Trapná a pitomá. Takhle to schytala Babišova místopředsedkyně za zákaz alkoholu ve sněmovně. A Kalouska prý...

06.03.2014 14:40

ANKETA Hnutí ANO Andreje Babiše navrhuje úplný zákaz prodeje alkoholu v Poslanecké sněmovně. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová z ANO řekla, že klidně vezme diagnostické zařízení a bude obíhat poslance, u nichž má podezření, že mají s alkoholem dlouhodobý a vážný problém, a sankce pak může řešit příslušný výbor sněmovny. Politici však Jermanové vmetli, že by se spíše měla naučit řídit sněmovnu a nevymýšlet hlouposti, ale řešení pro obyčejné lidi. Také hnutí ANO připomněli střet zájmů, kdy kopou za firmu Agrofert.

Trapná a pitomá. Takhle to schytala Babišova místopředsedkyně za zákaz alkoholu ve sněmovně. A Kalouska prý...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Hamáček s místopředsedy Bělobrádkem, Jermanovou a Filipem

„Už skutečnost, že tento návrh vzbudil takové emoce, je divné. Jako poslanci máme jít občanům příkladem. Přece není možné tolerovat prodej a konzumaci alkoholu na pracovišti. S tím se prostě nelze smířit. Proto pokud jsou toto jediné problémy našeho návrhu, tak prosím. Klidně si jako místopředsedkyně sněmovny vezmu diagnostické zařízení a budu obíhat poslance, u nichž mám podezření, že mají s alkoholem dlouhodobý a vážný problém. A sankce může řešit vybraný výbor sněmovny,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.

Hamáček alkohol zakázal

Úplný zákaz prodeje nejen tvrdého, ale jakéhokoli alkoholu ve sněmovně chtějí poslanci vládního hnutí ANO s ostatními stranami vyjednat v souvislosti se změnou jednacího řádu dolní komory Parlamentu.

ParlamentníListy.cz se zeptaly poslanců, co si o celé věci myslí a zda návrh ANO i místopředsedkyni Jermanovou podporují. V průběhu dotazování poslanců předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD ve čtvrtek odpoledne vyhlásil od tohoto pátku v dolní parlamentní komoře suchý zákon. Zákaz podávání alkoholu má platit ve všech klubových a stravovacích zařízeních v době schůzí komory. Informovaly o tom Novinky.cz.

Parlament není internát

Podporu návrhu ANO vyjádřil Úsvit. „Hnutí Úsvit plně podporuje návrh, aby ve sněmovně platil absolutní zákaz užívání alkoholu. Poslanci hnutí Úsvit již v prosinci loňského roku veřejně upozornili na to, že někteří poslanci jiných politických stran jeví během práce ve sněmovně známky požití alkoholu, a to zejména když mluví,“ uvedl předseda Tomio Okamura.

Ostatní strany a poslanci považují návrh ANO za populismus a hloupost a připomínají Jermanové, že by se měla naučit řídit sněmovnu a nechodit do Parlamentu v mikině s kapucí jako na diskotéku.

„Parlament není internát a poslanci jsou dospělí lidé. Paní Jermanová nám má důstojně předsedat, nikoli nás vychovávat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na dotaz nereagoval.

„Osobně jsem s tím, abych nepil alkohol, neměl a nemám problém, ale nevím, jak chce paní kolegyně Jermanová dosáhnout oprávnění, že právě ona je ta jediná, která má právo to kontrolovat. Pokud má klub ANO problém s alkoholem, ať si to řeší uvnitř svého klubu a neobtěžuje tím klub KSČM,“ řekl redakci předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Naši poslanci problém s alkoholem nemají. Pokud poslanci ANO ano, pak ať si je paní místopředsedkyně kontroluje. Suchý zákon mi nevadí,“ uvedl předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Paní Jermanové bych doporučil, aby se zatím spíš věnovala studiu řízení schůzí

