Tohle Němcová nebude číst ráda. V ODS jsme se totiž na ni ptali

13.08.2013 13:15

ANKETA Úřadující předseda ODS Martin Kuba udělal poněkud čáru přes rozpočet Miroslavě Němcové v jejích ambicích stát se lídryní ODS ve sněmovních volbách. Z vyjádření předáků ODS pro ParlamentníListy.cz Němcová nemá vůbec jisté, že by měla vést ODS do voleb.

Tohle Němcová nebude číst ráda. V ODS jsme se totiž na ni ptali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Martin Kuba uvedl v souvislosti s ambicemi Miroslavy Němcové být lídryní ODS ve sněmovních volbách, že on ji v souboji o post prvního místopředsedy ODS na kongresu strany porazil a že by osobní ambice měly jít stranou.

Delegáti kongresu se vyjádřili poměrně jednoznačně

„S paní Němcovou jsme se tam ucházeli o pozici 1. místopředsedy a delegáti se vyjádřili, myslím, poměrně jednoznačně,“ uvedl úřadující předseda občanských demokratů Kuba a dodal, že ODS musí nyní hrát jako tým. „A snažit se o co nejlepší výsledek ODS. Osobní ambice by v tuto chvíli měly u každého ustoupit stranou ve prospěch dobrého výsledku. Za ten jsme odpovědní,“ sdělil Kuba, který dříve uvedl, že otázku lídrů do voleb bude strana teprve řešit.

Němcová by se chtěla stát volebním lídrem. Po odchodu Nečase z čela strany ji Grémium ODS a následně Výkonná rada ODS nominovaly jako kandidáta na premiérku. „Ve dvojkolejnosti ODS v této přechodné době problém je, ale nebylo možné to udělat jinak,“ uvedla Němcová v rozhovoru pro MF Dnes. „Samozřejmě jsem přesvědčena, že má být jedna hlava. Jakmile jsou dvě, je to vždycky složitější,“ dodala. Nicméně poté, co již neexistuje "stojednička", nominace Němcové na premiérku padá.

Explicitní podpora Němcové na hlavní lídryni nezazněla

ParlamentníListy.cz se dotázaly předáků ODS, co si myslí o prohlášení Martina Kuby a zda by neměl ODS do voleb vést někdo, kdo má nyní největší mandát od kongresu strany, tedy první místopředseda strany.

Část občanských demokratů říká, že by stranu do voleb právě jako člen s největším demokratickým mandátem od vrcholového orgánu strany měl vést Martin Kuba, někteří si myslí, že by se Kuba s Němcovou neměli hádat a někteří zastávají pozici, že by měl před volbami proběhnout nový kongres, který zvolí řádného předsedu. Každopádně žádná explicitní podpora Němcové na hlavní lídryni ve volbách nezazněla.

Respektujme výsledek kongresu

„Samozřejmě by úřadující předseda Kuba stranu do voleb vést měl a také si myslím, že lidé, kteří byli ve vedení ODS po celou dobu naší účasti ve vládě za premiéra Nečase, by už ve vedení ODS neměli být. Proto by měl být respektován výsledek kongresu a jméno Martina Kuby,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Pavel Suchánek.

„S postojem předsedy Martina Kuby naprosto souhlasím a v tomto ohledu má moji plnou podporu. Já osobně jsem sice pro okamžitý kongres občanských demokratů, který by stanovil strategii a programové cíle na další období a zvolil volebního lídra a nové vedení, nicméně pokud k tomu z jakéhokoli důvodu nedojde, máme demokraticky zvolené vedení z posledního kongresu a jasně danou hierarchii. V takovém případě je tedy pro mě lídr Martin Kuba, nikdo jiný. Tečka. Ledaže by se této odpovědnosti sám vzdal. Já ale nevidím důvod, proč by tak měl činit,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Boris Šťastný.

„Stejně tak očekávám standardní demokratické rozhodování i na nižších úrovních. Chce-li ODS být skutečně demokratickou stranou, a ne havlistickým spolkem, kde se lídři v duchu mediálního mainstreamu elitářsky dosazují nebo sami sebe za lídry označují, pak musí ODS tyto zásady razit a dodržovat. Navíc nevím, o jaké dvojkolejnosti paní Němcová mluví. Úřadujícího předsedu máme a poté, kdy již není 'stojedničková' koalice, není ani kandidátkou 'stojedničkové' koalice na premiérku a její pověření Grémiem ODS a výkonnou radou tak končí,“ dodal Šťastný.

Lepší by byl nový kongres. Neprozíravá Němcová

Podobný názor jako Šťastný zastává i europoslanec Ivo Strejček: „Obávám se, že k takovému sporu muselo dříve či později dojít. Je výsledkem pro mě nepochopitelného rozhodnutí vedení strany nenabídnout členské základně kongres, na kterém by si řádným způsobem zvolila předsedu či případně předsedkyni a nové vedení. To, kdo má nyní za stranu mluvit a rozhodovat, měl vyřešit volební kongres. To je čisté řešení. Že je to v současné situaci turbulentního vývoje už asi nereálné, je pravda. V takové situaci pak platí, že ODS si loni na podzim zvolila své vedení, rozhodla o tom, kdo je prvním místopředsedou a kdo jsou místopředsedové. Pokud se současné vedení nerozhodlo v červnu řešit situaci jinak, pak platí výsledky volby z loňského podzimu.“

„Souhlasím s Martinem Kubou a s tím, že by stranu měl vést ten, kdo má největší legitimitu od kongresu, tedy první místopředseda, respektive úřadující předseda Martin Kuba. Navíc některá politická prohlášení paní místopředsedkyně z předchozích dnů a týdnů, například vůči panu prezidentu Klausovi, považuji za neprozíravá,“ říká senátor Milan Pešák.

