Trapný Sobotka plive na české občany, blábolí blbosti a rád by zalezl do Brusele na věčné časy. Zeman podpořil referendum o vystoupení z EU a toto nám řekli Kalousek, Filip či Bělobrádek

26.02.2016 19:45

Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že pokud Britové odejdou z EU, stane se odchod z EU tématem v dalších zemích včetně ČR. Pokud by ČR vystoupila z EU, znamenalo by to podle Sobotky návrat do sféry Ruska. Jak informoval server iDnes.cz, Sobotka podle svých slov referendum o vystoupení nepřipustí. Prezident republiky Miloš Zeman řekl, že je proti vystoupení z EU, občané by podle něj ale měli mít právo se v referendu o tom svobodně vyjádřit a nikdo by jim to neměl zakazovat.

Trapný Sobotka plive na české občany, blábolí blbosti a rád by zalezl do Brusele na věčné časy. Zeman podpořil referendum o vystoupení z EU a toto nám řekli Kalousek, Filip či Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Ať už jako prezident nebo jako občan Miloš Zeman bych v odpovědi na otázku ‚Chcete vystoupit z Evropské unie?‘ hlasoval ne. Je to samozřejmě moje přesvědčení, které nikomu z vás nevnucuji,“ řekl a dodal: „Měl bych bojovat za to, aby všichni měli právo se v tomto referendu svobodně vyjádřit, a nikoli aby jim kdokoli toto referendum zakazoval.“ ... „Považuji za občanské právo, aby takové referendum bylo,“ řekl prezident podle ČTK na setkání s obyvateli Semil.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o slovech Sobotky a Zemana. A též, zda bez ohledu na to, jestli podporují členství v EU, by podle nich měli mít občané právo vyjádřit se k členství v EU v referendu.

Názory se liší. I někteří obhájci členství v EU, a to i v ČSSD, jsou zastánci toho, že by se občané měli vyjádřit v referendu. Též se objevily poznámky, že EU je teď velmi odlišná od té, do které jsme vstupovali. Po přijetí Lisabonské smlouvy vznikla fakticky Unie na nových základech a dnes nám hrozí, že budeme muset financovat krachující státy eurozóny a přijímat imigranty.

Vrchnostenský pohled premiéra Sobotky

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz, zda by měli mít občané právo vyjádřit se ke členství v EU v referendu, neodpověděl.

„Ano, občané by mít to právo měli. Nicméně vystoupení je takový nesmysl, že hlasovat o něm je zbytné,“ odpověděl předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Výrok o tom, že premiér nepřipustí referendum, je znak ztráty soudnosti a vrchnostenského pohledu na občana, který má být v demokracii suverénem. Od pana Sobotky jsem to nečekal a měl by se občanům za tak trapný výstup omluvit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Jak jsem řekl ve svém projevu na sněmu TOP 09, v našem případě je ta rovnice naprosto jasná, tedy čím méně Evropy, tím více Ruska. Premiér řekl jinými slovy v podstatě totéž. Referendum o vystoupení z Evropské unie v žádném případě nepodporuji a nikdy bych pro něj nehlasoval. To není nic jiného než tahání čerta za vousy a nabídka ruské mediální propagandě, aby zvrátila historický vývoj v České republice,“ řekl redakci předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Ta diskuse je vcelku zbytečná. Tady u nás nikdo v současnosti nenavrhuje vystupování z EU. Myslím si, že by se o tom ani nemělo příliš diskutovat, protože to akorát bude podněcovat ty, kteří se na tom budou chtít zviditelnit. Jsem přesvědčen, že rozumní lidé si uvědomují, že kdyby se EU rozpadla, tak se vracíme do období o sedmdesát let zpátky, kdy se vznášely územní požadavky. V Rakousku, Německu či Maďarsku se to občas objevuje i dnes. Při rozpadu by vznikaly lokální konflikty, které by mohly přerůst v globální. Nezahrával bych si s ohněm. Ekonomicky bychom na tom prodělali. Dostáváme více, než tam dáváme. Znamenalo by to odliv investorů a nezaměstnanost,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda senátu Milan Štěch z ČSSD.

