V pražské ODS se prý rozhořel boj o „koryta“. Ohrožen je ministr Chalupa

10.05.2013 15:40

Podle informací ParlamentníchListů.cz se v pražské ODS začíná pomalu bojovat o místa na kandidátce do Poslanecké sněmovny. Předseda pražské ODS a primátor Bohuslav Svoboda chce údajně kandidovat jako jednička do Poslanecké sněmovny.

V pražské ODS se prý rozhořel boj o „koryta“. Ohrožen je ministr Chalupa
Foto: praha.eu
Popisek: Davy lidí přišly na polévku z rukou primátora a radních města

Svoboda sám své ambice kandidovat do sněmovny nepopřel. „Prioritní je komunální politika, k tomu jsem se zavázal. Pokud budu uvažovat o kariéře v parlamentu, bude to vždycky v návaznosti na to, jestli to bude v nějaké formě přínosné pro komunální funkci. Ano, ta možnost tu je, využil bych ji, kdyby naprosto jasně vyplývalo, že potřebujeme mít silný mandát. Chci být férový, proto pořád používám podmiňovací způsob. Ale je pravda, že ODS bude potřebovat každé procento síly kdekoli, aby dokázala v nějaké podobě udržet svůj vliv,“ řekl Svoboda v rozhovoru pro HN z 3. května.   

Svoboda také dodal, že o kandidátkách do Poslanecké sněmovny musí být jasno už v září. Čili je jasné, že se již nyní začíná s dělostřeleckou přípravou.

Svobodova ODS Praha 2

Svobodovy ambice prý ale mohou způsobit problémy v jeho domovské organizaci, oblastním sdružení ODS Praha 2. Poslankyní zastupující tuto oblast je totiž Jana Černochová. A na volitelné místo na kandidátce se pravděpodobně nemohou dostat dva lidé ze stejného oblastního sdružení. ParlamentníListy.cz oslovily Janu Černochovou s dotazem, co si myslí o možné kandidatuře Svobody do sněmovny. 

Ta míní, že Bohuslav Svoboda se spíše bude věnovat Praze, avšak myslí si, že by případně došlo k dohodě a rozhodující budou primární volby v oblastním sdružení ODS Praha 2.

"Já jsem shodou okolností dnes s panem primátorem mluvila, když jsme podepisovali memorandum ke Karlovu náměstí, ale nic takového, že by měl zájem kandidovat do sněmovny, mi neřekl. Dočetla jsem se to jenom z toho rozhovoru, kde to navíc nebylo explicitně řečeno. Ale myslím si, že to není ani o mně, ani o něm, ani o komkoli jiném, ale o členské základně ODS na Praze 2, která to rozhodne v primárkách. A nějaký čas do komunálních i sněmovních primárek zbývá a vždy jsme byli schopni se domluvit na tom, abychom se nepopravovali v nějakých bratrovražedných bojích, ale aby byl vybrán ten silnější a vhodnější kandidát, který je schopen ODS něco přinést a je schopen volby vyhrát," řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně.

"Z toho rozhovoru spíše zaznělo, že pan primátor dává své jméno k dispozici a je připraven přijmout i tuto výzvu, ale kdyby se ho někdo zeptal, čemu dává přednost, zda primátorování nebo sněmovně, tak si stoprocentně myslím, že primátorování. A pokud nechce být v pozici pana Michala Haška, který má více funkcí než japonská kalkulačka, tak si pan primátor Svoboda jistě uvědomuje, že nemůže být zároveň primátorem, poslancem, předsedou pražské ODS, členem Výkonné rady ODS, a tak dále. Osobně by mě trochu překvapilo, pokud by měl zájem o Poslaneckou sněmovnu, protože nikdy dříve jsem takovou věc od něj neslyšela. Ale uvidíme. Variant je více. Každopádně věřím, že dojde k dohodě ku prospěchu ODS," dodala Černochová. 

Obecně se také povídá, že prý již nejsou dobré vztahy mezi Janou Černochovou a Aleksandrou Udženijou. Ačkoli sama Udženija ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz z minulého týdne popřela, že by se její vztahy s Černochovou zhoršily a zdůraznila, že jsou kamarádky.

Černochová se mimo jiné také prý na zasedání poslední regionální rady pražské ODS ozvala proti tomu, že regionální rada na návrh předsedy ODS Praha 5 Zdeňka Zajíčka (který měl posvěcení své oblastní rady ODS Praha 5) podpořila návrh na odebrání licence místního sdružení Újezd z OS ODS Praha 5. Měla prý říct, že už je to moc a nelze rušit jen tak jednotlivá sdružení, jak se komu zachce.

Chalupa svobodovcům nevyhovuje

„Rozhořel se boj o koryta. Když bude Svoboda kandidovat z jedničky, je jasné, že Černochová nemůže dostat volitelné místo. Chalupu chtějí odříznout. Nově do sněmovny chtějí dostat Zdeňka Zajíčka. Bude to legrace. Těch místeček moc není, a vždy pak musí někdo z kola ven,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z pražské ODS.

Černochová v minulém období kandidovala z třetího místa. Za Prahu byli dále zvolení Pavel Bém (ODS Praha 6), Boris Šťastný (ODS Praha 10) a David Vodrážka (ODS Praha 13). Díky preferenčním hlasům a kroužkovací revoluci se do sněmovny dostali Tomáš Chalupa (ODS Praha 6), Lenka Kohoutová (ODS Praha 9), Marek Benda (ODS Praha 4) a Jan Florián (ODS Praha 10).

Zajímavé prý též je, že se svobodovci chtějí zbavit ministra životního prostředí a poslance Tomáše Chalupy, který je z Prahy 6. Chalupa totiž nepatří do svobodovského tábora. Je to velmi opatrný hráč. Nelze říci, že patří do skupiny kolem ODS Praha 10 a zrušené Prahy 4, ale nicméně místopředsedou celostátní ODS byl zvolen i díky podpoře „desítky“.

Nově do sněmovny Zdeněk Zajíček

Svobodovské křídlo prý tedy podporuje na volitelná místa kandidátky kromě Bohuslava Svobody místopředsedu pražské ODS, předsedu oblastního sdružení ODS Praha 5 Zdeňka Zajíčka, který je náměstkem ministra financí, místopředsedu pražské ODS a předsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu a poslankyni Lenku Kohoutovou. Za současných preferencí ODS lze počítat s tím, že do sněmovny se dostane méně než osm poslanců ODS, kteří se tam dostali v roce 2010.

Rovněž se spekuluje, že by Aleksandra Udženija mohla být kandidátem ODS na primátora, i když Svoboda ve zmíněném rozhovoru pro HN uvedl, že chce svůj post v komunálních volbách obhájit. Svobodovy plány ale může razantně narušit případná obžaloba v kauze Opencard. Podle informací redakce tato obava z obžaloby panuje, na magistrátu se o ní stále hovoří. Pokud by byl Svoboda obžalován, patrně by to jeho šance kandidovat kamkoli silně snížilo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…