Už to začíná být ošklivé. Čtěte ještě více o válce mezi Zemanem a Sobotkou

01.02.2016 15:02

Po „aféře kalašnikov“ přestřelka mezi premiérem Sobotkou a prezidentem Zemanem pokračuje. Miloš Zeman řekl, že Bohuslav Sobotka spíše ničí sociální demokracii a že je neúspěšný politik. Sobotka zase řekl, že se Zeman svým výrokem o kalašnikovu zařadil do sestavy fašistů. Zeman dle něj zvyšuje napětí ve společnosti a rozděluje ji. Co o tom soudí čeští politici?

Už to začíná být ošklivé. Čtěte ještě více o válce mezi Zemanem a Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

„Považuji se za levicového politika a svojí dosavadní politickou praxí jsem dokázal stranu, kterou dnes Bohuslav Sobotka spíše ničí, vytáhnout ze sedmi na třicet dva procent, takže odmítám kritiku od neúspěšných politiků, a přijímám ji od těch úspěšných,“ odpověděl Zeman pro Deník.cz na otázku, zda má Sobotka pravdu, když zapochyboval nad tím, jestli jsou Zemanovy názory postojem levicového politika.

„Zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem. Prostě pan prezident se do toho takovým zvláštním způsobem zařadil a mě by nikdy nenapadlo, že v téhle sestavě jednou najdu prezidenta republiky,“ řekl pro Respekt Sobotka.

„Pokud se podíváte na jeho jednotlivé výroky a kroky, všechno směřuje ke zvyšování napětí ve společnosti,“ řekl Sobotka s tím, že Zeman dle něj společnost zbytečně rozděluje.

Premiér Sobotka se doslova vyžívá ve svém ublíženectví

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Většina politiků vyzývá ke zklidnění vztahů mezi prezidentem a premiérem. Velká část říká, že Zeman nevyzval k zastřelení Sobotky a že Sobotka svou reakci přehání.  

„Jde o zbytečnou přestřelku ústavních činitelů a oběma by prospělo, kdyby spolu mluvili,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Myslím si, že ostatní politici udělají nejlépe, když to vůbec nebudou komentovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Je to klasické Sobotkovo chování, tedy ubrečenost. Když někdo použije nadsázku, neustojí to jako chlap. Když je potřeba ochránit české hranice před nelegálními imigranty, nic nedělá a poklonkuje EU,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský

„Výroky pana prezidenta opravdu, bohužel, rozdělují naši společnost. Očekával bych naopak, že prezident bude takovým svorníkem ve společnosti a nezpochybnitelnou autoritou. Osobní vztah k premiérovi by se do toho neměl vůbec promítat. Musím naprosto a důrazně odmítnout, že Bohuslav Sobotka ničí sociální demokracii. Považuji ho za úspěšného premiéra, premiéra vlády, která je na rozdíl od předešlých vlád bez kauz a která si vede dobře. A sociální demokracie ve vládě také naplňuje svůj volební program. A slušnost já nepovažuji za slabost,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava

„Nemám co dodat,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Pražská kavárna, obsese Zemanem. Novotný, Prouza, Špidla, Dienstbier, Marksová vedou ČSSD do katastrofy

„Tak skvěle to dnes rozebral na Parlamentních listech Zdeněk Zbořil. Pokud se mého názoru týká, tak jedna moudrá rada pro hodně povídavé a ke všem tématům kdykoliv a kdekoliv povídavé lidi, politiky nevyjímaje, zní: ‚dej pozor, ať se sám neobklíčíš, z toho se pak blbě probíjí‘. A přesně to se panu premiérovi stalo; a co hůř pro něho, 15 poslanců ČSSD nezvedlo ruku pro návrh Němcové, aby se  prezident omluvil. Ti už se z obklíčení, které jim naordinoval pan premiér probili. No a pokud se týká hledání kontextu mezi prezidentovou větou premiérem vytrženou z kontextu a domnělými fašisty, tak to je už na pováženou, zda by premiérovi lékaři neměli svého klienta podrobit důkladnému vyšetření, či zda by si pan premiér neměl vzít krátkou dovolenou a trochu si odpočinout. Je mně líto, ale Bohuslav Sobotka, který to dovádí ad absurdum, je premiérem. Věřím ale, že to voliči vnímají,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Největší problém podle mne spočívá v tom, že premiér Sobotka umožňuje, aby mohl ministr Babiš omezovat svobodu a soukromí obyvatel, nechat šmírovat kohokoliv, kdo se mu znelíbí a nahrávat vlastnímu byznysu. Je sice pravda, že i díky tomu může uplatňovat svůj ‚socialistický program‘, nicméně tato kombinace bude nejen pro naši zemi a demokracii, ale také malé podnikatele a všechny aktivní a pracující lidi zničující,“ míní senátor Ivo Valenta.