Před revolucí jezdili pohlaváři líbat ruce do Moskvy, teď je Sobotka jezdí líbat do Bruselu

„Před revolucí jezdili pohlaváři líbat ruce do Moskvy, teď je Sobotka jezdí líbat do Bruselu. Sama EU nás žene do kouta tím, že chce vytvořit superstát a nedává nám na výběr. My jsme už předložili návrh na referendum o EU. Chceme tím vzkázat do Bruselu, že se nám současná EU nelíbí a že chceme změnu,“ sdělil předseda Úsvitu s Blokem proti islámu Miroslav Lidinský.

„Referendum o vstupu do EU už bylo. Pokud se ale zásadně změní struktura a podmínky fungování EU, pak je referendum legitimní. Diskusi o tom, že by ČR v budoucnu mohla z EU vystoupit, ale vyvolal svým neuváženým výrokem sám premiér. Téma není aktuální,“ řekl redakci první místopředseda senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„My jsme už jednou rozhodli, a to platí. Kdybychom při každé svízelnější době referendum opakovali, nebral by nás nikdo vážně, ani my sami sebe. Důslednou demagogií bychom zničili náš blahobyt a stát,“ uvedl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Miliony českých občanů neměly možnost v roce 2003 hlasovat a navíc EU se od té doby podstatně změnila. Svobodní trvají na tom, aby občané mohli o členství v EU hlasovat v referendu,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„V případě úvah o vystoupení z EU je podle mého názoru referendum jedinou demokratickou cestou. Tím ovšem neříkám, že by ČR měla vystupovat,“ uvedl poslanec ANO Roman Kubíček.

Celý ten ‚návrat do Evropy‘ je totiž gigantickou ztrátou, a ne ternem…

„Bohužel blábolu pana premiéra nerozumím. Za prvé, odchod České republiky z EU je tématem už dávno, a nikoli kvůli Británii, ale pro naprostou neschopnost Bruselu hájit zájmy Unie a jejích členských zemí a ještě větší neschopnost premiéra Sobotky a českých vládních zástupců v Bruselu hájit zájmy České republiky. Za druhé si neumím představit, co to znamená být v ruské sféře vlivu – znamenalo by to, že Rusko by s námi víc obchodovalo? Dalo nám privilegované ceny ropy a plynu, jaké měla třeba Ukrajina v čase, kdy nebyla protiruská? Znamenalo by to, ze Rusko by nás považovalo za velmi blízkého spojence a bylo by ochotno nám pomoci nejen ekonomicky například v dodávce surovin, ale v případě potřeby i vojensky v boji proti pronikání radikálního islámu do Evropy nebo proti Islámskému státu? Pak jsem absolutně pro. Pokud Británie vystoupí z EU, znamená to podle Sobotky také, ze bude ve sféře ruského vlivu?“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Premiér Sobotka proste vypouští bláboly a jelikož se tak děje opakovaně, tak už je to ostuda. Vystoupení z EU neznamená nic víc, že vystoupíme z přímého područí bruselské Komise. I po vystoupení z EU bychom zůstali členy NATO, Schengenu a můžeme být bez problémů součástí Evropského hospodářského prostoru, který nám umožní obchodovat se státy EU. Naše návrhy na referendum ostatní poslanci zamítli. Stejně tak naši petici na toto téma, kterou podepsalo 100 tisíc lidí. Naši vlezdobruselisté nepřipouštějí kritiku, ani změnu, ani nehodlají respektovat své občany a hrozí Ruskem. To není jen duševní slabost a deficit demokracie, to je typicky majdanovský fašistický styl,“ dodal Okamura.   

