USA šíří chaos, diktují ostatním a usilují o světovládu. Chci zásadní změnu, řekl Putin. A toto ruskému prezidentovi vzkázali kníže, Filip i Okamura

30.10.2014 15:55

ANKETA Ruský prezident na Valdajském klubu řekl, že vítězové studené války se rozhodli rozporcovat svět dle svých představ a západním mocnostem jde o světovou nadvládu bez ohledu na mezinárodní právo. USA prý zasahují do vnitřních záležitostí států a protiprávně odstraňují nepohodlné režimy a využívají k tomu i islamisty či neonacisty a vyvolávají chaos.

USA šíří chaos, diktují ostatním a usilují o světovládu. Chci zásadní změnu, řekl Putin. A toto ruskému prezidentovi vzkázali kníže, Filip i Okamura
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Anketa

Jste pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

72%
28%
hlasovalo: 8129 lidí

Velký bratr USA sleduje i své spojence. Rusko dle Putina nechce být supervelmocí – chce se soustředit na vlastní rozvoj. Mezinárodní řád nemá dle něj být založen na jednostranném diktátu, ale rovnováze sil a národní suverenitě.

Celý projev Vladimira Putina v češtině zde.

USA své velmocenské postavení zneužívají a panuje tu silná nerovnováha

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků na to, co si myslí o tom, co pronesl prezident Ruské federace Vladmir Putin.

„Jde o názor Vladimira Vladimiroviče Putina, na který má bezesporu nárok a vzhledem k jeho postavení i dostatek informací. Osobně jsem toho názoru, že není možné, aby jeden ze států OSN, byť velký a ekonomicky silný, mohl vnucovat svou vůli ostatním národům a státům. Řešením je multipolární svět a respekt všech států, tedy i USA, EU a Ruské federace či Čínské lidové republiky nebo arabského světa k mezinárodnímu právu,“ soudí předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Je to zoufalý pokus o popření vlastní viny,“ míní předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Souhlasím s tím, že mezinárodní poměry nemá určovat zbrojní převaha a agrese, ale diplomacie a rovnováha sil. Je pravdou, že v posledních mnoha letech USA vedou ve jménu demokracie války po celé planetě, zatímco Rusové pokrývají svým vlivem pouze své přímé sousedy. A souhlasím s prezidentem Putinem, že důležitá je národní suverenita – v tomto ohledu by ji měl nabídnout i kavkazským národům, které za ni staletí bojují. A na oplátku by ji mohli také dostat ukrajinští Rusové, kteří o ni kvůli dohodám fakticky přišli při dělení SSSR. A rozhodně platí fakt, ze v mnoha ohledech USA své velmocenské postavení zneužívají a panuje tu silná nerovnováha – například Evropská unie je bohužel jen přívěsek ve vleku USA,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Je nutno respektovat mezinárodní právo a národní svrchovanost. Zloděj křičí „chyťte zloděje“

„Souhlasím s tvrzením, že je nutno respektovat mezinárodní právo a národní svrchovanost. Ale dodávám, že je nutno respektovat územní celistvost státu a lidská práva. A každý národní zájem toho kterého státu, včetně USA a Ruské federace, by měl tyto atributy respektovat,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Místo toho, aby situace postupně spěla k odstranění příčin napětí na Ukrajině, děje se nebezpečný pravý opak,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Zloděj křičí ´chyťte zloděje´. Vzhledem k okupaci Krymu a Gruzie si pan Putin nemá co vyplachovat ústa slovy ´mezinárodní právo´ a podobně,“ míní europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Propagandistické plky

„Vladimir Putin má možnost věrohodnost svých tvrzení podpořit tím, že opustí okupovaná území na Ukrajině nebo v Gruzii a přestane se zabíjením a vězněním v těchto zemích. Do doby, než tak učiní, jsou podobná prohlášení jen propagandistickými plky,“ soudí poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Konkurenční vztah Ruska a USA je zřejmý – je to vztah slabší a silnější velmoci, které prosazují své zájmy i sporným způsobem. Pro budoucnost multipolárního světa je důležité, že tu Rusko oznamuje svou vizi globalizace, a bylo by dobré, aby avizovaná integrace se sousedy nebyla silová s pomocí energetických vazeb a jaderného potenciálu,“ řekl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Oprostím-li se od předsudků a ideologie, a budu-li ty výroky prezidenta Putina posuzovat věcně a reálným úsudkem, nezbyde, než s tím souhlasit. Již vícekrát jsem se sám vyjádřil, že počínání USA ve světě vůbec nevidím jako bezproblémové a bezchybné. Naopak, často právě Spojené státy svou politikou prosazování jejich zájmů řadu oblastí světa přivedly k destabilizaci. A řada, ne-li většina, těch oblastí je velmi vzdálena od míst, o kterých by USA, a to jen teoreticky, mohly prohlásit, že jsou oblastmi jejich zájmů. A vůbec bych řekl, že to není náhoda, ale záměr,“ myslí si poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Za Američany zůstávají jen potoky krve a hromady mrtvých. Jsou největším teroristou světa

