Toto jsme zjistili po referendu v ČSSD. Odborník varuje před následky

09.08.2014 12:53

Výsledky referenda ČSSD, které koncem týdne zveřejnil předseda oranžové partaje Bohuslav Sobotka, v sobě skrývají plno nejasností. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, zda se z kandidátek novým systémem neztratí populární jména. Politolog komentuje, na co si dát v předvolebních přípravách pozor. To, co sociální demokraté schválili, nemusí dopadnout dobře. Ale možná sami straníci dají červenou kartu kontroverzním jménům.

Toto jsme zjistili po referendu v ČSSD. Odborník varuje před následky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka se svými stranníky ve sněmovně

Podle politologa Lukáše Jelínka sice formálně ČSSD provedla referendum a získala kladnou odpověď na otázku, zda mají o kandidátkách nově rozhodovat v přímém hlasování všichni členové strany v příslušném volebním obvodu. Ve skutečnosti to ale nemusí znamenat vůbec žádnou revoluci ani lepší kandidátky. Mnohem větší efekt by totiž mělo, pokud by řadoví sociální demokraté zasahovali už na začátku při přípravě kandidátních listin a samotném výběru jmen. O tom ale referendum nebylo. „Bylo to řečeno už v té otázce: Budou vždy hlasovat až o konečné podobě. Ale nominaci či oslovování kandidátů, to nejspíš budou dál provádět stranické orgány,“ konstatoval politolog pro ParlamentníListy.cz.

Další zásah bude zakázán? Konec kontroverzních jmen

Jiná věc podle něj ovšem je, zda to bude stačit. Nabízí se totiž řada hypotetických otázek. „Jestliže o té definitivní podobě budou tedy rozhodovat všichni členové, tak už do těch kandidátek potom nikdo zasáhnout nemůže? Nebo to znamená, že pokud se členové budou domáhat účasti při přípravě těch kandidátních listin, tak jim tu účast nedovolí? A podobně. Tam je možná důležitější, aby se členové účastnili samotných těch procesů nominačních, a ne jenom být postaveni před hotovou věc. To je záležitost, která ještě může být uvnitř sociální demokracie diskutovaná,“ radí Jelínek.

Mohlo by se totiž stát, že se na kandidátkách nakonec neobjeví známá jména. To ale místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková odmítá. „Naopak se dá předpokládat, že na kandidátkách, které budou sestavovány na principu přímé demokracie, budou právě lidé veřejnosti známí, a tedy i lidem bližší,“ je přesvědčena.

Podle Jelínka se možná vyřeší to, že se přestanou objevovat kontroverzní jména, se kterými nejsou spokojeni ani samotní sociální demokraté, jsou odstřelováni v médiích a na kandidátky se dostávají jen vlivem nějakých zákulisních dohod. „Pak by členům zbývalo jen lamentovat nebo kritizovat, že takovou kandidátku nebudou ani jako voliči volit, ačkoliv jsou členy politické strany,“ zmínil Jelínek, v čem by se mohlo dojít k pozitivnímu posunu.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Takhle se přesně kandidáti vyberou. Vyvarujme se precedentu ve Zlíně

Na otázku ParlamentníchListů.cz, jak má toto ČSSD ošetřeno a zda budou moci straníci sami navrhovat, nebo se spokojit s nějakým užším předvýběrem, místopředsedkyně vysvětlila způsob předvýběru: „Pro všechny typy voleb máme schváleny volební řády. Ty stanovují základní podmínky pro každého, kdo se uchází o kandidaturu. Například pro kandidaturu do Poslanecké sněmovny je to šest let členství v ČSSD nebo určitá zkušenost v komunální či krajské politice.“ Tato kritéria jsou určitým sítem. Dál pak budou rozhodovat všichni členové. „Nemělo by se za těchto podmínek stávat, že člověk na kandidátce propadne o šest míst, jak se to stalo v minulosti třeba ve Zlíně. Takový případ jasně signalizuje, že kandidátka byla sestavena špatně a bez ohledu na mínění veřejnosti,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Alena Gajdůšková.

Být až krajní instancí, která kandidátku schvaluje, může být podle Lukáše Jelínka pro členskou základnu dost málo. Mohou být totiž nakonec postaveni v časovém presu před věc stylem ´Berte, nebo neberte´. „Když to nevezmou, tak kandidátka nebude ani sestavena a podobně? To může přinést spoustu problémů. Sociální demokracie by proto měla uvažovat o tom, jak členy vtáhnout i do průběžné přípravy kandidátních listin,“ radí expert.

Posílil se předseda, nebo ne?

Celkem vysoká účast ve vnitrostranickém referendu také rozpoutala diskuze o tom, jaký dopad to má na prestiž předsedy v očích partaje. Vladimír Špidla se v televizi vyjádřil, že výsledek jednoznačně ukázal na posílení předsedy ČSSD. Někdejší sociálnědemokratický předseda Jiří Paroubek v souvislosti s referendem naopak premiéra Bohuslava Sobotku nepřímo setřel. „Osobně považuji toto referendum za alibistický krok a jeden z defenzivních tahů současného vedení ČSSD, který má zakrýt submisi vrchních představitelů ČSSD ve vztahu k Andreji Babišovi. Otázky, o nichž se hlasovalo, měl už dávno rozhodnout nejvyšší orgán ČSSD,“ míní Paroubek.

Gajdůšková svého šéfa brání. „Vnitrostranické referendum potvrdilo ve sto procentech názor předsedy Bohuslava Sobotky. Co více by si mohl předseda přát než to, že jeho lidé sdílí jeho vize a představy, jak má fungovat společenství, které vede,“ sdělila na dotaz redakce.

„Jak se to vezme. Pozice Bohuslava Sobotky? K tomu referendu a otázkám se později přihlásili nakonec všichni vysocí funkcionáři sociální demokracie, tedy i ´nesobotkovci´. Myslím, že samotný úspěch je už nadpoloviční účast a že na všechny položené otázky padla odpověď ANO. Třeba v případě 40procentních kvót to pro mě bylo překvapení,“ zhodnotil pak pro ParlamentníListy.cz politolog Jelínek. Co se referendem jednoznačně podařilo, je, že členové jsou vedeni k tomu, aby nesli odpovědnost za výslednou podobu kandidátních listin.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…