„Tak jako měli občané právo se vyjádřit v referendu před naším vstupem do EU, tak stejné právo musejí mít i nyní, kdy je Unie v hluboké krizi a zřejmě spěje ke svému pozvolnému rozpadu. Na tom nic nezmění ani pan premiér Sobotka, který by nota bene referendum měl podporovat, protože on sám mezi lidi nechodí a alespoň by znal jejich názor. Při této příležitosti je třeba si vzpomenout na stranické referendum ČSSD před prvním zvolením Václava Klause prezidentem ČR. V tom referendu obdržel Miloš Zeman 25 tisíc hlasů, které doporučily, aby šel do prezidentské volby. Tehdejší vedení ČSSD Miloše Zemana zradilo a ve volbě ho nepodpořilo a Bohuslav Sobotka u toho byl. Z toho je vidno, že jemu tudíž přímá demokracie nic neříká a navíc se pomalu dostává do situace, kdy jeho názor už nebude důležitý, viz včerejší průzkum volebních preferencí. A pokud se týká jeho obav, že bychom se po vystoupení z EU vrátili do sféry Ruska, to jsou od premiéra politováníhodné a ničím nepodložené bláboly. Sečteno a podtrženo, Bohuslav Sobotka názorně předvedl, jak si představuje demokracii,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Jsem euroskeptik, ale občané by měli právo se vyjádřit, zda chtějí zůstat, či vystoupit z EU. S nezvládnutou uprchlickou vlnou vidí prostí občané ČR, že EU nejsou jen nějaké evropské dotace, ale diktát,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pravdu má prezident,“ reagoval stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

„Kdo nemá duši nevolníka – a místo mozku pár betonových přihrádek – ví na tisíc procent, že podobná buď – anebo jsou účelovým švindlem. Celý ten ‚návrat do Evropy‘ je totiž gigantickou ztrátou, a ne ternem. Za prvních deset let v EU nám vynesl jen něco přes 400 miliard. Právě tolik – celou desetinu HDP – však od nás cizí kapitál stahuje rok co rok. Poté, co nás téměř kompletně vyvlastnil – a doluje čistě parazitní rentu i z dodávek ordinérní vody a jiných přirozených monopolů. O to víc platí, že neexistuje jediný objektivní důvod, proč bychom měli stát o horší vztahy s Ruskem než třeba s Německem a Francií – a samozřejmě ani naopak. Právě to nám však vnucuje i EU – za situace, kdy se sama rychle mění, a to už jen k horšímu,“ uvedl kandidát na předsedu KSČM Josef Skála.

„Británie si teď diktuje výjimky z pozice země, do níž zisk z okolního světa přitéká – a ona chce přesto přiškrtit i dávky pro děti ‚gastarbeiterů‘. Řídit se česká vláda národním, a ne cizím zájmem, zvedne tu rukavici – a nakreslí ‚červenou čáru‘, jejíž překročení nebudeme tolerovat my jako země, z níž ekonomický výnos ve velkém odtéká. Teprve reakce, jež na to přijde z Bruselu, vrátí z mlhoviny frází zpět na zem i téma, o němž má právo rozhodnout jen lidové referendum. To samé je však nejvyšší čas podniknout i vůči NATO. Tady je ‚červená čára‘ v národním zájmu – a referendum, až nám na ni odpoví – ještě akutnějším imperativem,“ dodal Skála.       

„Premiér Sobotka ním tím vzkázal: Občané, držte pusu a krok, tady se bude poslouchat EU. Místo aby postupoval stejně jako Británie a vyjednával o změně, je to právě on, kdo posouvá bruselský socialismus ještě dál. Kdy už konečně pochopí, že má hájit Českou republiku a její občany, a ne Brusel? Vládnoucí elity nenaslouchají svým občanům. Bojí se jich. A to je špatně. Referendum je jedním z hlavních programových bodů Úsvitu, protože každý občan má právo spolurozhodovat o své budoucnosti a budoucnosti svých dětí,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu s Blokem proti islámu Marek Černoch.

