To už jsem dlouho nezažil. Odborník se pozastavil nad Zemanovou „exhibicí"

02.09.2014 17:22

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Za exhibici, ale prospěšnou, považuje mediální odborník Jiří Mikeš projev Miloše Zemana před Poslaneckou sněmovnou. Prezident podle něj mluvil lidem z duše, když kritizoval paragraf služebního zákona, který zajišťuje dva politické náměstky každému ministrovi. Teď se prý ukáže, jestli jde politikům opravdu jen o to být u koryt, nebo jestli vyslyší to, co řekl prezident a co si myslí většina národa.

To už jsem dlouho nezažil. Odborník se pozastavil nad Zemanovou „exhibicí"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve sněmovně přednesl projev, ve kterém sdělil své podmínky vetování služebního zákona

Vystoupení prezidenta Miloše Zemana k návrhu zákona o státní službě před Poslaneckou sněmovnou bylo dlouho dopředu považováno za něco zbytečného, co stejně nemůže změnit názor poslanců a nabourat jednotu koaličních a dvou opozičních pravicových stran. Těsně před jeho zahájením prohlásil ve studiu ČT24 politolog Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek, že půjde o prezidentovu exhibici.

Položte dotaz prezidentu Miloši Zemanovi prostřednictvím jeho profilu na ParlamentníchListech.cz:

„Exhibice to byla. Ale exhibice člověka, který má fenomenální paměť, který se projevil jako nadstranický prezident. A že jeho vystoupení pomůže některým stranám, už avizoval brífink hnutí Úsvit, který očekával, že prezident se soustředí na paragraf 174 zákona o státní službě. Kdo projev sledoval, tak si musel uvědomit, že máme opravdu schopného prezidenta. Přednést takovýto projev bez papíru, aby měl logiku a aby jednotlivé pasáže gradovaly, to klobouk dolů. Něco podobného jsem dlouho nezažil,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Zeman musel na osočení ze strany médií reagovat

Hlavě státu nevyčítá ani to, že se dost dlouho věnovala tomu, aby vyvrátila tvrzení médií, především posledních Otázek Václava Moravce, že i za jeho vlády existovali političtí náměstci. „Pan prezident si zrovna neváží novinářů. A jeho averze vůči panu Moravcovi je možná o něco ostřejší. Ale každopádně, jestliže byl osočen, tak využil úvodu svého projevu k tomu, aby vysvětlil, že v jeho vládě političtí náměstci opravdu nebyli. To bylo docela namístě,“ míní lektor komerční komunikace na Vysoké škole ekonomické.

Přestože Miloš Zeman jednu chvíli prohlásil, že bude smířlivý, mluvil při kritice paragrafu 174, který stvrzuje zřízení dvou politických náměstků pro každého ministra, o politické šlechtě, jež přidělí místa těm, co se nedostanou do jiných funkcí. Nebo také o tom, že jediným důvodem pro zavedení tohoto paragrafu je boj proti nezaměstnanosti. Ale za cenu, že se zaměstnají za mnohonásobně vyšší plat, než je průměrný v zemi, ti, kteří nebudou nic dělat. „Mohou to být i absolventi pomocných škol,“ poznamenal Miloš Zeman a k charakteristice politického náměstka použil citaci Švejka „Je to sice blbec, ale může zastávat jakoukoli státní službu."

  • Kompletní projev prezidenta Miloše Zemana ZDE.

Teď se ukáže, jestli jde politikům jenom o koryta

„Je to argumentace v souladu s tím, co si lidé o politicích myslí, už jich mají plné zuby. A jestliže prezident takto mluví, tak mluví lidem z duše. Protože když se na ty politiky podíváte, tak jsou nesympatičtí, mlží, nejsou na úrovni a většina z nich působí amatérsky. Lidé chtějí odpolitizovat, proto má šanci Andrej Babiš a budou ji mít další. Ukazuje se, že lidé se chytají jak tonoucí stébla obyčejných, pracovitých a úspěšných lidí, ne těch žvanilů,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Uznává ovšem, že takovými formulacemi prezident zákonodárce na svou stranu zřejmě nezískal. „Ale je otázka, jak se teď poslanci vyrovnají se svým svědomím a s tím, jak končil Miloš Zeman svůj projev, že si svým způsobem spasil duši. Teď se ukáže, jestli jde politikům opravdu jen o to být u koryt, nebo jestli vyslyší to, co řekl prezident a co si myslí většina národa. A i tohle může mít dopad na blížící se volby. Byl to projev, který bude hodně znamenat v očích voličů při jejich rozhodování. Možná budeme překvapeni, komu dají hlasy,“ míní mediální odborník.

Dienstbier to za diletantskou přípravu zákona schytal

Nepřeslechl ani to, když prezident vytkl sněmovně, že u tak důležitého zákona ztratila čtyři měsíce diletantskou přípravou a pak pověřila pracovní skupinu, aby to stihla v šibeničním termínu. „Nebyl to jediný šťouchanec do pana Dienstbiera, těch bylo v projevu víc. Celkově hodnotím projev Miloše Zemana jako takovou poslední výzvu. A hlavně že se předvedl národu, v tom měl Lukáš Jelínek pravdu, ale předvedl se mu jako opravdový politik. Byl v tom trochu exhibicionismus, ale většina lidí si řekne, že ať je, jaký je, je to politik a že se za takového prezidenta nemusíme stydět,“ uzavírá Jiří Mikeš pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…