Topkaři se radili o programu schůze. Předtím oznámili, že chtějí vyšetřovací komisi

23.09.2014 15:45

Poslanci z klubu TOP 09 se dnes odpoledne krátce po zahájení schůze sněmovny nebyli schopní vyznat v množství navržených změn do programu schůze poslanců a tak si vzali hodinovou přestávku na jednání svého klubu. Prý potřebují čas na posouzení množství změn. TOP 09 ale předtím poslancům oznámila, že na příští schůzi navrhne vznik vyšetřovací komise k činnosti ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO).

Topkaři se radili o programu schůze. Předtím oznámili, že chtějí vyšetřovací komisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Poslanci mají před sebou opět celý jednací týden, ale už tři čtvrtě hodiny po zahájení jednacího dne - v tomto čase debatovali hlavně o změnách v programu schůze - se nebyli schopní vyznat v tom, co si sami za změny navrhovali. Množství změn do programu totiž přednesl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák a hlavu poslancům také zamotal návrh místopředsedy klubu topkařů Františka Laudáta, jenž žádal zařadit bod věnovaný ministerstvu dopravy.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Byl to totiž právě Laudát, který chtěl minulý týden interpelovat nepřítomného ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) kvůli údajně neutěšenému stavu v resortu.

Chceme komisi, oznámili topkaři

"Budeme iniciovat vznik vyšetřovací komise k činnosti ministra dopravy Prachaře ve veřejném zájmu," uvedl k tomu ale překvapivě dnes šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a to v reakci na postup poslaneckých klubů ANO a KDU-ČSL, které zablokovaly snahu topkařů o debatu o ministrových krocích v čele resortu dopravy. 

„Sněmovna vedle své legislativní funkce má také nezastupitelnou úlohu kontrolní. A jakkoli má pan ministr Prachař ve vládě silnou konkurenci, přece jenom bezpečně vede ve skutečnosti, že jeho ministerstvo je v naprostém rozkladu, a vydává signály chaotických, neuvěřitelně často měnících se rozhodnutí a řady rozhodnutí, které se utápějí v šeru korupčních podezření,“ poznamenal k tomu Kalousek.

"Sněmovna nemůže rezignovat na svoji kontrolní úlohu a na svoji odpovědnost nepřehlížet někde totální zmatek a neschopnost řídit a organizovat resort, kterým protékají desítky miliard,"  uvedl také k návrhu Laudáta Kalousek.

TOP 09 si poté vzala hodinovou přestávku na jednání svého klubu.

O chvíli předtím ale šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura namítal, že není schopen se vyznat v tom, co poslanci do programu vlastně navrhují zařadit. Žádal tak, aby změny byly také předkládány v písemné formě.

„Musím poctivě říct, že pan předseda Sklenák mi včera telefonoval a o některých bodech mě informoval, že bude navrhovat, nicméně ten rozsah změn je natolik velký, tak bych poprosil, abychom to dostali v písemné podobě, než budeme hlasovat,“ poznamenal k tomu Stanjura.

Už minulý týden přitom Stanjura při schůzi poslanců namítal, že nechápe, proč vůbec zasedá organizační výbor dolní komory, když pak z programu schůze každý den udělají poslanci trhací kalendář.

Laudát: Zakázky tam jsou neprůhledné

František Laudát žádost o zařazení bodu věnovaného ministerstvu dopravy zdůvodnil kupříkladu tím, že toto ministerstvo pod Prachařovým vedením ustoupilo od průhledného zadávání veřejných zakázek, které přiděluje firmám s neprůhledným vlastnictvím. Kritizoval také stav a způsob oprav na dálnici D1, Prachařovu personální politiku nebo přípravu zákonů.

Laudát také ministrovi vyčetl, že jeho nová pravidla získávání pozemků pro stavbu dálnic k aktuálnímu zastavení výkupu půdy k výstavbě komunikací. Připomenul rovněž, že ministr se minulý čtvrtek omluvil z odpoledního jednání sněmovny, i když si poslanci na něj připravili sérii dotazů k jeho práci.

Kalousek: Dokážeme pochopit snahu zamést vše pod koberec

Schůze poslanců sice po hodinové pauze pokračovala, ale vizitku topkařů opět slovně naleštil Miroslav Kalousek.

„Poslanecké kluby KDU-ČSL a ANO zavetovaly náš návrh. My do určité míry dokážeme pochopit vaši snahu zamést některé věci pod koberec, ale nedomnívejte se, že se tímto o těch problémech nebude mluvit, že neexistují. Ony existují a my nemůžeme rezignovat na kontrolní roli Poslanecké sněmovny zvláště v některých velice křiklavých případech. Takže dovolte, abych vás informoval, že poslanci klubu ODS a TOP 09 během následujících hodin do Kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny doručí žádost o svolání mimořádné schůze s jediným bodem - Návrh na zřízení parlamentní vyšetřovací komise v resortu dopravy v oblasti veřejných zakázek," sdělil Kalousek.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…