Sobotka plive na české občany a voliče ČSSD

„Referendum v každém případě. Kde Sobotka bere tu drzost, že to bude on, kdo zakáže, respektive nepřipustí referendum? Navíc když v tom prvním nás všechny obelhávali, zcela vědomě podsouvali nepravdivé informace! A to pominu špatně vyjednané přístupové podmínky. Přiznávám, že za současného stavu by nás při velikosti ‚naší‘ země a naší závislosti na exportu případné vystoupení asi hodně bolelo. Likvidace našeho zemědělství a vytvoření potravinové závislosti na dovozu špatných a nekvalitních potravin oproti dřívější schopnosti našeho zemědělství uživit náš národ kvalitními potravinami nás postavilo do velmi těžké situace, do velmi špatného postavení. Myslím si dokonce, že to byl prvořadý záměr naší podřízenosti EU. A návrat do podřízenosti Ruska? Pan premiér už by s takovými blbostmi mohl přestat. Je-li toho schopen,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Pan Sobotka by asi nejraději zalezl do Brusele na věčné časy. Cožpak naše hlasování v posledním referendu musí platit na věčné časy a pro všechny další generace? Cožpak jsme nevstupovali do úplně jiné Unie? Lisabonskou smlouvou se Evropská unie zásadně změnila. Mění se v dluhovou Unii a hrozí nám, že budeme muset doplácet na ostatní. Stejně tak hrozí, že nás společně s EU potopí imigrační vlna. Sobotka označuje odpůrce EU a imigrace za extremisty. Ale proti EU a imigraci je více než 60 procent obyvatel. To jsou všichni extremisti? Sobotka plive na české občany a voliče ČSSD. Shrnu-li to, pak ano, jsem přesvědčen, že by občané měli, respektive mají právo se ve světle současného vědění o tom, jakých podvodů se na nás tehdejší vládní garnitura dopustila, v novém referendu opět vyjádřit,“ dodal Doubrava.     

„Lidé pro právo vyjádřit se, být u rozhodování o své budoucnosti demonstrovali v roce 1989 a svrhli režim. Bylo by absurdní, kdyby jim toto právo dnes bylo odepřeno. Už se nesmí opakovat rozhodování o nás bez nás jako při rozdělení Československa nebo vstupu do NATO. Lidé jsou ti, kteří rozhodují, a to by tak mělo být i v případě setrvání v EU. Reforma EU je nezbytná. Osobně jsem však pro setrvání v EU,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Referendum by za vámi popsaných okolností bylo logické a asi i žádoucí,“ reagoval senátor Václav Láska.

„Ale, ale! Pan premiér nepřipustí referendum (je jedno, k čemukoliv)? Tedy jinými slovy, pan premiér bude určovat, co z ústavy platí a co ne? Nebo kdy článek ústavy platí a kdy ne? No to je mi tedy podivná demokracie ! A poklonkovat Bruselu panu premiérovi zřejmě nevadí? ... Víc  takových jeho prohlášení, ať mají voliči jasněji,“ říká místopředseda Úsvitu s Blokem proti islámu Karel Fiedler.

Nemůžeme jednat o občanech bez občanů

„Samozřejmě by se o tak zásadní změně, respektive o budoucnosti ČR a našich občanů muselo rozhodnout v referendu, stejně jako jsme se rozhodli o vstupu do EU. Legislativně by nebyl problém přijmout ke konání referenda speciální ústavní zákon. Nežijeme přece v absolutismu – a snad ani v Absurdistánu,“ uvedl předseda ústavněprávního výboru senátu Miroslav Antl.

„Podle mne je nepochybné, že vystoupení Velké Británie z Evropské unie by podnítilo nežádoucí dominový jev. Ale referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie nepodporuji, nevedlo by to k ničemu lepšímu. Určitě je ovšem zapotřebí opravit rozhodovací mechanismy, které komplikují schopnost dohody. To se projevilo především při diskuzi o řešení takzvané migrační krize. Vlády všech zemí EU jsou povinny naslouchat svým občanům a takto jednat na nejvyšší evropské úrovni,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Výhodou pro vládu České republiky je mandát, který získala schválením společného usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Usnesení jsem připravila jménem poslaneckého klubu TOP 09 a bylo schváleno hlasy poslanců TOP 09, ČSSD, ANO a KDU- ČSL. Jsou chvíle, kdy je vhodné odložit koaličně- opoziční souboj a pracovat společně. Usnesení má číslo 888 a bylo přijato 1. 10. 2015. Z usnesení vyjímám: ´Poslanecká sněmovna I. konstatuje, že a) klíčová rozhodnutí, která mohou mít zásadní dopad na jednotlivé státy Evropské unie, nebo kterými by se mohly jednotlivé státy cítit existenčně ohroženy, mají být přijímána jednomyslně, a b) rozhodnutí týkající se řízení masivních migračních toků jsou takovými klíčovými rozhodnutími II. vyjadřuje nesouhlas se zaváděním trvalých mechanismů k přemisťování uprchlíků do Evropské unie a v jejím rámci na základě povinného redistribučního klíče (tzv. kvóty). ´ Věřím, že celé usnesení PSP ČR No. 888 ze dne 1. 10. 2015 stojí za přečtení. A že především je závazné pro vládu České republiky při jednáních na půdě orgánů Evropské unie v této věci. Občané oprávněně požadují, aby jejich obavám bylo nasloucháno,“ dodala Chalánková.