Senátor Jaroslav Doubrava souhlasí s Putinem. USA tam, kde neuspějí jinak, dle něho rozpoutají občanské války. I Ukrajina je toho příkladem: „Spojené státy se neštítí i lží přesvědčovat své občany a spojence, jako tomu bylo se zbraněmi hromadného ničení v Iráku, kde jim navíc ulpěla v očku irácká nafta. Někde jsem četl, že i Islámský stát, jehož válečníci tak bestiálně vraždí lidi jen proto, že jsou jiného vyznání a odmítají přestoupit na islám, je ve skutečnosti záležitost USA, která se jim vymkla z řízení a jejich vlivu. Nejsem daleko tomu uvěřit. Co je obkličování Ruské federace americkými základnami přeplněnými zbraněmi? Není problém podívat se na mapy těch základen. Najděte někdo takovou mapu ruských základen, které by obkličovaly USA! Jakou důvěryhodnost mohou mít, odposlouchávají-li i své nejbližší spojence? Můžeme věřit tomu, že se nechtějí vměšovat do řízení jejich států, že nechtějí ovládat i je? Ostatně je otázka, nakolik se tak již neděje. Vždyť i některá rozhodnutí EU jsou natolik podivná, že mám chuť navrhnout změnu názvu z EU na EK, tedy Evropská kolonie. Ano, jsem přesvědčen, že USA usilují o světovou nadvládu, pošlapávají ve jménu tohoto záměru mezinárodní právo a zcela protiprávně zasahují do vnitřních záležitostí vyhlédnutých států. S Vladimirem Putinem plně souhlasím. Rusku nejde o nějakou nadvládu. Ty doby jsou pryč. Jsem skálopevně přesvědčen, že chce jít cestou rovnoprávné spolupráce a suverenity. Nevidí to jen ti, kteří to vidět nechtějí. Američané šíří chaos, rozvrat a smrt. Jsou za nimi potoky krve a hromady mrtvých. Jsou nejnebezpečnějším teroristickým státem světa,“ dodal Doubrava.

Nechceme válku, nezačneme ji a neprovokujeme ji

„Projev jsem viděl celý. Vytrhávat z něj dílčí věty není dobré. Vnímal jsem politika, který říká: ´Nechceme válku, nezačneme ji a neprovokujeme ji ani verbálně´. Současně Putin říká, že je připraven se bránit a odmítá zákulisní hry. A můj názor by čtenář neměl brát vážně a měl by se sám podívat na video, je s českými titulky na netu. Člověk uvidí mimiku i verbální projev člověka. Tím si lze názor udělat víc než čtením komentářů,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Musím to vnímat pouze jako součást Putinovy propagandy, protože ten, kdo prokazatelně v uplynulých měsících porušil mezinárodní právo, bylo právě Rusko,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Vnímám to podobně jako prezident Putin a jsem znepokojen vypjatou mediální a zpravodajskou válkou i stavem na Ukrajině a ve všech dalších místech horkých válečných konfliktů,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Je třeba být neustále ve střehu. Vůči Rusku, vůči USA, vůči všem

Podle poslance Úsvitu Petra Adama Vladimir Putin není daleko od pravdy při hodnocení stavu a souhlasit se dá i s vizí. „Ale historie nás učí, že spravedliví se stávají utlačovateli a naopak. Je třeba být neustále ve střehu. Vůči Rusku, vůči USA, vůči všem. Současně však nepřestat být dobrým partnerem pro cokoli pozitivního pro dobro společnosti,“ dodal Adam.

„Slova jsou jen slova. Skutečnost však bývá mnohem syrovější. Byť slovo ´surovější´ by bylo vhodnější. Nerad bych byl považován hned za putinistu, ale něco na vyjádření ruského pana prezidenta je. Považuji za chybu, hledáme-li chyby jen na druhé straně barikády a nevidíme ty na straně vlastní. Včetně našich ač moc často měnících se Velkých bratrů. Zbytečně se podceňujeme. Naše historie není zase tak temná, jak si ve své připrděnosti a hloupé skepsi zbytečně bulíkujeme. Byli jsme významným národním státem daleko před mnohými jinými. Naši panovníci byli vyhledávaným spojencem v mnohých mocenských hrátkách. Obávám se, že jsme tradicím našich českých knížat i králů dnes mnohé dlužni,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Takových projevů jsou desítky. Důležité je, jak se Putin chová, ne co říká,“ uvádí poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Myslím si pořád to samé, tedy, že pan prezident plní svou roli dobře, pokud je chápána jako pomoc Vladimiru Putinovi v jeho propagandě,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Nelze než souhlasit,“ reagoval stručně poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Putinova slova zvyšují pravděpodobnost choroby, o níž média spekulují,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Co řekl Putin

Spojené státy podle Putina samy sebe považují za vítěze studené války. Rovnováha sil je dle něho zásadním faktorem pořádku a stability, ale došlo k úplnému narušení rovnováhy. Pod tlakem právního nihilismu začalo být dle Putina mezinárodní právo postupně upozaďováno.

