Valící se vlna uprchlíků, situace je velmi vážná. Sebevražda, kolaps. Soucit musí stranou, oni s námi také žádný mít nebudou. Tihle politici se s tím už nemažou

17.06.2015 16:20

ANKETA Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD podle ČTK řekl, že Evropa není schopna se vyrovnat s takovým proudem uprchlíků, a pokud bude i v příštích měsících pokračovat, může to vést ke zhroucení evropských sociálních systémů.

Valící se vlna uprchlíků, situace je velmi vážná. Sebevražda, kolaps. Soucit musí stranou, oni s námi také žádný mít nebudou. Tihle politici se s tím už nemažou
Foto: worldswide.com
Popisek: Africký Tuareg, ilustrační foto

„Evropa není schopná se vyrovnat s takovýmto proudem uprchlíků. Pokud bude pokračovat i v příštích měsících, může to vést ke zhroucení evropských sociálních systémů,“ varoval předseda vlády Sobotka.

Divím se, že vláda nežádá pro své kroky podporu Parlamentu...

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si o tom myslí. Drtivá většina politiků se Sobotkou souhlasila. Někteří opoziční politici ale pochybují, zda svá slova myslí vážně, když odmítl spolu s koaličními poslanci mimořádně zařadit bod týkající se imigrační krize.

„Souhlasím,“ odpověděl stručně na dotaz první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„To je pravdivé hodnocení, protože například výpočet takzvané kvóty pro Českou republiku a zhruba tisíc běženců je vypočteno z přílivu 20 tisíc imigrantů, ale počet lidí, kteří proudí z Afriky, Ukrajiny a střední Asie, je ve stovkách tisíc či spíše milionech. Divím se, že vláda nežádá pro své kroky podporu Parlamentu,“ říká předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Myslím si v zásadě totéž. Evropa musí jasně rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickou migrací a imigraci regulovat,“ soudí místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Premiér má pravdu. Ovšem zapomněl dodat, že ke kvótám na uprchlíky dovedla Evropskou unii přesně ta politika, kterou ČSSD léta podporovala – tedy politika bezuzdné integrace za každou cenu,“ míní první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Nejde pouze o tyto systémy, ale i o to, že většina migrantů přichází ze zcela odlišného nábožensko-kulturního prostředí a ne všichni přijímají naše civilizační hodnoty. Musíme jako Evropané na řešení migrační krize vyčlenit výrazně více prostředků, než je současných 0,25 procenta rozpočtu EU. Liknavé řešení tohoto problému se nám vymstí,“ varuje pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Jinak evropská civilizace skončí stejně jako mnohé jiné civilizace v historii lidstva...

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

„Bohužel to je zcela reálná hrozba! Místo toho, aby se EU sjednotila proti přílivu dnes už stovek tisíc ilegálních uprchlíků, a místo toho, aby EU spustila systém, který tento příliv zastaví, státy se dohadují, jestli kvóty anebo ne. Povinné kvóty a další příjem ilegálních imigrantů do EU jsou sebevraždou. A zhroucení sociálního systému je jen jedna část krize, která by nás čekala. Je to dnes jedno z největších nebezpečí, kterému se musíme postavit. A to celá Evropa, společně. Australský model funguje, tak nehledejme novoty a přestaňme si nalhávat, že to zvládneme. Pokud se tomu nepostavíme, tak nezvládneme. Jediná možnost je striktně vracet zpět. Stojíme proti obrovským vlnám ilegálních ekonomických imigrantů, nemluvíme teď o azylantech z válečných zón. Ženám a dětem utíkajícím před válkou jsme pomohli a pomáháme,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Ale nebudeme do Evropy přijímat statisíce imigrantů, kteří budou vyvolávat bezpečnostní, zdravotní a sociální rizika. Proti tomu budeme bojovat. A doufám, že každý rozumný člověk. A překvapuje mě, když pak vidím, jak někteří vládní europoslanci hlasují pro kvóty a jak většina vládních poslanců blokuje ve sněmovně svým hlasováním informaci vlády a ministra vnitra o této nebezpečné situaci. Tím říkají jediné – že jim je bezpečnost České republiky ukradená. My ale chceme vědět, jak je zajištěna ochrana hranic před tímto přílivem imigrantů, jak je zajištěna bezpečnost našich občanů, jak bude vláda postupovat, aby ke zhroucení sociálního, bezpečnostního, ale i zdravotního sytému nedošlo. Řešme, jak tomu zabránit, a ne, co budeme dělat potom, až k tomu dojde,“ dodal Černoch.