„Včera jsem napsal, že ‚pražské kavárně‘ zbyl ve vrcholové politice už jen Sobotka. V Respektu na to dneska rozhovorem s ním dali razítko. Snůška jalových, politicky korektních, proevropských frází plus obsese Zemanem. Klidně to mohl říkat někdo z TOPky. Tuhle katastrofu ČSSD, do které ji ženou lidé jako Novotný, Prouza, Špidla, Dienstbier, Marksová, budu sledovat se zájmem. Sobotka má zatím jedinou kliku: že šlape ekonomika, ovšem nikoliv kvůli němu,“ uvedl europoslanec a člen grémia ODS Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Objektivně vypukla válka. Je to smutné, je to špatné a nevhodné. Dva levicoví politici se do křížku pustili pár měsíců před volbami. Vypadá to, že si začal Miloš Zeman. A zase objektivně – dostal otázku odpůrkyně premiéra. S tím těžko mohl něco dělat. A opravdu neřekl, že nejlepším řešením, jak se zbavit premiéra, je kalašnikov. Válka vždy poškozuje obě strany. Škody na infrastruktuře a ztráty na životech. V politice to je ztráta důvěry. Proto prosím oba aktéry, aby se zklidnili. Kořeny antipatie jsou v době dávno minulé. Mezi kluky se to řeší radikálně. To je fakt, ale jen jednou. Dnes jsme v období, kdy válečná sekera již byla zakopána. Proč ji zase vykopáváte?“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Premiér Sobotka se doslova vyžívá ve svém ublíženectví. Místo toho, aby se prezidentově nadsázce postavil jako chlap, chce pofoukat svoji bolístku. V čele země tak stojí člověk, který dělá paniku ze slovní nadsázky, místo toho, aby se soustředil na skutečné ohrožení plynoucí z imigrační krize,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch

Přijde mi to trapné a nedůstojné premiéra a prezidenta

„Miloš Zeman musí dobře vědět, že těmito veřejnými prohlášeními poškozuje především ČSSD. Otázkou zůstává, proč tak činí a v čí prospěch,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Přijde mi to trapné a nedůstojné premiéra a prezidenta takto spolu komunikovat přes média. Popravdě to jejich neustálé handrkování mi už leze krkem podobně jako většině českých občanů,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Chování pana Zemana už nabývá hodně ošklivých dimenzí. Cena, kterou za to naše země zaplatí, bude hrozivá. Už začínám přemýšlet, zda si pan prezident vůbec uvědomuje, co dělá. A to bez ohledu na to, že mu klaka fandí,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Otázku bych rozdělil na vztah prezidenta a předsedy vlády a na postoj Miloše Zemana k uprchlíkům. Osobně mě mrzí nesoulad mezi oběma vrcholnými představiteli státu, protože neprospívá České republice. Tady vidím dlouhodobě snahu pana prezidenta odstranit z vedení ČSSD pana Sobotku. Připomenu lánský puč či znevažování osoby pana premiéra. Mohu chápat historické konotace tohoto úsilí, avšak oba pánové si nehrají na pískovišti, ale ovlivňují životy občanů naší země. Postoj pana prezidenta k uprchlíkům se moc neliší od postoje vlády. Přesto se vůči ní a zejména vůči předsedovi vlády neustále vymezuje. Vidím za tím vazbu na osobní nevraživost vůči předsedovi ČSSD, ale především zviditelnění sebe sama. Proto ty prvky populismu, nacionalismu a zneužívání oprávněného strachu občanů. Pan prezident rozhodně nenapomáhá k uklidnění nálad veřejnosti a svými výroky naši společnost rozděluje. Takže já bych poradil oběma aktérům sporu zklidnit situaci a nenapadat se navzájem v médiích,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa

Pan prezident dlouhodobě usiluje o to nás svázat s Ruskem

„Myslím si, že je to ‚škádlení‘ bývalého a současného předsedy ČSSD. A je to jejich věcí, ne věcí jiných politiků a politických stran,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Co na to říci? Vztahy mezi prezidentem a premiérem nejsou ideální již dlouhá léta. Je třeba se ptát, co je toho příčinou, a legendární podraz Zemana v prezidentské volbě je prvopočátkem dalšího prohlubování nedůvěry mezi oběma. V současné neklidné době, kdy má každý z nich jiný názor na imigraci a její řešení, se to jenom umocňuje. K tomu přistupují další vršící se nepravdy, jako byl například novoroční oběd, který skutečně Hrad připravoval pro celou rodinu včetně dětí premiéra a vyostření vztahů tak pokračuje. Demonstrace 6. února to však určitě nevyřeší a bude se jen opakovat stejný a poněkud již směšný a okoukaný scénář jako po takzvaném lánském puči,“ míní poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Pan prezident dlouhodobě usiluje o to nás svázat s Ruskem. Jeho slova, činy a vyvolávání strachu i nenávisti jsou pouze součástí této strategie,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Jakkoli je výrok pana prezidenta v obecné rovině logicky pravdivý, je možné diskutovat, jestli je z úst prezidenta vhodný. Ale v žádném případě nebyl výzvou k zastřelení kohokoli, natož premiéra. Jistě se ovšem hodí k tomu, aby se dal takto prezentovat a zneužít k útoku na hlavu státu. Teď už jen zbývá, aby ho někdo obvinil z toho, že propaguje ruský kalašnikov místo českých zbraní jako bren nebo samopal vzor 58,“ smál se místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„V žádném případě si nemyslím totéž co premiér. Miloš Zeman vůbec nic takového neřekl a k zastřelení premiéra nevyzval. Velice negativně mě překvapila až hysterická reakce některých politiků, premiéra nevyjímaje. Svědčí to o vzrůstajícím napětí ve společnosti, kdy i nevinná nadsázka vyvolá naprosto neadekvátní reakce,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Tuto mediální přestřelku odstartovala dnes již slavná a médii mírně upravená odpověď pana prezidenta studentce. Tato odpověď vyvolala velkou bouři v naší politické sklenici vody. K obdobným zásadním problémům řadím i otázku úspěšnosti či neúspěšnosti pana předsedy vlády v politice. Položme si jednoduchou otázku. Může se stát neúspěšný politik předsedou vlády? Odpověď je každému snad jasná,“ uvedl senátor ČSSD Miloš Malý.