„Referendum o setrvání v EU, za předpokladu dalšího pokračování dysfunkce této nadnárodní organizace, osobně považuji za velice vhodné. Jde o zcela zásadní až průlomové rozhodnutí pro další život našich občanů, které nesmí být ve fungující demokracii posvěceno pouze úzkým kroužkem aktuální politické reprezentace. Mohl by se tak opakovat neblahý případ z dob dělení naší země, kdy skupinka podle mého názoru vlastizrádců roztrhla v protikladu k zájmům většiny obyvatel federaci napůl, a to bez toho, aby se oba bratrské národy mohly ke svému osudu jakkoliv vyjádřit. Proklamace, tehdy ještě jednotné havlovsko-klausovské struktury jsem považoval v této souvislosti za zcela irelevantní. A další umělé roubování naší země na skomírající EU bez prokazatelného a přesvědčivého potvrzení obyvatelstvem je případ zcela analogický,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

Podle senátora ČSSD Miloše Malého případný odchod Británie z EU pro nás neznamená, že také musíme z EU automaticky vystoupit. „Pouze je to signál pro velké země v EU, že musejí více reagovat na rozumné návrhy a požadavky menších států. Musejí zanechat vyhrožování uvalením sankcí za jiný názor na řešení například současné migrační tsunami. Jsem demokrat, a tak ctím právo občanů na referendum v tak závažné věci. Nemůžeme jednat o nich bez nich. To by bylo nefér,“ dodal senátor Miloš Malý. 

„Mám všeobecný problém s tím, jak jsou Češi většinově ve svých názorech nekonstantní a chovají se ve smyslu kam vítr, tam plášť, což je z dlouhodobého hlediska pro každý národ cestou do pekla, a stáváme se tak nedůvěryhodným národem, státem či partnerem, na kterého se nedá spolehnout. Bohužel jsme ještě jako celek nevyspěli tolik, abychom se pomocí referend uměli nepopulisticky rozhodnout, co by pro nás bylo na desítky let správné. Byl bych proti referendu,“ uvedl senátor STAN Jan Horník.

„Předně je nutné, aby byl důvod k odchodu z EU. A také je třeba konečně schválit zákon o obecném referendu. To, že současné problémy s migrací zneužívají rozliční populisté a že jim nahrává protievropská propaganda, je také zřejmé. Pokud by byly splněny podmínky k vypsání referenda, pak bych referendum podpořil. Je zodpovědností politiků, aby přesvědčili občany, že odchod z EU je pro ně krajně nevhodný a nebezpečný. Není to jenom o volném pohybu zboží, služeb a hlavně obyvatel, ale zejména by došlo ke ztrátě pracovních příležitostí, snížila by se životní úroveň všech občanů a země by se dostala do ekonomické recese. Daleko lepší než referendum o vystoupení z EU je aktivní politika ČR ve vztahu k potřebným změnám ke zvýšení funkčnosti a demokratičnosti této mezinárodní organizace,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„V této době jsou úvahy tohoto typu mimořádně nešťastné. Proto je nechci nijak dál rozdmýchávat. Potřebujeme situaci uklidnit a mít čas na konsolidaci,“ říká europoslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

Udělejme referendum, zda chceme kolem ČR zase dráty…

„Domnívám se, že by si někteří měli připomenout, že referendum o sounáležitosti ČR k EU se už uskutečnilo. Pokud budeme na každou situaci reagovat pořád a dokola referendy, tak se ureferendujeme. Udělejme referendum, zda chceme kolem ČR zase dráty, udělejme referendum, že budou celní a pasové kontroly, udělejme referendum, že jsme ochotni snížit export do okolních zemí i za cenu 30procentní nezaměstnanosti, udělejme referendum, že nestojíme o evropské dotace, referendum o tom, že nepotřebujeme parlamentní systém a na všechno budeme vypisovat referenda. Nejlépe, když pro platnost referenda bude stačit tisíc podpisů a účast bude stačit pět procent oprávněných občanů. Tak nějak by si to někteří představovali. Izolace České republiky od okolních států by znamenala obrovský ekonomický Armagedon a žádné referendum by tomu nezabránilo,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Petrů.