„Je překvapující, že sociální demokrat premiér Bohuslav Sobotka teprve nyní poznal rizika budování reálného socialismu v EU. Pevně věřím, že EU se vrátí ke svým kořenům, což jsou čtyři základní svobody a přestane si hrát na sociální superstát. Právě tyto bezbřehé sociální dávky také zavinily příliv imigrantů, kteří se stávají opravdovým nebezpečím nejen pro sociální stát, ale i pro demokracii a křesťanské hodnoty EU,“ myslí si první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.  

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa uvedl, že obecně může s prohlášením Sobotky souhlasit a že problémem je zajištění vnějších hranic schengenského prostoru. „Tady je nutno napřít úsilí Evropské komise a Evropské unie. Bez posílení vnějších hranic může dojít k ohrožení bezpečnosti našich občanů. A je nutno si uvědomit, že většina uprchlíků přichází do Evropy za lepším životem. Azylové zákony musí platit pro všechny žadatele a ekonomické důvody nejsou důvodem pro přidělení azylu,“ doplnil Seďa.

„Premiér Sobotka je neuvěřitelný pokrytec. Europoslanci ČSSD a KDU-ČSL nejprve 29. dubna zradili republiku a její občany tím, že hlasovali v Evropském parlamentu pro kvóty imigranty do České republiky a poté, kdy vláda viděla kritiku občanů, tak najednou obrací o 180 stupňů. Nevěřím jim ani slovo. Já prosazuji od počátku nulovou toleranci imigrantů a dalších nepřizpůsobivých skupin obyvatel. Tito lidé pouze parazitují na evropském sociálním systému a přináší s sebou kriminalitu a sociální pnutí. Pakliže bude diktát EU, který způsobili i vládní poslanci, pokračovat, navrhuji zavést zpět ostrahu hranic, abychom se bránili nájezdům imigrantům, a vyvolat referendum ohledně vystoupení z EU, aby občané rozhodli, jestli se máme nadále podřizovat neodpovědnému jednání EU, nebo si budeme o naší republice rozhodovat sami,“ uvedl zakladatel hnutí Svoboda a demokracie a poslanec Tomio Okamura.   

„Česká republika neodevzdala kompetence týkající se sociální politiky na úroveň evropských institucí v Bruselu. Schvalování takzvaných kvót pro přijímání uprchlíků je plně v rukou vlády ČR. Nepochybně je nutné pomáhat při obraně vnějších hranic schengenského prostoru. Jinak je Schengen neudržitelný. Evropa si musí uvědomit, na jakých základech vznikla a jaké hodnoty chce hájit. Jinak evropská civilizace skončí stejně jako mnohé jiné civilizace v historii lidstva,“ upozorňuje místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Imigranti stojí před našimi hranicemi, které nemáme nijak chráněné

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského má premiér Sobotka naprostou pravdu. „Bohužel se situace začíná vymykat kontrole EU a je třeba naprosto změnit imigrační politiku Evropské unie. Opravdu nemůžeme přijmout do Evropy celou Afriku,“ míní europoslanec.

„Souhlasím. Ale nejde jen o sociální dávky, ale i odlišnou mentalitu imigrantů,“ říká ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Pokud bude Itálie udělovat azyl každému, kdo připluje z Afriky, čeká nás především kolaps Schengenu. Český sociální systém to ale nijak neohrožuje, protože k nám imigranti nesměřují. Pokud zkolabuje Schengen, může Česká republika uzavřít dohodu o volném pohybu aspoň se svými sousedy,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Pan premiér se obává o sociální systém, já zase o bezpečnost, hodnoty, na kterých Evropa stojí, a v nejbližší době o Schengen jako takový,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Pan premiér přestal konečně ignorovat již dlouhou dobu naprosto zjevnou realitu, kterou většina ostatních dávno vnímá. Pokud to znamená, že Česká republika konečně uchopí aktivní roli v Evropě a začne nahlas říkat, že je něco špatně, pak je to krok dobrým směrem. Absurdní je, že pan premiér čekal až do momentu, kdy imigranti stojí před našimi hranicemi, které nemáme nijak chráněné. Jeho postoj ale neberu jako upřímný, protože ještě v úterý vládní koalice nepřipustila mimořádný bod na jednání sněmovny týkající se uprchlíků. Pan premiér z něčeho takového chce dělat politiku? To je ubohé a trapné. Chceme řešení. Hned,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