Podle europoslance Hynka Fajmona by ODS měl vést řádný předseda zvolený na kongresu. „Post předsedy nyní není obsazený, a proto by měl být neprodleně svolán kongres. Divím se, že dosud svolán nebyl, přestože řada oblastních sdružení jej požaduje,“ dodal Fajmon.

„V konzervativní straně se má ctít hierarchie vzešlá z demokratických voleb, v případě ODS z kongresu. Z tohoto důvodu má první místopředseda bezpochyby největší právo stát v čele strany a jeho hlas je klíčový pro to, kdo povede stranu do voleb,“ říká místopředseda ODS v Olomouckém kraji Petr Sokol.

Ať se přestanou hádat na veřejnosti

„Parlamentní listy sleduji stále, byť mám i jiné starosti a povinnosti,“ smál se místopředseda středočeské ODS Karel Šebek. „Předčasné volby jsou ve standardním systému něčím mimořádným a ODS, která to má přímo v názvu, by měla o lídrovi a kandidátech rozhodovat i v tomto případě navýsost demokraticky. Na řádný kongres sice nezbývá čas, ale proč nezorganizovat něco menšího, jako byly nominační sněmy před prezidentskými volbami? Za poslední rok se v našem státě i v ODS mnoho událo a je třeba na to reagovat v duchu občanských a demokratických principů,“ dodal Šebek.

„Myslím, že je úplně nejhorší se teď takto nesmyslně hádat. Oba aktéři sporu si to musí co nejrychleji uvědomit a vyřešit to mezi sebou,“ míní poslankyně Jana Černochová.

Členka Výkonné rady ODS Andrea Vlásenková má podobný názor: „Domnívám se, že v období, které není pro ODS příliš příznivé, zahajovat možnou volební kampaň do sněmovny hádáním se dvou představitelů strany o tom, kdo je lepším, mi připadá přinejmenším nevhodné. Já vidím chybu u obou a takto se hádat je určitě strategickou chybou ODS v možných předčasných volbách. Měli okamžitě věci řešit ve vnitrostranických orgánech, ne vyříkávat si to přes média. Nechci se jako členka výkonné rady dočítat to, jak se Martin Kuba s Miroslavou Němcovou přetahují o to, kdo je lepší. ODS by nyní měla být jednotná a při primárkách by měla postupovat tak, abychom byli aspoň schopni obhájit zbytek procent podpory, kterou máme u voličů. Takto akorát ztrácíme body.“

Lídr je, nebo není

„Já nevím, co bych na to měl odpovědět. Já si vždycky myslel, že volební lídr se nevolí a nehledá v debatě, ale že prostě buď je, nebo není,“ reagoval poslanec Aleš Rádl.

„Já si myslím, že ODS mohou zachránit jen nové mladé neposkvrněné tváře,“ uvádí senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

„Myslím, že mohou být lídři klidně dva nebo tři. Pro mě by byla ideální lídrovská sestava Klaus, Kuba a Němcová, řazeno dle abecedy,“ uvedl senátor a místopředseda jihočeské ODS Tomáš Jirsa.

Odpovědnost grémia a výkonné rady

„Grémium jistě vybere lídra se zvážením všech okolností a zejména volební kongres rozhodne, kdo povede ODS, a ten pokud vím, na pořadu dne není,“ uvedl poslanec a člen výkonné rady David Šeich.

„O tom, kdo povede ODS do voleb, rozhodne výkonná rada. Dokážu si představit jak Miroslavu Němcovou, tak Martina Kubu. Při rozhodování výkonné rady bude hrát roli jak podpora uvnitř ODS, tak přijatelnost u veřejnosti,“ míní místopředseda středočeské ODS a člen výkonné rady Raduan Nwelati.

A místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina mluví podobně: „Podle mého názoru je to odpovědnost grémia a výkonné rady. Řešit to přes média mi přijde nešťastné.“

„Především se velmi divím tomu, jak přirozenou vnitrostranickou debatu nad tím, kdo má vést ODS ve volbách, označují média za pokračující rozkol. Nejde o žádný rozkol, ODS je stále stranou s řadou kvalitních osobností, které si navzájem konkurují a já to považuji za naši výhodu. V jistý okamžik takové soupeření skončit musí a nejen vedení, ale celá ODS musí jít do voleb sjednocená. Martina Kubu a Miroslavu Němcovou považuji za kvalitní tandem, který při dobré spolupráci může dosáhnout velmi dobrého a nyní neočekávaného výsledku ve volbách. V této chvíli je Martin Kuba úřadujícím předsedou strany a čeká nás debata nad volebním lídrem, ze které může vyjít jako vhodný kandidát Miroslava Němcová. Ta debata a rozhodnutí vedení teprve čeká. Od obou by to pak vyžadovalo vzájemný respekt je svým rolím. O řádném předsedovi strany se rozhodne na nejbližším kongresu až po volbách a nemá teď smysl v novinových rozhovorech tyto debaty rozvíjet. Nyní je třeba spolupracovat na co nejlepším volebním výsledku,“ domnívá se člen výkonné rady Jan Skopeček

„To vše ukáže čas,“ reagoval stručně místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…