frustraci voličů, přispívá k ní třeba právě pohled pravicového voliče na to, jak je slepená vláda podporovaná lidmi z levice a jeho strana není schopna realizovat svůj program. ODS podle mě nejvíc doplatila právě na to. My jsme přistoupili na levicové koncepty TOP 09, na zvedání daní, na otravování živnostníků, na sKarty, na věci, které nejsou politikou ODS,“ vysvětlil Kuba. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…