Sebereme Čechům a dáme to cizincům. Odvděčí se znásilňováním, rabováním a přepadáváním

„Naprosto s názorem pana premiéra souhlasím. Máme svoje sociální problémy, které neumíme dobře řešit, a pokud by v této situaci došlo k vlnám masivního přílivu uprchlíků, pak ke zhroucení sociálního systému dříve či později dojde. Řešení vidím jediné – zamezit vstupu uprchlíků na území EU a urychleně připravit pod mandátem OSN záchranné programy, které se spustí na územích, kde tito uprchlíci žijí. Jiná cesta není, všechna jiná řešení jsou cestou, která skončí rozkladem EU. Pochybovačům bych sdělil, že na březích Středozemního moře je připraveno k cestě do zemí EU milion běženců a přibývají další. Takže 50 tisíc, 100 tisíc umístěných podle kvót nic neřeší,“ říká Jan Veleba.

„Vláda se konečně probudila a ústy premiéra Sobotky řekla naplno to, co já a celá řada dalších říkáme už dlouho. Není-li již pozdě, pak zcela je nejvyšší čas imigraci zastavit, a to za každou cenu. Soucit musí stranou. Oni s námi taky žádný mít nebudou. A že mezi nimi ti hrdlořezi jsou, o tom snad nikdo pochybovat nemůže. Snad máme tolik pudu sebezáchovy, abychom u nás zabránili běžnému rabování, přepadávání, znásilňování, jak se už děje v evropských metropolích. Imigranti by jen vysávali sociální systém a my bychom na ně dřeli. A za odměnu nás budou ještě přepadávat a zabíjet,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Doubrava.

Podle europoslance ČSSD Jana Kellera má premiér naprostou pravdu: „Ve všech zemích Evropy už řadu let politici tvrdí, že si lidé žijí nad poměry a že pokud radikálně neosekáme sociální stát, beznadějně zadlužíme sebe i své děti. Najednou se nám tvrdí, že máme být velkorysí a že sociální stát je nafukovací. Vezměte si třeba Schwarzenberga s Kalouskem. Ti nechtěli přidat ani seniorům, ani handicapovaným. A teď překypují ochotou rozdávat lidem, které nám kdosi zvenku vnutí.“

„Pan premiér má stoprocentní pravdu. Pokud EU bude takto laxně přistupovat k invazi ‚ekonomických turistů‘ z Afriky a dalších zemí, zhroutí se nejenom sociální, ale i zdravotní systém. A Evropa se navždy změní,“ varuje senátor ODS Jaroslav Zeman.

Kolaps sociálního systému, nezaměstnanost a kriminalita... Kdo stojí za touto destabilizací?

Podle poslance KSČM Jiřího Valenty lze s uvedeným názorem premiéra souhlasit. „Konkrétně náš sociální systém není schopen zabezpečit ani oprávněné potřeby vlastních občanů a příliv tisíců migrantů jej může poměrně spolehlivě a v nedalekém časovém horizontu rozložit. Nepřirozeným způsobem tak dojde nejen k finančnímu a následnému kolapsu již tak chatrného sociálního zabezpečení, ale souběžně také k prudkému nárůstu nezaměstnanosti a kriminality,“ varuje poslanec.

Podle europoslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové je obava z přetížení sociálních systémů legitimní. „Právě proto bychom si měli umět zanalyzovat, kolik a jaké uprchlíky jsme schopni a ochotni přijmout, právě s ohledem na naše možnosti. Vliv na bezpečnostní a sociální systém uprchlíci mají vždy, to jsme ostatně zažili v omezené míře v devadesátých letech zejména v souvislosti s válkou v Jugoslávii. Tady má jednoznačnou odpovědnost vláda, respektive Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zahraničí a Ministerstvo práce, které by mělo mít připravený scénář postupu pro Českou republiku,“ vysvětluje Šojdrová.