Volič má mimo jiné raději chlapy než ubrečence

„Je to osobní spor mezi dvěma představiteli sociální demokracie, který nechci nijak komentovat,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Mnoho povyku pro nic! Pokud je mi známo, pan prezident k zastřelení pana premiéra nevyzýval. Jeho výrok byl zřejmě dosti účelově překroucen. To snad už i náš pan předseda ví, takže proč se v tom pitvat? Uvítal bych proto, kdybychom se začali zabývat skutečnými problémy. Vyjmenovávat je snad ani nemusím, že? Je jich už tak více než dost. To pomíjím, že se blíží volby. A volič má mimo jiné raději chlapy než ubrečence,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím si, že je to zbytečně silný výrok ze strany premiéra, a to v kontextu jakési probíhající, zcela zbytečné, války osobností o funkční dominanci v zemi. Za přispění médií potom z těchto přestřelek může pro občany vyplynout, že v České republice neexistují důležitější problémy k řešení a to by si jistě oba vrcholní představitelé nepřáli, neboť takovýto stav zcela jistě neodpovídá realitě a občané to také vědí,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Ve svém inauguračním projevu prezident slíbil, že bude národ sjednocovat. Bylo by dobré, kdyby na to nezapomněl,“ uvedl senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

„Myslím si, že má Bohuslav Sobotka pravdu,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

„Ve svém životě jsem potkal několik arogantních, sebestředných, demagogických nabobů, kteří uznávali jen sami sebe a všechny kolem sebe považovali za naprosté blbce a nuly. Většinou to byli bolševičtí pohlaváři. Jen oni dělali vše správně, pro budoucnost, promyšleně a samozřejmě nikoliv pro sebe, ale pro lidi. Byli směšní. Nejhorší však byli ti mstiví. Nebrali ohled na nic a na nikoho. Osobní zášť je zaslepila. Naštěstí nic netrvá věčně a na každého jednou dojde. A propos, jak zněla, pane redaktore, otázka?“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Petrů, který se ve své odpovědi patrně inspiroval seriálem Jistě, pane ministře.

„Oba nemají pravdu,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

„Myslím si, že taková ta hodnocení, to neustálé srovnání a popichování, kdo je dobrý premiér a kdo je dobrý prezident, která někteří politici tak rádi pronášejí, nejsou pro občany až tolik důležitá. Důležitý je pro ně spíš pocit, že politici konají v zájmu občanů  a že nejvyšší státní představitelé dokážou alespoň v nejdůležitějších zahraničněpolitických otázkách táhnout za jeden provaz. To podle mě lidem chybí. Politika je vždy o kompromisech, ale každá diskuse by měla být především o konkrétních otázkách. Osobní animozity a spory stranou. Prezident Zeman například v ‚kauze kalašnikov‘ zašel trochu daleko a uvítal bych z jeho strany poněkud smířlivější postoj. Vzájemné osočování ale nic neřeší. Přimlouvám se proto za navrácení diskuse o migraci do věcné roviny. Za konkrétní návrhy řešení a za hledání celospolečensky přijatelné cesty,“ říká senátor ČSSD Petr Gawlas.

Kdybych byl tak paranoidní jako pan Sobotka…

Bonmot o kalašnikovu, který prezident pronesl minulý týden, rozvířil české politické dějiny. Mnohé reakce byly velmi ostré a hlavu státu za to, že uvedl, že politik je odstranitelný demokratickou cestou volbami a nedemokratickou cestou kalašnikovem, odsoudily. Hlava státu si nyní vzala na pomoc slova bývalého politika Miroslava Macka z ODS, jenž na svém serveru Viditelný_Macek uvedl, že jen naprostý ňouma může mít strach z bonmotu. Reagoval tak na slova premiéra Sobotky, že rodina, děti i přátelé mají kvůli prezidentově bonmotu strach. 

„Kdybych byl tak paranoidní jako pan Sobotka, který se obává, že jsem vyzval k jeho zastřelení, tak protože jsem v té větě vůbec nejmenoval premiéra, ale sebe – prezidenta – tak bych se stejnou logikou mohl tvrdit, že jsem vyzval k zastřelení prezidenta republiky. Nu, a to je samozřejmě nesmysl,“ řekl pro Týden Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…