„Studená válka je za námi. Nebyla však ukončena smírem, jasným a transparentním ujednáním o dodržování existujících pravidel nebo vytvořením nových pravidel a standardů. Zdá se, že tzv. vítězové studené války se rozhodli rozporcovat celý svět podle svých představ. Tedy tak, aby na základě nového uspořádání získali co nejvíce výhod. A v případě, že systém mezinárodních vztahů, mezinárodního práva, tedy systém ´brzdy a rovnováhy´, stál v cestě k dosažení těchto cílů, tak se všechny systémy označily jako nepotřebné a zasluhující likvidaci. Promiňte mi to srovnání, ale vítězové studené války se chovali stejně jako naši ruští zbohatlíci, kterým nečekaně spadlo do klína ohromné bohatství. V případě západních mocností zase šlo o světovou nadvládu,“ řekl Putin.

„Opatření vůči těm, kteří se nehodlají podvolit, jsou nám dobře známa. Mnohokrát jsme byli svědky toho, jak byla tato opatření vyzkoušena v praxi. Zahrnují použití silových prostředků, dále ekonomický a propagandistický tlak, zásahy do vnitřních záležitostí, odvolávání se k tzv. ´nadprávní´ legitimitě, když je třeba ospravedlnit řešení konfliktů pomocí protiprávních nástrojů a následné odstranění nežádoucích režimů... V poslední době se objevují důkazy, že jsou nepohodlní vůdci těchto států bezohledně vydírání. Není divu, že tzv. ´Velký bratr´ utrácí miliardy dolarů ročně na sledování celého světa včetně svých nejbližších spojenců,“ zlobí se ruský prezident.

„Jednostranný diktát a navazování svých vlastních idejí mají opačný dopad. Místo odstranění konfliktů dochází naopak k jejich eskalaci. Místo suverénních a pevných států vzniká chaos a nepořádek. Místo demokracie jsou podporována pochybná uskupení, od neonacistů až po islámské radikály. A proč je podporují? Protože je v určitý okamžik využívají k dosažení vlastních cílů. Potom se spálí a stáhnou se zpátky... V minulosti financovali islámská radikální hnutí pro boj proti Sovětskému svazu. Tito bojovníci prošli válečnou zkouškou v Afghánistánu. Později se z těchto základů zrodila Al-Káida a Tálibán. Jestliže je Západ přímo nepodporoval, tak přinejmenším nad neblahým vývojem přivíral oči. Já bych ovšem spíš řekl, že podporoval. A to politicky, zpravodajsky a v neposlední řadě i finančně, aby mohli vniknout tito mezinárodní teroristé i do Ruska,“ upozornil Putin.

„Rusko opakovaně varovalo před hrozbou protiprávních vojenských akcí a vměšování se do vnitřních záležitostí suverénních států, stejně jako před koketováním s extremisty a náboženskými radikály... Období, ve kterém dominovala pouze jedna velmoc, se ukázalo, že nevede ke zlepšení realizace globálních procesů. Naopak tato nestabilní konstrukce dokládá neschopnost účinně bojovat proti hrozbám, které zahrnují regionální konflikty, terorismus, obchodování s drogami, náboženský fanatismus, šovinismus a neonacismus,“ tvrdí ruský prezident.

„Dnes opět vidíme pokusy o rozdělení světa, provést linii, vytváření koalic nikoli ve prospěch, ale proti někomu. Patří sem i pokusy vykreslit obraz nepřítele, stejně jako v době studené války, a získat právo na nikým neomezované vůdcovství. Chcete-li diktát... Je třeba vyřešit dilema mezi kroky mezinárodního společenství k zajištění bezpečnosti a lidských práv a principy národní suverenity a nevměšování se do vnitřních záležitostí států. Právě takové kolize totiž nejčastěji vedou ke svévolnému zahraničnímu zasahování do složitých vnitřních procesů a postupně vyvolávají nebezpečné rozpory vedoucích světových hráčů. Otázka o zachování suverenity je nejspíše vůbec zásadní pro zachování a upevnění světové stability,“ myslí si Putin.

Putin po pronesení projevu také v následné debatě odpovídal na dotazy. Zazněla otázka, zda Rusko usiluje o nějakou vedoucí roli. „Nepotřebujeme být supervelmocí. To by pro nás byla zátěž navíc. Již jsem zmínil tajgu. Je rozlehlá, neomezená. A právě pro rozvoj svých území potřebujeme spoustu času, energie a zdrojů,“ odpověděl Putin.

Putin kritizoval USA již dříve. „Není žádným tajemstvím, že nejagresivnější, nejtvrdší politika je ta americká. Nemáme téměř žádné vojenské síly v zahraničí a podívejte se: Všude po světě jsou americké vojenské základny a američtí vojáci vzdálení tisíce kilometrů od svých hranic, kteří zasahují do vnitřních záležitostí kteréhokoli státu... Pokud jde o americkou politiku, je jasné, že Spojené státy vedou nejagresivnější a nejtvrdší politiku, aby hájily své vlastní zájmy,“ řekl ruský prezident v červnu v rozhovoru se zástupci dvou francouzských médií, rozhlasové stanice Europe 1 a televizní stanice TF1.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…