„Situace je velmi vážná a evropský prostor je ohrožen více než jen sociální systém těchto evropských zemí. Zodpovědnost za řešení by měly hlavně nést ty státy, které se na rozvracení zemí, odkud přicházejí uprchlíci, podílely,“ zdůraznil poslanec ČSSD Ladislav Velebný.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky jde o odvážné vyjádření premiéra, se kterým souhlasí. „Pohled do historie osidlování či dobývání evropského prostoru nám budiž poučením. Ten, kdo stojí za spuštěním tohoto procesu cestou destabilizace, dobře věděl, co činí. Kritika velkého bratra ze zámoří se však v evropských politických špičkách zatím moc nenosí. Ambasády USA to úspěšně hlídají. Přitom si samy USA vybudovaly masivní překážky na vlastních hranicích či letištích,“ upozorňuje.

Velký příliv uprchlíků může mít neblahé důsledky na sociální státy

„Souhlasím s tím, že příliv uprchlíků je enormní zátěží pro sociální systém evropských zemí. Uprchlíci samozřejmě jdou do ekonomicky a sociálně silných zemí, ale za to nenabízejí kvalitní pracovní sílu. To je zásadní problém pro akceptaci jejich pobytu,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Podle poslankyně ČSSD Dany Váhalové je potřeba, aby česká vláda odmítla už samu koncepci navržených kvót ze strany EU včetně dobrovolných. „Evropa musí použít všechny prostředky k tlaku na ukončení válečných konfliktů a stabilizaci politik, teprve potom projevit následnou solidaritu formou humanitárních a rozvojových projektů. Je víc než nutné zabránit jakékoli destabilizaci Evropy,“ dodala.

„Pokud to premiér prohlašuje, pak nerozumím tomu, proč se zásadně nepostaví proti přílivu imigrantů. Zatím jen slyšíme jednoho ministra za druhým, jak souhlasí s přílivem imigrantů do ČR v řádu tisíců,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Petr Bendl.

„Premiér Sobotka má pravdu, plně s ním souhlasím. Je však potřeba hledat tomu stavu odpovídající řešení,“ míní poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Podle Evropské komise bude v roce 2030 chybět v Evropě 17,5 milionu pracovních sil. Problém nevězí v sociálním zabezpečení, ale v integraci migrantů a v politické nestabilitě, kterou by to přineslo,“ soudí europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Valící se vlna imigrantů

Podle poslance KSČM Jana Klána se skutečně jedná o velký problém: „Evropa je historicky sociálním systémem a velký příliv uprchlíků může mít neblahé důsledky na sociální státy, kdy by musely vydávat ještě více výdajů na sociální oblast. To vše může vést až ke kolapsu samotných systémů a k nárůstu nespokojenosti nebo protestům.“

„Je to pravda a opakovaně jsem na to poukazoval,“ uvedl senátor ODS Milan Pešák.

„Jsem rád, že pan premiér konečně otevřel oči. Sice to mohlo přijít dřív, ale lepší než nikdy. Teď jen doufám, že ze strany vlády nezůstane jen u slov, ale budou tomu odpovídat i činy. Doufám, ale moc nevěřím, vzhledem k tomu, že vládní koalice odmítla na program schůze zařadit náš bod, ve kterém jsme chtěli slyšet informace o bezpečnostní situaci v souvislosti s valící se vlnou imigrantů. Přitom by to mělo být v zájmu vlády uklidnit lidi, že hrozbu vnímá a je připravena konat. Takto to vypadá, že buď o tom nechce mluvit, nebo nemá co říct. Nevím, co z toho je horší. Uvidíme ve čtvrtek na mimořádné schůzi, kterou jsme kvůli tomu svolali,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

„V první řadě bychom se měli koncentrovat na to, aby byl příliv uprchlíků minimalizován. Domnívám se, že je zapotřebí koncentrovat se na oblast severní Afriky a Blízkého východu, tady na lokality, ze kterých uprchlíci pocházejí. Měli bychom posílit práci v terénu a posílit mezinárodní spolupráci,“ podotkla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Pragmatické a tedy reálné hodnocení,“ ocenil Sobotkova slova poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Zcela výjimečně se Sobotkou souhlasím,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

Poslanci Vojtěch Adam z KSČM a František Adámek z ČSSD stručně uvedli, že se Sobotkou souhlasí.

