Tomio Okamura prozradil, co se k němu doneslo o jednání Černocha za jeho zády i o Babišovi

12.02.2015 6:42

ROZHOVOR Dění v Úsvitu přímé demokracie vyvolává řadu otázek. Jak se vše bude dál vyvíjet, ukáže (zřejmě brzy) čas. To, s jakými pocity se však musí právě v těchto dnech vyrovnávat šéf hnutí Tomio Okamura, zajímalo ParlamentníListy.cz. Cítí zradu a nechápe, proč se vše stalo – pokud by se měly jeho pocity shrnout. Přesto přiznal i to, za jakých okolností je připraven vše negativní, co mu jeho političtí spolustraníci připravili, odsunout a pokračovat dál.

Tomio Okamura prozradil, co se k němu doneslo o jednání Černocha za jeho zády i o Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Viděli jsme několik vašich prohlášení a vystoupení v médiích – přesto se musím zeptat – jaké jsou v těchto dnech vaše nejintenzívnější pocity, s kterými se perete? Co vnímáte asi nejhůř?

Nečekal jsem, že se něco takového stane. Jsem důvěřivý, zaskočilo mě to. Ptám se, co jsem komu z těch lidí udělal, že se odhodlali takto zachovat. Vždyť já jsem se za ně zaručil, pomohl jim, aby se o mnohých z nich vůbec vědělo. Zaštítil jsem je i před občany svým jménem, protože na začátku většina lidí znala pouze mne – nikoli je. A přitom, jak se dozvídám, připravovali tuhle zradu již dlouho dopředu. Například Marek Černoch jednal už v listopadu s frakcí Marie Le Pen – jelikož mě o tom neinformoval, bylo to prokazatelně za mými zády a jak se ukazuje, zcela jasně ne s čestnými úmysly. Jsem smutný z toho, že mé jméno najednou lidem – mně blízkým lidem – překáží.

Je to vše čerstvé, ale napadlo vás, že byste už třeba nemusel být předsedou Úsvitu? Smiřujete se i s touto variantou?

Jak to má vypadat s předsedou, se musíte zeptat Marka Černocha a těch dalších. Já to v tuto chvíli nevím. Zatím předsedou jsem.

Pokud vás lidé z vašeho hnutí strany sesadí z čela, nenapadlo vás, že byste složil poslanecký mandát a politiku prostě zabalil? Možná právě to je od vás očekáváno?

To v žádném případě! Nepoložím to, neustoupím. Cítím odpovědnost k těm 350 tisícům voličů, co nás volili, co nás volili kvůli našemu programu. A ten se budu snažit dál prosazovat. Pomůže-li mi v tom jakýkoli jiný poslanec, uvítám to.   

Čistě teoreticky – pokud by ti lidé z Úsvitu, co ve středu vystoupili na tiskové konferenci - de facto proti vám – přišli a chtěli, aby se vše smetlo ze stolu a jelo se zase dál – byl byste ochotný zapomenout a skutečně pokračovat spolu s nimi?

No úplně zapomenout to samozřejmě nejde a netvrdím, že by to bylo možné. Taková zrada nebo podraz prostě nejde vygumovat. Ale tady nejde o Okamuru, o jeho ego, zájem, či co jiného. Byl bych rád, kdybychom našli cestu ke spolupráci na dalším plnění našeho volebního programu. Tady jde především o ty voliče, co nám dali hlas - právě kvůli tomu programu. Neměli bychom zrazovat i je. Přitom z toho programu se podle prvních náznaků lidé kolem Marka Černocha odchylují.

V čem například?

K našemu programu patří boj proti masové imigraci a islamizaci, prosazování spravedlnosti a změny Ústavy směrem k posílení přímé kontroly občanů nad politiky. Je skutečně hodně příznačné, že právě tento nejzásadnější programový cíl, to znamená přímá odpovědnost politiků vůči občanům, naši kolegové ve své představě nové strany vypustili. Ale přesto bych samozřejmě byl dál ochotný se všemi těmito lidmi v našem původním úsilí pokračovat – v zájmu občanů, kteří nám věřili. Musím říct, že jasno asi není ani mezi nimi (odpadlíky?) samotnými. Někteří za mnou dokonce již během středy přišli s apelem, aby náš poslanecký klub dál fungoval v takové podobě, jako nyní – tak uvidíme. Jinak budu hledat podporu pro cíle programu původního Úsvitu i mezi jinými poslanci.

Nebojíte se, že můžete nakonec zůstat sám?

Doufám, že ne. A i kdyby, budu i sám bojovat až do konce. Slíbil jsem to.

Měl jste příležitost sledovat, jak se k dění v Úsvitu staví vaši fanoušci – třeba na sociálních sítích?