„Alkohol ve sněmovně je zcela bezvýznamný problém, paní místopředsedkyně by si možná měla lépe nastudovat svá práva i povinnosti. Za sebe říkám, že alkohol je ve sněmovně nepožívám. Jezdím denně autem. Možná by však politická reprezentace místo přemýšlení, co zase provést poslancům, měla přemýšlet, co udělá pro lidi,“ zlobí se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„Jsem odporný abstinent, proto by mi alkohol ve sněmovně nechyběl. Úplně něco jiného je ale princip. To, že se někdo chová nevhodně, vypovídá primárně o něm, není to důvod k zákazu pro všechny. To spíš vypovídá o způsobu myšlení kolegů z ANO a v podstatě je to čirý populismus. Paní Jermanové bych doporučil, aby se zatím spíš věnovala studiu řízení schůzí. Až to dokonale zvládne, může si uvolnit ruce pro jiné aktivity. S přístrojem však nemá po sněmovně co běhat – není ani zaměstnavatel, ani nadřízená,“ uvedl místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Během jednání plenárního zasedání by alkohol neměl být ve sněmovně podáván, po skončení jednání to nevadí. Asi bych testerem poslance netestoval,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Pro rozhodnutí pana předsedy sněmovny mám pochopení. Jeho reakce nemohla být ani jiná. Bohužel vytváří se tady některými lidmi, kteří se chtějí za každou cenu zviditelnit, dojem, že se ve sněmovně jenom pije jsou tady jen opilci. A to mě hluboce uráží, protože tomu tak určitě není. Paní místopředsedkyně si zřejmě neuvědomila, že poslanci nejsou jejími podřízenými, aby jim dávala dýchnout, zda nepožili alkohol. Věřím ale, že to tak ani nemohla myslet,“ uvedl po zákazu alkoholu ve sněmovně místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.  

Kdokoli ji s úsměvem může poslat kamkoli

Podle místopředsedy sněmovny a předsedy STAN Petra Gazdíka se hnutí ANO snaží jenom populisticky zaujmout. „Nicméně nemám žádný problém se zákazem alkoholu ve sněmovních restauracích během jednání sněmovny. Věřím, že ANO bude stejně vehementně prosazovat také své populistické předvolební sliby – třeba snížení DPH z 15 na 10 procent. Kolegyně Jermanová může chtít kontrolovat, koho chce, a kdokoli ji s úsměvem může poslat kamkoli. Náš úkol jako vedení sněmovny je úplně jiný – dobře řídit a reprezentovat sněmovnu,“ dodal Gazdík.

„Vysoká ústavní činitelka jako agentka protialkoholní ligy působí komicky. Kvalitu legislativního procesu bych hledal jinde – například při průběhu druhého čtení zákonů. Ne v omezování diskuse jednacím řádem či v protipijáckých kampaních. Většina poslanců je odpovědných,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Paní Jermanové se zatím ve funkci místopředsedkyně sněmovny nedaří. Jednak jí nedochází, co může a nemůže, a jednak by se měla nad sebou zamyslet. Nevím o tom, že by se už několik roků někdo potácel opilý při jednání. Prosím poslance pana Babiše, ať se naučí něco, co pomůže této zemi, a neuchylují se k hloupostem. Zatím moc většinou nemakají. Osobně až na výjimky jejich práci hodnotím hůře než u poslanců Věcí veřejných. Jestli mají oni problém s alkoholem, tak ať požádají o léčení svého doktora. Já ten problém nemám. Morálku chce diktovat osoba, která řídila jednání sněmovny v teplákové mikině. To se tam ještě nestalo,“ poznamenal místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Populismus některých kolegů a kolegyň zřejmě nezná mezí. Chtějí omezit debatu

„Populismus některých kolegů a kolegyň zřejmě nezná mezí. Osobně nemám nic proti zákazu podávání alkoholických nápojů v průběhu schůze sněmovny. Ale paní místopředsedkyně by si měla uvědomit, že tento zákaz se bude vztahovat i na oficiální zahraniční delegace a hosty. A také představa paní kolegyně o nezpůsobilých poslancích alkoholicích je lichá. Paní místopředsedkyně by se spíše měla starat o řešení problémů, které tíží občany naší země,“ myslí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Já myslím, že to je jen kouřová clona jejich snahy omezovat rozpravu ve sněmovně. Kde vědí, že nemají podporu veřejnosti, tak se jí po vzoru Věcí veřejných snaží získat jinak. Věcně je to hloupost. Kdo se bude chtít napít, zajde si do nějaké malostranské hospody nebo si donese alkohol z domova,“ upozorňuje poslanec ODS Marek Benda.