Sebedestrukce naší kultury a evropské části západní civilizace. Odpovědnost USA

Podle místopředsedy Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Richarda Dolejše z ČSSD evropské státy nejsou a ani nemohou být připraveny na masivní přísun imigrantů z islámských a afrických států. „Podle mého názoru se rizika týkají nejen oblasti sociální a ekonomické, ale především oblasti bezpečnostní a kulturní. Přímořské státy EU již nyní nezvládají přísun těchto uprchlíků, a to jsme pouze na začátku celého migračního procesu. Pokud byrokraté z EU ve spolupráci s administrativou USA efektivně nezasáhnou a uprchlickou vlnu nezastaví, tak kromě zhroucení evropského sociálního modelu hrozí bezpečnostní kolaps téměř v celé Evropě,“ říká Dolejš.

„To se netýká pouze nárůstu zvýšeného rizika teroristických útoků, ale razantního nárůstu extremismu a obecné kriminality. Evropské národní státy z pudu sebezáchovy budou chtít bránit své hranice, a proto hrozí zhroucení schengenského prostoru. Kvóty prosazované byrokracií EU nic nevyřeší, jen problém prohloubí a budou pobídkou pro ekonomické africké a islámské imigranty. Kvóty znamenají sebedestrukci naší kultury a evropské části západní civilizace. Cestou je posílení ostrahy vnějších hranic EU v migrací postižených evropských státech a vracení lodí s uprchlíky zpět do domovských států. Současně s tím je třeba poskytnout humanitární pomoc přímo v krizových islámských a afrických státech,“ pokračuje Dolejš.

„Na financování a přímé pomoci se musí v zájmu solidarity aktivně podílet všechny státy EU, ale také USA, které mají díky svým aktivitám v islámském světě lví podíl na současné kritické situaci. Stačí připomenout aktivity USA okolo takzvaného arabského jara či některé vojenské a zpravodajské operace. Díky tomu došlo k omezení vlivu a pádu diktátorů, a to ve prospěch islámských náboženských fundamentalistických skupin. To vyvolalo současnou destabilizaci a spustilo migrační vlnu. Proto administrativa USA má morální povinnost nést část nákladů za řešení současného stavu. Bez úzké spolupráce všech euroatlantických struktur nelze krizi s extrémní migrační vlnou z islámských a afrických zemí efektivně řešit. To se týká také spolupráce zpravodajských a bezpečnostních složek v boji proti evropským a arabským skupinám organizovaného zločinu a gangům pašeráků. Ty ve skutečnosti dodávají plavidla a řídí celý proces s uprchlickou vlnou. Jde o velký byznys. Rozprášením této mafie může být výrazným způsobem zasazena rána řízenému procesu současné vlny migrace,“ uzavřel Richard Dolejš.

Není možné, abychom měli volně otevřené hranice Schengenu pro ekonomické migranty

Hlavním řešením uprchlické krize musí být podle Bohuslava Sobotky stabilizace těch zemí, odkud lidé utíkají. Nejprve je podle něj třeba je stabilizovat bezpečnostně a poté hospodářsky.

„Druhé nutné opatření je, aby fungovala vnější schengenská hranice. Není možné, abychom měli volně otevřené hranice schengenského prostoru pro ekonomické migranty,“ dodal Sobotka v reakci na úterní debaty ve sněmovně, kde se například opoziční Úsvit vyslovil pro zvýšení kontrol na české hranici kvůli přílivu imigrantů do EU.

Opětovně také odmítl povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU, které navrhuje Evropská komise. „My budeme pomáhat na dobrovolné bázi. Nechceme, aby za nás v Bruselu rozhodovali o tom, koho vezmeme, kolik těch lidí vezmeme, kdy je vezmeme. Chceme, aby imigrační azylová politika zůstala v kompetenci jednotlivých národních států tak, jako je tomu dnes,“ řekl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…