Stačí se podívat na můj profil. Myslím, že i řada z těch, a taky to tam píšou, co nás nevolila a nesouhlasila úplně se vším v našem programu, odsuzuje, co se stalo. Je totiž vidět, že lidi stmeluje odpor proti podrazům a kudlám do zad – a tak přesně to, co se u nás děje, vnímají. Proto vyjadřují podporu i ti, co by to dřív možná ani neudělali…Semkli se. Vážím si toho, má to pro mne velkou cenu a rád bych těm lidem poděkoval za to, že se nebojí s těmi svými názory veřejně podělit. Mně zůstávají jen ty otázky, co za tím vším asi opravdu je?

A máte nějakou teorii, kterou byste nám byl ochotný svěřit?

Teorie je jedna věc, skutečnost a důkazy druhá. Já v tuhle chvíli mohu pracovat jen s tím málem, co ke mne doléhá z kuloárů. Prý mají tito lidé z Úsvitu nabídky do jiných politických stran. Dokonce mi bylo sděleno, že konkrétně z jednoho hnutí. Tak jsem se šéfa toho hnutí – ano, pana Babiše - přímo zeptal, co si o tom mám myslet. Písemně mi odpověděl: ‚Nejsem podrazák, takovéto věci nedělám.‘ Myslím, že tedy uvidíme za čas, co nebo kdo za tím byl.

Nemyslíte si třeba, že vám mohlo ublížit například v poslední době velmi razantní ohrazování a výzvy k jakémusi odporu proti muslimům?

To nevím. Jelikož ale v posledních dnech hlasy našich příznivců podle průzkumů spíš vzrostly, tak myslím, že asi nikoli. Ovšem tady je třeba asi říci i to, že konkrétně výroky, aby se vodili vepři k mešitám atd., na které možná narážíte, pronesl jeden z mužů středočeského grémia Úsvitu (Jiří Kobza?) – a to byl muž, kterého nominoval do funkce pan Černoch. Takže pokud by se odvolávali na to, bylo by to podivné. Přitom právě pan Kobza je nyní – dá-li se to tak vyjádřit, na mé straně…

Bohužel, přeběhlíci ve sněmovně byli i v minulosti - stačí připomenout třeba Věci veřejné. Budou muset tedy občané i nové politické subjekty být dopředu na něco takového připraveni? Lze to vůbec nějak eliminovat?

Dá se tomu zabránit a budu se snažit to prosadit. Podpořím návrh KSČM, který doufám, že bude brzy projednáván. V něm je uvedeno, že by takovíto zrádci, přeběhlíci nebo je jedno, jak je budeme nazývat, po přeběhnutí automaticky ztratili svůj poslanecký mandát.  Má to logiku i rozumné odůvodnění. Do sněmovny se dostávají s nějakou stranou, lidé je volí kvůli tomu, co ta strana nabízí. Pokud tu stranu (či poslanecký klub) chtějí opustit, nejsou schopni plnit to, kvůli čemu jim voliči ten svůj hlas dali. Proto by ve sněmovně neměli co dělat.

Ostatně - když jsme se k tomu dostali – i vám Marek Černoch při tiskové konferenci vytkl, že se odchylujete od původního volebního programu- jak to je? 

Ano, a to, co říkal, považuju za neuvěřitelné nebo nepochopitelné. Uvádí to, že jsem nechtěl přijímat nové členy do hnutí. To ale vůbec není pravda. Jednali jsme o tom již před časem a můj podpis je na tom archu, kde je zápis o tom, jako první - dokonce i před všemi těmi, co mě z tohoto teď obviňují. Jediné, co jsem obhajoval, je dvouletá zkušební lhůta toho, kdo se chce stát našim členem. Samozřejmě, pokud byl takový člověk jednomyslně schválen, nebylo to vždy bezpodmínečně. Ale jinak jsem na tom trval, poněvadž se k nám hlásili před volbami různí lidé. Stačilo jen trochu popátrat na internetu a bylo jasné, že procházeli řadou politických stran. To je většinou divné a první signál toho, že to nemusí ten člověk myslet férově. Hlásili se taky různí rozvraceči, přeběhlíci, kariéristi i prospěcháři. Proto byla stanovena ta zkušební lhůta, která měla být jakýmsi sítem na to, aby u nás takoví lidé nebyli.

Přesto Marek Černoch opakovaně poukazuje na to, že prý jste se prý skutečně vzdaloval programu Úsvitu přímé demokracie. V čem?

Je to lež. Pokud by to tak bylo, byl bych autorem zákona o referendu, o kterém jsem od počátku mluvil a který jsem předložil? Zrovna ve středu se ve sněmovně jednalo také o přímé volbě v obcích – i když zákon byl nakonec zamítnutý. Ale i na něm jsem se s týmem právníků podílel, protože jsem to voličům slíbil. A tak je to s dalšími záležitostmi, na které jsem dokonce nechal připojit podpisy některých z těch, co se postavili nyní proti mně. Přitom jejich podíl na vytvoření nějakého návrhu nebyl mnohdy vůbec žádný či jen symbolický – přesto jsem chtěl, aby to nebylo prezentováno jen jako moje dílo a byla tam jména i dalších členů Úsvitu. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…