„Myslím, že jde o snahu EU vystrašit, ale nemyslím si, že by to bylo nějak účinné,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Jediné celostátní referendum v ČR bylo o vstupu do EU. Proto je logické, že v případě sílících požadavků o vystoupení se použije k rozhodnutí stejný nástroj, kterému bude předcházet velká informační kampaň,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Referendum o vystoupení z EU by mělo být samozřejmé. A nejen o tom. A neměli jsme my, oranžoví, jen tak čistě náhodou referendum ve svém programu?“ odpověděl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Premiér nerozhoduje o tom, jestli referendum o případném vystoupení z EU bude, či nikoli. Tato situace ještě nenastala, ale po případném vystoupení Velké Británie to může být aktuální. Souhlasím s panem prezidentem,“ řekl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

V žádném případě! Ani plebiscit, ani referendum!

„V žádném případě! Ani plebiscit, ani referendum!“ odpověděla poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

Poslanec ČSSD Pavel Ploc je přesvědčen, že členství v EU je nejlepší alternativou pro budoucnost ČR. „Pokud však EU bude pokračovat v řešení zásadních problémů jako při migrační krizi ve stylu nečinnosti a takzvaných silových rozhodnutí (kvóty a dotace), potom nevylučuji, že budu pro vypsání referenda,“ sdělil Ploc.

„Osobně nevidím rovnítko mezi odchodem Velké Británie z EU a odchodem České republiky. Už vůbec pak nevidím rovnítko mezi odchodem České republiky z EU a návratem do sféry Ruska. Pan premiér by měl více přemýšlet nad tím, jak efektivně prosazovat zájmy našeho státu v EU, a méně občany zbytečně strašit,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„U nás se o vystoupení z EU mezi lidmi již také mluví. Lidé umějí číst a vidí, co se děje v okolních státech. Unie je dnes jiná, než byla v době vstupu. Sám přemýšlím, jak bych hlasoval dnes. Museli bychom přesvědčit voliče, že výhody převažují. Volný pohyb osob bez víz je určitě jedna z nich. A právo na referendum? Samozřejmě velké ano. To je sakra důležitá otázka,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Pokud se neustále zaštiťujeme demokracií, tak bychom to měli potvrdit i v reálném životě. Občané mají tudíž právo na referendum, také však musejí umět nést následky svého rozhodnutí,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Jsem výrazně pro setrvání v EU. Nicméně si myslím, že pokud se občané vyjadřovali ke vstupu do EU, měli by se vyjádřit i k eventuálnímu odchodu,“ sdělil poslanec ČSSD František Adámek.

Senátor ČSSD Petr Gawlas uvedl, že je jednoznačně proti vystoupení ČR z EU. „Tento krok by našim občanům nepřinesl nic dobrého a republiku by to značně postihlo, a to nejen ekonomicky. Taková je realita. Kdo tvrdí opak, ten buď lže, nebo tomu prostě nerozumí. Pokud jde o referendum, v zásadě bych nebyl proti. Je to zcela legitimní a demokratický způsob rozhodování o závažných celospolečenských otázkách. Měli bychom ale dělat vše pro to, aby k situaci, kdy budeme řešit naše setrvání v EU v referendu, vůbec nedošlo. Měli bychom mít na paměti, že naše ekonomika se se zeměmi, jako jsou Švýcarsko, Norsko či Velká Británie, nemůže srovnávat,“ tvrdí senátor ČSSD Petr Gawlas.

Tři pětiny obyvatel České republiky jsou nespokojené se členstvím v Evropské unii. V případě, že by se konalo referendum o vstupu do Unie, 62 procent obyvatel České republiky by hlasovalo proti. Podle zářijového průzkumu STEM z loňského roku je se členstvím v EU spokojeno 39 procent obyvatel, tři pětiny jsou nespokojené. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…