„V žádném případě takovou věc nepodpořím. Mají-li poslanci ANO problém s alkoholem, nechť si ho řeší v rámci klubu a nepřenášejí ho na ostatní. Poslanci klubu TOP 09 a Starostů jsou dospělí a zodpovědní lidé. Abych s něčím takovým souhlasil, buď by u mne musel propuknout záchvat nepříčetnosti, nebo bych musel být totálně namol,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

ANO se chce pomstít Kalouskovi, ale sněmovna není disco

Poslanec ČSSD Richard Dolejš říká, že iniciativa Jermanové i hnutí ANO je čistě populistická obdobně jako i v jiných případech: „Paní Jermanová zatím na sebe dokázala upozornit tím, že ve sněmovně jako významný ústavní činitel chodí oblečená v diskotékové klokance. Proto si ji dovedu představit i s detektorem v ruce. Je možné, že je to první krok k tomu, aby se ze sněmovny stala pobočka firmy Agrofert, kde se zřejmě tyto metody uplatňují. Osobně této paní rozhodně do detektoru foukat rozhodně nebudu, i když se držím zásady, že sklenku vína či piva si nikdy nedám během pracovního dne a už vůbec ne ve sněmovně.“

„Její iniciativu považuji za trapnou a nedůstojnou. Navíc hygienicky značně problematickou. Pokud chce jít tímto směrem, ať se touto procedurou dobrovolně řídí všichni poslanci ANO a jdou příkladem. Já ve sněmovně alkohol nepožívám a nikdy nebudu. K tomu postoji však nepotřebuji ani populismus hnutí ANO a už vůbec ne paní Jermanovou a její výhrůžky ohledně detektoru. Je to otázka obyčejné lidské slušnosti a soudnosti. Ten, kdo bude ve sněmovně nebo na jiném pracovišti chtít pít alkohol, tak si cestu bohužel vždy najde. Takže zákazy nic nevyřeší. Je to o etice. Podobně jako se střetem zájmů zaměstnanců a majitelů Agrofertu ve sněmovně a ve vládě,“ pokračoval Richard Dolejš.

„Pokud si tímto způsobem hnutí ANO vyřizuje účty s panem Kalouskem, tak tomu rozumím. Nepovažuji však za korektní, že je do toho vtahována celá sněmovna a všichni poslanci jsou touto formou dehonestováni. Troufám si říci, že problém alkoholu ve sněmovně se týká několika jednotlivců, o kterých je jejich láska k alkoholu veřejně známa, přesto jim občané ve volbách dali důvěru. V tomto ohledu je návrh ANO skutečným plácnutím do vody, které nic nevyřeší, okopává kotníky parlamentní demokracii a odvádí pozornost od skutečných problémů společnosti,“ uzavřel poslanec ČSSD Dolejš.

Už chybí jen pásky Pomocné stráže VB na rukávech poslanců hnutí ANO

„Paní místopředsedkyně Jermanová by se především měla naučit řídit jednání sněmovny. To se jí nedaří. Možná, že obíhání poslanců jí půjde lépe. Samozřejmě ji s touto populistickou hloupostí nepodpořím,“ říká poslanec ODS Adolf Beznoska.

„Proti alkoholu ve sněmovně jsem také, ale populismus ANO nezná hranic,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Domnívám se, že každý člověk, dokonce i poslanec Parlamentu, by si měl zachovat osobní důstojnost. A to se týká i paní poslankyně Jermanové. Už mi chybí jen pásky Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti na rukávech poslanců hnutí ANO,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Jsem téměř stoprocentní abstinent. Proto nemám ani s takto těžce populistickým návrhem problém. Na pracoviště alkohol nepatří,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Ne, nepodporuji to. Místo, aby začali v ANO pracovat, hledají zástupné problémy a ve věcné diskusi jsou zmatení a dezorientovaní,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Jan Hamáček svým prohibičním rozhodnutím navázal na rozhodnutí někdejšího šéfa komory, svého stranického kolegy Lubomíra Zaorálka. Ten v reakci na opilecký incident tehdejšího poslance ODS Petra Kotta zakázal prodej alkoholu ve sněmovním bufetu, který je součástí sněmovního kuloáru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…