Ubohost, nafackoval bych jim! Schwarzenberg se nebývale ostře naštval kvůli útokům na padlé vojáky

12.07.2014 4:47

Šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga naštvalo a znechutilo, jak se někteří politici i občané vyjadřují o českých vojácích, kteří byli zabiti při sebevražedném atentátu v Afghánistánu. Říkat, že to byli žoldáci, kteří tam bojovali pro peníze, je podle něho ubohé. „Kdyby mi tohle někdo řekl, přímo bych mu nafackoval,“ sdělil předseda TOP 09 redakci ParlamentníchListů.cz.

Ubohost, nafackoval bych jim! Schwarzenberg se nebývale ostře naštval kvůli útokům na padlé vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Rutinní výjezd do jinak údajně bezpečné oblasti v Afghánistánu stál život čtyři české vojáky, pátý bude mít následky po zbytek života. Tragédie, která z různých stran zasáhla všechny a po několik dní je hlavním tématem na novinových stáncích i internetových serverech.

Tato událost ale naplno pustila uzdu širokému spektru názorů na účast České republiky a její armády v zahraničních misích. Pro jednu část obyvatelstva jsou vojáci padlými hrdiny, kteří bojovali na naši svobodu po boku našich spojenců. Pro jinou část lidí jde o mrtvé žoldáky, kteří přišli o život při výkonu své práce, o níž věděli, že je životu nebezpečná.

„Chtěl bych říci, že nezemřeli zbytečně, protože v Afghánistánu je jedna z nejvýznamnějších teroristických základen, která organizuje útoky vůči celému civilizovanému světu. Kromě již známých útoků v New Yorku bych chtěl připomenout útoky v Londýně, v Madridu, ale také v Bombaji, ač indická armáda nebyla v Afghánistánu nasazena. Není vyloučeno, že teroristé plánovali nebo plánují také útoky na další země a další města, včetně České republiky,“ uvedl k tomu na mimořádném brífinku prezident Miloš Zeman.

Čím intenzivněji se bude podle prezidenta v Afghánistánu bojovat, tím nižší je riziko, že budou zasaženi i nevinní civilní čeští občané. „V tomto je hluboký smysl jejich boje a v tomto je hluboký smysl jejich obětí,“ dodal prezident republiky.

ParlamentníListy.cz se zeptaly šéfa TOP 09 a bývalého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, co pro něho smrt vojáků znamená, a především, co si myslí o názorech, že jsou naši vojáci v misích žoldáci.

„Samozřejmě je mi nesmírně líto našich zabitých vojáků i toho zraněného, ale i jejich zdrcených rodin. Zmařený mladý život je vždycky tragédie. To je jedna věc. Za druhé bohužel žijeme ve světě, kde se násilí děje, a stát musí někdy své vojáky vyslat do nebezpečných situací,“ konstatoval Karel Schwarzenberg.

Co říká na objevující se názory, že šlo o žoldáky, jejichž smrt pro nás nemá žádný význam a že zemřeli zbytečně? „Kdyby mi tohle někdo řekl, tak bych mu přímo nafackoval! Jacípak žoldáci? Jsou to čeští vojáci, kteří tam na rozkaz armády byli činní. Žádní žoldáci. Oni tam bránili naši svobodu proti světovému terorismu. Tak jaké kecy o žoldácích?! Tohle je tak nezodpovědné a špinavé nadávat na padlé vojáky, že nevím, jak to komentovat,“ uvedl předseda TOP 09.

„Říkat, že šlo o žoldáky, kteří tam zemřeli bez smyslu, to jsou velmi, velmi ubohé názory. Za prvé to není správné věcně a za druhé před padlými a jejich rodinami to je opravdu strašné říkat. A vojáky tam neztrácejí jen Američané, ale podívejme se na Kanaďany, Němce, Holanďané tam ztratili spoustu lidí. Každý evropský národ tam ztratil své vojáky. My jsme vlastně dosud měli poměrně velké štěstí, protože jich padlo málo. Podívejte se, kolik padlo Poláků. Ne, o těch ubohých názorech ani nechci polemizovat,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

Podobné postoje jako šéf TOP 09 nebo prezident Zeman vyjádřila i celá řada vládních i opozičních politiků. Do mediálního střetu se pak dostala poslankyně ODS Jana Černochová s europoslancem a šéfem Svobodných Petrem Machem. Ten byl jedním z kritiků a prohlásil, že naši vojáci na zahraničních misích jsou žoldáci a vedou často nesmyslné války ve službě NATO, EU či OSN. Černochová na to reagovala srovnáním Macha s komunisty.

NATO je zneužíváno. Napadlo snad někoho Srbsko, Libye...?

„Pokud on nazývá Čechy, kteří jsou na misích žoldáky, tak stejným způsobem by hodnotil letce československé perutě RAF, protože ti bojovali pod vlajkou Británie za naši zemi? Rozumíte tomu srovnání? Mně přijde, že někteří lidé si vůbec neuvědomují, že i v historii Československa jsme měli naše vojáky na jiném území, bojovali za naši svobodu,“ rozvedla následně svůj pohled pro ParlamentníListy.cz Jana Černochová.

Petr Mach však kritice nerozuměl, NATO je podle něho používáno k jiným účelům, než kvůli kterým existuje. „Jsme členy NATO a máme ctít alianční závazky. To je jasné. Ale NATO bylo založeno jako obranná aliance. Podle smlouvy o NATO berou alianční spojenci vojenský útok na kteréhokoliv člena jako útok na svoji zemi. Afghánistán ale nikoho nenapadl a Usáma se nakonec skrýval v Pákistánu. Proč jsme tedy ještě v Afghánistánu? A co Srbsko? Napadlo snad nějakého člena NATO? Napadla Libye nějakého člena NATO? Odpověď prostě a jednoduše zní NE. NATO je zneužíváno i k jiným cílům,“ konstatoval europoslanec a šéf Svobodných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…